fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Παγκόσμια Οικονομική Κρίση | Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

στo Workerland/Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

V for Vallia για το #IFI

Αντιμετωπίζοντας την εργασιακή κρίση

Η πανδημία του COVID-19 προκάλεσε μία από τις χειρότερες κρίσεις στην εργασία μετά τη Μεγάλη Ύφεση. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η κρίση αυτή να αυξήσει τη φτώχεια και να διευρύνει τις ανισότητες, με τον αντίκτυπο να γίνεται αισθητός τα επόμενα χρόνια.

Οι χώρες τώρα θα πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να σταματήσουν αυτή την εργασιακή κρίση πριν μετατραπεί σε κοινωνική. Η ανοικοδόμηση μιας καλύτερης και πιο ανθεκτικής αγοράς εργασίας αποτελεί ουσιαστική επένδυση για τις μελλοντικές γενιές.

Ο COVID-19 προκαλεί κατάρρευση της δραστηριότητας και αύξηση της ανεργίας

Καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας και των μέτρων περιορισμών που επιβλήθηκαν έπληξαν τις ισχυρές οικονομίες, εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπόρεσαν να εργαστούν, με αποτέλεσμα μια εξαιρετική πτώση της δραστηριότητας και άνευ προηγουμένου απώλειες θέσεων εργασίας. Έως και 10 φορές λιγότερες εργασιακές ώρες σε ορισμένες χώρες, σε σύγκριση με τους πρώτους μήνες της κρίσης του 2008.

Ενώ εκατομμύρια άνθρωποι έχουν παραμεληθεί ή εργάζονται με μειωμένο ωράριο, εκατομμύρια άλλοι έχουν χάσει εντελώς τις δουλειές τους, ενώ αχνοφαίνεται μικρή βελτίωση.

Η ανεργία θα παραμείνει υψηλή και το 2021

Η ανεργία αναμένεται να φτάσει σχεδόν το 10% έως το τέλος του 2020 στις ανεπτυγμένες οικονομίες, από 5.3% που ήταν στο τέλος του 2019, και να φτάσει το 12% στην περίπτωση ενός δεύτερου κύματος πανδημίας. Δεν αναμένεται ανάκτηση των θέσεων εργασίας πριν το τέλος του 2021.

Είτε εξαιτίας της υψηλότερης ανεργίας είτε εξαιτίας των ατόμων που εργάζονται λιγότερες ώρες, ο αντίκτυπος της πανδημίας στον εργασιακό τομέα δεν γίνεται αισθητός στον ίδιο βαθμό σε όλες τις χώρες.

Κάποιες χώρες χτυπήθηκαν περισσότερο από κάποιες άλλες

Σε ορισμένες χώρες, οι εργοδότες χρησιμοποίησαν προγράμματα διατήρησης των θέσεων εργασίας, μειώνοντας τις ώρες, ώστε οι εργαζόμενοι να κρατήσουν τις θέσεις και τον μισθό τους· σε αυτές τις περιπτώσεις ο αντίκτυπος της πανδημίας δεν έχει γίνει ακόμα αισθητός. Σε άλλες περιπτώσεις, υπήρξαν άνευ προηγουμένου άλματα στην ανεργία, όμως πολλοί εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στις εργασίες τους (ή σε νέες) καθώς οι οικονομίες ανοίγουν ξανά και αυξάνεται η δραστηριότητα.

Δεδομένα ανεργίας για τις χώρες που έπληξε περισσότερο το πρώτο κύμα του COVID-19

Γαλλία

Ιταλία

Ισπανία

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Τον Μάιο του 2020, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 17% από το 15.7% του προηγούμενου μήνα, το υψηλότερο από τον Ιούλιου του 2019. Εξαιτίας των μέτρων που ελήφθησαν για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας, η αγορά εργασίας επηρεάστηκε λόγω της αναστολής της λειτουργίας των επιχειρήσεων σε πολλούς τομείς της οικονομίας, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, καθώς και από τους περιορισμούς των μετακινήσεων.

Κατά περιφέρεια, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Κρήτη (23.1%), στα νησιά του Αιγαίου (22.1%), στη Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα (18%) και στη Μακεδονία και Θράκη (17.5%).

Μοβ χρώμα: Ελλάδα

 

Πηγές:

  1. http://www.oecd.org/employment-outlook/2020/
  2. http://www.oecd.org/employment-outlook/2020/
  3. http://www.oecd.org/employment-outlook/2020/
*Μπορείτε να δείτε όλα τα γραφήματα πατώντας πάνω στις πηγές

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Workerland

Στην Κορυφή