fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Εποχή COVID-19 | Εργασιακή σεξουαλική παρενόχληση

στo Workerland

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Απόδοση κειμένου: V for Vallia

Για το #IFI

Πηγή: Sexual Harassment in a Changing Workplace: Through the Context of Culture and COVID-19

Η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας δεν ξεκίνησε με τον Harvey Weinstein και δεν πρόκειται να τελειώσει με την καταδίκη του. Ούτε ξεκίνησε τώρα – με ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο να εργάζονται κατ’ οίκον εξαιτίας της πανδημίας.

Η σεξουαλικά παρενοχλητική συμπεριφορά δεν συμβαίνει απλά με έναν παρενοχλητή κι ένα θύμα σε φυσικό χώρο εργασίας. Μπορεί να συμβεί και ψηφιακά, από την ασφάλεια των σπιτιών μας.

Οι ρίζες της σεξουαλικής παρενόχλησης είναι βαθιές, από τα χαμηλότερα κλιμάκια ενός χώρου εργασίας έως τα υψηλότερα· και ευρεία, όπως ας πούμε σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει διαφορετικούς βαθμούς σε διαφορετικές χώρες και περιοχές. Το κίνημα #MeToo βρήκε πολλούς υποστηρικτές σε διάφορες χώρες με διαφορετικές ονομασίες, όπως #SayaJuga στην Ινδονησία, #WithYou στην Ιαπωνία και #balancetonporc στη Γαλλία.

Ο διευρυμένος κόσμος της εργασίας και η παρουσία των πολυεθνικών εταιρειών, με γραφεία και υπαλλήλους από όλο τον κόσμο, άλλαξε τον τρόπο που εργαζόμαστε και με αυτό, αυξήθηκε η ανάγκη μας να κατανοήσουμε την σεξουαλική παρενόχληση μέσω του πολιτισμού.

«Εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια χρησιμοποιούν συχνά τις βιντεοκλήσεις, μερικές φορές και καθημερινά, για να εργαστούν ή να μελετήσουν. Σύμφωνα με τα διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδικούς για τα δικαιώματα των γυναικών, διάφορες μορφές διαδικτυακής βίας φαίνεται να αυξάνονται, όπως η παρακολούθηση διά ζώσης, ο εκφοβισμός, η σεξουαλική παρενόχληση και το sex trolling. Στα παραδείγματα περιλαμβάνονται ανεπιθύμητα πορνογραφικά βίντεο, ενώ βρίσκονται σε κλήση μιας εικονικής συνομιλίας».
COVID-19 and Ending Violence Against Women and Girls, UN Women

Το επίκεντρο της σεξουαλικής παρενόχλησης αύξησε αναμφισβήτητα την ευθύνη τόσο των χωρών όσο και των εταιρειών, για την πρόληψή της. Το θετικό πρόσημο είναι πως, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ανταποκρίνονται όλο και περισσότερο στο καταστροφικό πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.

Αυτό το βλέπουμε με ενισχυμένη νομοθεσία σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, με τη θέσπιση του νόμου κατά της παρενόχλησης στη Σαουδική Αραβία, με τον ορισμό της σεξουαλικής παρενόχλησης που θα προστεθεί σύντομα στον Νέο Αστικό Κώδικα της Κίνας και την πρόσφατη απαγόρευση των διακρίσεων απέναντι στα διεμφυλικά άτομα από την Ινδία.

Οι διεθνείς οργανισμοί έχουν επίσης προχωρήσει σε αλλαγές. Τον Ιούνιο του 2019, ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) με συμμετοχή 178 χωρών, εξέδωσε την πρώτη διεθνή σύμβαση για τη βία και την παρενόχληση, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.

Καθώς το 2020 προχωρά, η κοινωνική απόσταση έχει επιβάλλει ραγδαίες αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον.

Ωστόσο, η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας συνεχίζεται σε όλο τον κόσμο, ακόμα κι αν ο φυσικός χώρος εργασίας έχει μετατραπεί (σήμερα περισσότερο από ποτέ) σε ένα περιβάλλον που είναι τόσο ψηφιακό όσο και περισσότερο εκτός γραφείου.

Μια σύγχρονη πολιτική στο χώρο εργασίας θα πρέπει να δηλώνει ρητά την διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση ως απαγορευτική συμπεριφορά. Παρόλα αυτά, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι, μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν αποκλειστικά μέσω διαδικτύου και οι γραμμές ενδέχεται να μην είναι σαφείς.

Τα σεξουαλικά υπονοούμενα και τα ακατάλληλα σχόλια και συμπεριφορές έχουν άφθονο χώρο να κρυφτούν σε διαδικτυακές πλατφόρμες επικοινωνίας. Αστεία και ανέμελες εκφράσεις και πιο τολμηρά σχόλια μπορεί να σταλούν με άλλο τόνο και ο αποδέκτης να τα μεταφράσει διαφορετικά. Αυτά που δεν μπορούν να ειπωθούν εκ του σύνεγγυς ή ακόμα και δυνατά, μπορούν να ειπωθούν στο διαδίκτυο όπου τις περισσότερες φορές είναι ένα γραπτό στοιχείο που μπορεί αργότερα να χρησιμοποιηθεί ως απόδειξη.

Οι προϊστάμενοι ενδέχεται να μη γνωρίζουν εάν ένας εργαζόμενος παρενοχλείται, όμως πρέπει να λαμβάνουν υπόψη μια συμπεριφορά που μπορεί να υποδεικνύει μια τέτοια κατάσταση. Συχνά, οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην σεξουαλική παρενόχληση με το να αποσύρονται από την εργασία και τους συναδέρφους τους. Ένας εργαζόμενους που γίνεται πιο ήσυχος στις διαδικτυακές συζητήσεις ή αποσύρεται από διαδικτυακές συναντήσεις, μπορεί να δίνει ένα προειδοποιητικό σημάδι.

Αυτό το σημάδι μπορεί να ζητά έλεγχο σχετικά με την κουλτούρα του εργασιακού χώρου και την αίσθηση ασφάλειας κάθε εργαζόμενου στο εργασιακό περιβάλλον. Οι παρευρισκόμενοι που βλέπουν έναν συνάδερφο που συμπεριφέρεται άσχημα στο διαδίκτυο ή ακούνε σχόλια από συναδέρφους ή/και αφεντικά που μπορεί να δηλώνουν σεξουαλική παρενόχληση, θα πρέπει να μιλούν.

Είναι σύνηθες να αισθάνεσαι μόνος όταν είσαι αποδέκτης μιας τέτοιας επαφής ή συμπεριφοράς· είναι ακόμα πιο πιθανό να είστε πράγματα μόνοι σας, να μην έχετε σε ποιον να στραφείτε ή να απευθυνθείτε, με τους αξιόπιστους φίλους σας ή τους συναδέρφους σας να μην είναι πλέον μερικά βήματα μακριά σας.

Ο φυσικός εργασιακός χώρος μπορεί να είναι ένας χώρος ασφάλειας για ορισμένους εργαζόμενους. Αυτοί οι εργαζόμενοι ενδέχεται τώρα να υφίστανται οικιακή κακοποίηση, καθώς είναι απομονωμένοι με τον κακοποιητή τους και μακριά από δίκτυα υποστήριξης. Οι εργοδότες και οι συνάδελφοι μπορούν να παίξουν κάποιον ρόλο εδώ και μπορούν να είναι ένα online σύστημα υποστήριξης.

«Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσαν τα Ηνωμένα Έθνη, οι αναφορές για ενδοοικογενειακή βία στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 30% μέσα στην καραντίνα στις 17 Μαρτίου· κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων καραντίνας στην Ισπανία, ο αριθμός έκτακτης ανάγκης για ενδοοικογενειακή βία έλαβε 18% περισσότερες κλήσεις· και οι γραμμές βοήθειας στη Σιγκαπούρη έλαβαν 30% περισσότερες κλήσεις. Όπως αναφέρουν τα NBC News, οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ, έχουν δει τις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας να αυξάνονται κατά 35% τις τελευταίες εβδομάδες».
Domestic Violence Is on the Rise With Coronavirus Lockdown. The Responses Are Missing the Point, The Intercept

Εκτός από το ζήτημα ενός κάπως ασαφούς ψηφιακού περιβάλλοντος, οι κανόνες και οι τρόποι επικοινωνίας μιας χώρας ή περιοχής, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε διαφορετικές ερμηνείες των ίδιων νομικών προτύπων και απαιτήσεων. Συχνά, ο ορισμός και οι νομικές απαιτήσεις για τη σεξουαλική παρενόχληση διαφέρουν από τη μία χώρα στην άλλη.

Μια έρευνα που κάλυψε σχεδόν 50 χώρες, αποκάλυψε ότι, η σεξουαλική παρενόχληση έχει διαφορετικό νόημα σε κάθε χώρα. Η κουλτούρα μιας χώρας επηρεάζει τον ορισμό της σεξουαλικής παρενόχλησης, την ανταπόκριση σε αυτήν, την ευαισθητοποίηση και την αναγνώρισή της, την αντίδραση του εργοδότη και του εργαζόμενου, καθώς και την νομοθετική απόκριση.

Ένας σημαντικός όρος, που χρησιμοποιείτε σε πολλές χώρες ως μέρος του ορισμού της σεξουαλικής παρενόχλησης, είναι η αξιοπρέπεια. Η λέξη αξιοπρέπεια, περιλαμβάνεται στη νομική γλώσσα περισσότερων από 12 ευρωπαϊκών χωρών που αφορούν την σεξουαλική παρενόχληση, καθώς και στην έννοια της σεξουαλικής παρενόχλησης σε μέρη όπως οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν, το Βιετνάμ, η Χιλή και η Κολομβία.

Η σεξουαλική παρενόχληση θεωρείται παραβίαση της αξιοπρέπειας.

Η σεξουαλική παρενόχληση δεν είναι απλά ένα περίπλοκο ζήτημα, αλλά και πολυδιάστατο, καθώς οι πολιτισμικές διαφορές μπορούν και οδηγούν σε διαφορετικά πλαίσια αναφοράς και αποδεκτές συμπεριφορές σχετικά με την σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, η κουλτούρα μιας χώρας και η κουλτούρα μιας εταιρείας πρέπει να ληφθούν υπόψη για την κατανόηση και την πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης.

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Workerland

Στην Κορυφή