fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Το παρελθόν οδηγεί στο μέλλον | Μια νέα κανονικότητα

στo Workerland

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Απόδοση κειμένου: V for Vallia

Για το #IFI

Πηγή: Looking back to look forward: What does the next normal look like?

Τα τελευταία 100 χρόνια έχουν υπάρξει 7 κρίσεις με παγκόσμιο αντίκτυπο.

Δύο παγκόσμιοι πόλεμοι (1914-18 & 1939-1945)· δύο πανδημίες (η Ισπανική γρίπη το 1918 και ο ιός του Έιτζ από το 1980 και μετά)· μια μεγάλη πολιτική κρίση (1989 – το τέλος του ψυχρού πολέμου)· και δύο χρηματοπιστωτικές κρίσεις (1929 και 2018).

Όλες αυτές οι κρίσεις εμφανίστηκαν υπό ιδιαίτερες συνθήκες, με πολλαπλές αιτίες. Ωστόσο, μπορούμε να βγάλουμε κάποια προσωρινά αποτελέσματα τα οποία σχετίζονται με την σημερινή κατάσταση.

Πρώτον – όχι κάποια νέα είδηση – οι υγειονομικές κρίσεις οδήγησαν σε καινοτομίες της υγειονομικής περίθαλψης. Η πενικιλίνη ανακαλύφθηκε το 1926, σε μια δεκαετία που χαρακτηρίστηκε από ιατρικές εξελίξεις. Σε εκείνη τη δεκαετία μπήκαν τα θεμέλια για τη σύγχρονη φαρμακευτική βιομηχανία. Η εστίαση στην υγιεινή οδήγησε στην εμφάνιση νέων εταιρειών, όπως η Unilever και η Procter&Gamble.

Σε γενικές γραμμές, η καινοτομία ακολουθεί την υγεία, τις πολιτικές και ειδικά τις στρατιωτικές κρίσεις. Οι περίοδοι μετά τους δύο παγκοσμίους πολέμους γέμισαν με καινοτομίες, βασισμένες στην τεχνολογία του πολέμου.

Ωστόσο, η καινοτομία καθυστερεί μετά από μια οικονομική κρίση. Εάν πάρουμε ως παράδειγμα τις ευρεσιτεχνίες των ΗΠΑ, μπορούμε να εντοπίσουμε σημαντικές επιβραδύνσεις μετά τις κρίσεις του 1929 και του 2008. Και αυτές οι δύο οικονομικές κρίσεις ακολουθήθηκαν επίσης από περιόδους πολιτικής αναστάτωσης, ειδικά την δεκαετία του 1930, οι οποίες έβλεπαν τον βίαιο εθνικισμό να οδηγεί σε έναν παγκόσμιο πόλεμο.

Μετά από μια κρίση, συνήθως ακολουθεί η κοινωνική πρόοδος. Μια οποιαδήποτε κρίση. Τις δεκαετίες 1920 και 1930, το διεθνές εργατικό δίκαιο είδε τεράστιες εξελίξεις (28 συμβάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) υιοθετήθηκαν εκείνες τις δεκαετίες). Τα δικαιώματα ψήφου των γυναικών εμφανίστηκαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο ιός του Έιτζ έφερε στο προσκήνιο συζητήσεις για την σεξουαλικότητα και πολλοί πιστεύουν ότι έθεσε τα θεμέλια για την ισότητα στο γάμο που ακολούθησε στην δεκαετία του 2000.

Έτσι, βασισμένοι στην εμπειρία των προηγούμενων κρίσεων, τι μπορούμε να περιμένουμε για την δεκαετία του 2020;

Ας ξεκινήσουμε με το προφανές· εξαιτίας της φύσης αυτής της κρίσης, μπορούμε πιθανόν να περιμένουμε καινοτομίες στους τομείς της φαρμακευτικής και της υγείας.

Γενικά, οι οικονομίες θα αλλάξουν. Νέοι τομείς και εταιρείες αναδύονται ή επεκτείνονται και παλαιότεροι τομείς και επιχειρήσεις υποχωρούν. Τη δεκαετία του 1920, η αεροπορία απογειώθηκε και η συμβουλευτική διοίκηση εμφανίστηκε ως βασική επιχείρηση· η δεκαετία του 1930 ήταν η δεκαετία της υγείας και της σύγχρονης φαρμακευτικής· ο σύγχρονος τουρισμός εδρεώθηκε στη δεκαετία του 1950.

Τη στιγμή της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, οι πέντε κορυφαίες επιχειρήσεις ήταν οι Exxon, General Electric, Microsoft, AT&T και P&G. Μόνο δύο από αυτές είναι στις δέκα πρώτες, σήμερα. Οι πέντε μεγαλύτερες εταιρίες σήμερα είναι η Apple, η Google, το FB, η Microsoft and η Amazon.

Τι άλλο; Οι άνθρωποι θέλουν να είναι πιο χαλαροί μετά από μια κρίση. Η Τζαζ και η Ροκ εν Ρολ εμφανίστηκαν μετά τους δύο παγκόσμιους πολέμους. Νέα κινήματα τέχνης εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 2020 (Bauhaus και Art Deco). Λοιπόν, τώρα περιμένουμε ριπές δημιουργικότητας στους τομείς της τέχνης και της ψυχαγωγίας.

Η παγκόσμια αναταραχή στις αλυσίδες εφοδιασμού που προκαλείται από την πανδημία, φαίνεται πως μάλλον ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να περιορίσουν το ρίσκο. Αυτό πιθανότητα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη χρήση του αυτοματισμού και της τεχνητής νοημοσύνης, κυρίως επειδή οι τεχνολογίες μπορούν να διευκολύνουν την παραγωγή προϊόντων για τους αγοραστές που θα θέλουν να αγοράσουν τα προϊόντα. Αυτό, έχει σημαντικές επιπτώσεις στην απασχόληση.

Επίσης, έχουμε δει σημαντικές πολιτικές αποφάσεις να παίρνονται γρήγορα και να επιτυγχάνουν.

Πάρτε για παράδειγμα την εργασία από το σπίτι (WFH). Χωρίς τις καθημερινές μετακινήσεις, δεν είναι δύσκολο να δούμε τόσο την παραγωγικότητα όσο και τα οικονομικά οφέλη. Άρα, περιμένουμε μειωμένη ανάγκη για μεγάλα, ακριβά γραφεία στα κέντρα των πόλεων. Μπορεί να μην είναι το τέλος των γραφείων, είναι όμως το τέλος του τρόπου που βλέπαμε έως σήμερα τα γραφεία.

Αυτό, έχει ευρύτερες επιπτώσεις.

Εάν οι εργαζόμενοι στα γραφεία (ίσως οι μισοί από αυτούς) δεν χρειάζεται να κάθονται σε ένα γραφείο καθημερινά, τότε δεν θα χρειάζεται να ζουν σε ακριβές πόλεις. Έτσι, ενώ οι πόλεις δεν θα είναι εντελώς άδειες από γραφεία, θα χρειαστούν σίγουρα λιγότερα από αυτά. Αυτό ανοίγει το δρόμο για τις πόλεις, ώστε να επαναπροσδιορίσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο. Θα μπορούσαν να γίνουν δημιουργικά κέντρα, χώροι διαβίωσης και κέντρα διασκέδασης.

Όμως, ένα πράγμα που κάνει μεγάλες, τις μεγάλες πόλεις, ίσως να λείπει. Η μετανάστευση.

Ο COVID-19 σταμάτησε σχεδόν όλη τη μετανάστευση. Ορισμένοι πολιτικοί ηγέτες θα δουν τους σημερινούς περιορισμούς της μετανάστευσης ως ευκαιρία να ενισχύσουν ευρύτερες, πιο μακροπρόθεσμες ατζέντες, οδηγώντας τη δημόσια διάθεση στην κατεύθυνση που ήδη προχωράει. Αυτό σημαίνει ότι, οι πόλεις μπορεί να χάσουν αυτό το συστατικό, αλλά συχνά υποτιμημένο, που τις κάνει εξαιρετικές.

Οι κρίσεις και οι αντιδράσεις μας σε αυτές, είναι εποχές μεγάλων ιδεών – πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και επιστημονικών. Μερικές από αυτές τις ιδέες οδήγησαν σε καινοτομίες που έκαναν τη ζωή εκατομμύρια ανθρώπων καλύτερες και άλλες οδήγησαν σε συγκρούσεις και πολέμους.

Ό,τι κι αν περιμένουμε από την επόμενη δεκαετία, σίγουρα περιμένουμε ένα πράγμα. Αλλαγή.

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Workerland

Στην Κορυφή