fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Μετά COVID εποχή | Έμφυλη εργασιακή ισότητα

στo Workerland

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Απόδοση κειμένου: V for Vallia

Για το #IFI

Αρχικό κείμενο: Put gender equality at the heart of the post-COVID-19 economic recovery

Της Valeria Esquivel

Η πανδημία επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες εργαζόμενες. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε πολιτικές οι οποίες να αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις της κρίσης εξαιτίας του Covid-19 για τις θέσεις εργασίας των γυναικών.

Είμαι φεμινίστρια οικονομολόγα. Δουλειά μου είναι να εξετάζω πώς οι ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών αποτελούν αναπόσπαστο μέλος της λειτουργίας της αγοράς εργασίας και να βοηθήσω τους ψηφοφόρους μας στην εφαρμογή αυτών που λέμε «πολιτικές απασχόλησης οι οποίες ανταποκρίνονται στο φύλο» – δηλαδή μακροοικονομικές, τομεακές και πολιτικές για την αγορά εργασίας, οι οποίες συμβάλλουν ρητά στην ισότητα των φύλων.

Πριν από την έναρξη της κρίσης του Covid-19 μεγάλος αριθμός γυναικών αποκλείστηκαν από την αγορά εργασίας. Η πανδημία έκανε τα πράγματα πολύ χειρότερα.

Αυτό, επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες εργαζόμενες οι οποίες χάνουν τη δουλειά τους με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ότι οι άνδρες. Περισσότερες γυναίκες απ’ ότι άνδρες εργάζονται σε τομείς που έχουν πληγεί σοβαρά από την οικονομική ροή εξαιτίας της πανδημίας, όπως ο τουρισμός, η φιλοξενία και ο τομέας των ενδυμάτων. Μεγάλος αριθμός οικιακών εργαζόμενων, οι περισσότερες από αυτούς γυναίκες, κινδυνεύουν επίσης να χάσουν τη δουλειά τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας είναι γυναίκες, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να νοσήσουν από τον ιό.

Επιπλέον, η ευάλωτη κατάσταση της απασχόλησής τους, σε συνδυασμό με την μειωμένη πρόσβαση στην εργασία και την κοινωνική προστασία, σημαίνει ότι, οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην πανδημία ακόμα και σε τομείς που μέχρι τώρα έχουν υποστεί τις λιγότερες αναταραχές.

Μία από τις ιδέες του πυρήνα της φεμινιστικής οικονομίας είναι ότι, η απλήρωτη εργασία φροντίδας που λαμβάνει χώρα στα νοικοκυριά και στις οικογένειες για την υποστήριξη της καθημερινής ζωής, είναι ζωτικό μέρος του οικονομικού συστήματος. Αυτός ο τύπος εργασίας εκτελείται κυρίως από γυναίκες και τις περισσότερες φορές δεν αναγνωρίζεται ως εργασία. Το κλείσιμο των σχολείων και η φροντίδα αυτών που αρρωσταίνουν, ανάγκασε τις γυναίκες από τύχη να παραμείνουν στην εργασία τους, μειώνοντας τις αμοιβώμενες ώρες ή επεκτείνοντας τις συνολικές ώρες (αμοιβώμενες και μη) σε μη βιώσιμα επίπεδα.

Παρακάτω είναι πέντε τρόποι με τους οποίους μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι προοπτικές εργασίας των γυναικών δεν θα υποστούν μακροπρόθεσμη βλάβη από την κρίση του Covid-19:

  1. Να αποτραπεί το να χάσουν τις δουλειές τους οι γυναίκες εφαρμόζοντας πολιτικές που θα τις κρατούν σε αυτές, καθώς δυσκολεύονται περισσότερο από τους άνδρες να επιστρέψουν στην αμοιβώμενη εργασία όταν περνούν οι κρίσεις. Αντισταθμίζοντας τις απώλειες μισθών που προκαλούνται από την προσωρινή μείωση των ωρών εργασίας ή την αναστολή εργασίας, αυτές οι πολιτικές μπορούν να βοηθήσουν στην διατήρηση των γυναικών εργαζομένων στην εργασία τους και στη διασφάλιση των δεξιοτήτων τους.
  2. Να βοηθηθούν οι γυναίκες να βρουν νέα δουλειά εάν χάσουν τη δική τους: Οι Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης, οι οποίες συνδέουν όσους αναζητούν εργασία με τους εργοδότες, μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να βρουν εργασίες στη βασική παραγωγή και τις υπηρεσίες. Σε τοπικό επίπεδο, μπορούν να επιταχύνουν την τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας σε τομείς που προσλαμβάνουν εργαζόμενους εν μέσω πανδημίας.
  3. Αποφυγή της μείωσης των επιδοτήσεων: Οι περικοπές δαπανών στις δημόσιες υπηρεσίες έχουν δυσανάλογο αντίκτυπο σε γυναίκες και παιδιά. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να αποφεύγονται οι περικοπές στους προϋπολογισμούς για την υγεία, την εκπαίδευση, τους μισθούς και τις συντάξεις. Οι προηγούμενες κρίσεις έχουν δείξει ότι, όταν η υποστήριξη στην απασχόληση και την κοινωνική προστασία βρίσκονται στον πυρήνα των πακέτων τόνωσης, συμβάλλουν στην σταθεροποίηση των εισοδημάτων των νοικοκυριών και οδηγούν σε ταχύτερη ανάκαμψη.
  4. Επένδυση στην φροντίδα: Οι υπηρεσίες φροντίδας έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, ιδίως για τις γυναίκες. Αυτή η κρίση μας επισημαίνει το συχνά δύσκολο και υποτιμημένο έργο των εργαζομένων στον τομέα της φροντίδας, των οποίων η συμβολή υπήρξε και παραμένει απαραίτητη για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους θα έχει σημαντικό αντίκτυπο σε πολλές γυναίκες εργαζόμενες, δεδομένου του μεγάλου αριθμού τους στον τομέα αυτό.
  5. Προώθηση πολιτικών για την απασχόληση, οι οποίες εστιάζουν στις γυναίκες: Οι κυβερνήσεις πρέπει να αντισταθμίσουν προληπτικά τις επιπτώσεις της κρίσης στις γυναίκες, εξαιτίας της πανδημίας. Με μια ευρύτερη προοπτική, θα πρέπει να συνεχιστούν τα πακέτα των μακροοικονομικών κινήτρων, να υποστηρίζουν και να δημιουργούν θέσεις εργασίας για τις γυναίκες. Οι πολιτικές πρέπει να επικεντρώνονται σε τομείς που πλήττονται σκληρά και απασχολούν μεγάλο αριθμό γυναικών, μαζί με μέτρα τα οποία βοηθούν στην κάλυψη των κενών των δεξιοτήτων των γυναικών και συμβάλλουν στην άρση των πρακτικών εμποδίων στην είσοδο εργασίας.

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Workerland

Στην Κορυφή