fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Εργασία | Οι πιο επικίνδυνες χώρας για να εργαστείς

στo Mind Opener/Workerland

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Απόδοση κειμένου: V for Vallia

Για το #IFI

Αρχικό κείμενο: The World’s Most Dangerous Countries For Workers

Πολλές είναι οι χώρες οι οποίες έχουν αυστηρούς κανονισμούς για την εργασιακή ασφάλεια, όμως υπάρχουν κι εκείνες με πολύ χαμηλά πρότυπα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εργοδότες σε όλο τον κόσμο είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον στους εργαζομένους τους, όμως αυτό δεν ισχύει παντού και οι νόμοι σε πολλές χώρες δεν επαρκούν.

Το Ίδρυμα Lloyd’s Register κυκλοφόρησε πρόσφατα μία παγκόσμια δημοσκόπηση, η οποία ερεύνησε 150.000 άτομα σε 142 χώρες σχετικά με την ασφάλεια και τον κίνδυνο στο χώρο εργασίας τους. Η έρευνα διαπίστωσε πως, το 19% των εργαζομένων παγκοσμίως έχουν κάποια στιγμή τραυματιστεί σοβαρά κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Τα δεδομένα απεικονίζουν δύο κόσμους: τις οικονομίες χαμηλού εισοδήματος όπου τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα είναι αυτά της γεωργίας και τις αλιείας και τις οικονομίες υψηλού εισοδήματος των οποίων οι μεγαλύτεροι εργασιακοί κίνδυνοι έρχονται με τη μορφή ζητημάτων ψυχικής υγείας εξαιτίας της παρενόχλησης και της βίας στον εργασιακό χώρο.

Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχει ένα σημαντικό έμφυλο χάσμα όσο αφορά την επαγγελματική ασφάλεια με το 23% των ανδρών παγκοσμίως να δηλώνουν ότι έχουν κάποια στιγμή τραυματιστεί σοβαρά, έναντι του 14% των γυναικών. Το 34% των αγροτών, των ψαράδων και των εργαζόμενων στον τομέα της γεωργίας σε ορισμένες από τις φτωχότερες περιοχές του κόσμου δήλωσε ότι έχει τραυματιστεί σοβαρά, γεγονός που καθιστά αυτά τα επαγγέλματα τα πιο επικίνδυνα στον πλανήτη. Ακολουθούν οι τομείς της κατασκευής και της βιομηχανίας.

Το μερίδιο των ατόμων που τραυματίζονται σοβαρά δεν είναι ίδιο για όλες τις χώρες, ιδιαίτερα την Αφρική. Το σοκαριστικό ποσοστό του 69% των εργαζόμενων στην Σιέρα Λεόνε δηλώνει ότι έχει υποστεί σοβαρό τραυματισμό στο χώρο εργασίας, καθώς υψηλά ποσοστά έχουν και η Γκάμπια με το Μαλάουι, 64% και 62% αντίστοιχα.

Το Μιανμάρ είναι η μόνη μη αφρικανική χώρα που συγκαταλέγεται στις πιο επικίνδυνες παγκοσμίως. Στο άλλο άκρο βρίσκεται η Πολωνία με το χαμηλότερο ποσοστό σοβαρών τραυματισμών, 4%, και ακολουθούν η Σιγκαπούρη με 5% κι η Ιταλία με 7%. Οι ΗΠΑ έχουν ένα υψηλό ποσοστό 20%.

Ο Joaquim Paulo Pintado Nunes, του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), δηλώνει, ότι:

“Οι σωματικοί τραυματισμοί αποτελούν μόνο ένα μέρος του ζητήματος και η έρευνα διαπίστωσε ότι, το 50% των εργαζομένων σε ορισμένες χώρες έχουν υποστεί βία και παρενόχληση στην εργασία τους. Είναι η πρώτη φορά που ακούσαμε τις φωνές των απλών εργαζομένων σε όλο τον κόσμο, μιλώντας για τους κινδύνους στο χώρο εργασίας, οι οποίοι απειλούν την ψυχική και σωματική τους ευημερία. Αυτό, θα μας δώσει μια καλύτερη εικόνα, συμπληρώνοντας τις πληροφορίες από επίσημες στατιστικές, οι οποίες συχνά είναι ελλιπείς ή λιγότερο λεπτομερείς”.

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Mind Opener

Στην Κορυφή