fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Ισπανία | Ενδέκατη ημέρα εγκλεισμού

στo Mind Opener

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Δεύτερο και επεξηγηματικό για την « κίτρινη δημοσιογραφία» σημείο των καιρών και αυτή!

Με την ισλαμική τρομοκρατική επίθεση της 11ης Μαρτίου του 2004 στη Μαδρίτη, οι νεκροί έφτασαν περίπου τους 200. Επιστρατεύτηκε τότε το IFEMA το τεράστιο εκθεσιακό κέντρο της Μαδρίτης, έκτασης πάνω από 13.000τ.μ. για να μεταφερθούν εκεί οι σοροί των θυμάτων.

Θεωρήθηκε τότε ότι η απόφαση ήταν σωστή διότι το κράτος φρόντισε εκεί να έρχονται οι συγγενείς τους για να παραλάβουν το φέρετρο του οικείου τους. Στην είσοδο, τους περίμεναν ψυχολόγοι ( όλοι οι φίλοι μου αυτής της δουλειάς βρέθηκαν εκεί εθελοντικά) , κοινωνικοί λειτουργοί αλλά και γραφείο κηδειών.

Στη σημερινή κατάσταση και ειδικά στη Μαδρίτη η οποία φέρει όλο το βάρος στα νοσοκομεία της και σε αριθμό θυμάτων, δυστυχώς το IFEMA δεν μπορεί να διατεθεί ως tanatorio το μέρος δηλαδή όπου θα γίνει η διαδικασία  που ανέφερα προηγουμένως.

Κι αυτό γιατί το IFEMA έχει μετατραπεί πλέον σε νοσοκομείο 5.500 κλινών για να αποφορτίσει το σύνολο των νοσοκομείων της Μαδρίτης.

Δεν είδα πουθενά στον ελληνικό τύπο ή κανάλια να αναφέρουν ότι ο στρατός έστησε το νοσοκομείο αυτό μέσα σε 48 ώρες! Και διαθέτει μέχρι και εργαστήρια! Διότι το κέντρο αυτό είναι ήδη εξοπλισμένο καθώς διοργανώνονται εκεί οι μεγαλύτερες εκθέσεις στον κόσμο.

Το ίδιο κάνει τώρα και η Βαρκελώνη με την FIRA ( το δικό της εκθεσιακό κέντρο) για να προλάβει. Ο στρατός επίσης στήνει υπαίθρια νοσοκομεία και στη Βαλένθια.

Οπότε η Μαδρίτη ΔΕΝ έχει πρόβλημα στα νοσοκομεία της. Έχει επάρκεια! Η πώς να το πω αλλιώς; ΔΕΝ πεθαίνουμε στους δρόμους της πόλης ούτε και σε ράντζα στα νοσοκομεία! Όσο κι αν σας αρέσει να το ακούτε να το βλέπετε ή να το χρησιμοποιείτε πολιτικά!

Είπα πολιτικά. Και θυμήθηκα ότι η τοπική κυβέρνηση της Μαδρίτης αλλά και ο Δήμος της Μαδρίτης κυβερνιούνται από το Λαϊκό Κόμμα! Όχι από τον Σάντσεθ και τους σοσιαλιστές ή τους Ποδέμος. Η ευθύνη για την υγεία είναι απόλυτη αρμοδιότητα των 17 Αυτονομιών, το γνωρίζετε αυτό;

Τα 17 ισπανικά κρατίδια είναι ΑΥΤΟΝΟΜΑ κάνουν ότι γουστάρουν δηλαδή με τον προϋπολογισμό που διαθέτουν. Άρα λοιπόν κι επειδή τέτοιες ώρες κρίσιμες δεν θέλω να μιλάω πολιτικά σας εξηγώ ότι το σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων της Μαδρίτης ιδιωτικοποιήθηκε από το Λαϊκό Κόμμα που κυβερνά την περιοχή από το 1995!

Ο Σάντσεθ με την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης αφαίρεσε αυτές τις αρμοδιότητες από τις 17 Αυτονομίες και ανέθεσε σε 4 υπουργεία την όλη διαχείριση της κρίσης.

Ο κάθε αρχηγίσκος λοιπόν της κάθε περιοχής τώρα βγάζει τα σώψυχα του. Δηλαδή να έχεις μια κατάσταση κρίσης και να έχεις να λύσεις και τα ναρκισσιστικά 17 πρωθυπουργίσκων της επικράτειας.

Αφού λοιπόν το IFEMA δεν μπορεί να διατεθεί αποφασίστηκε το PALACIO DE HIELO που είναι ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο με καταστήματα , εστιατόρια , κινηματογράφους αλλά και ένα χώρο πατινάζ να διατεθεί για τον σκοπό αυτό.

Δηλαδή να μεταφέρονται εκεί οι σοροί των νεκρών από τα νοσοκομεία έτσι ώστε οι συγγενείς τους να γνωρίζουν που θα τους παραλάβουν και για να φροντίσουν τα σχετικά με την κηδεία. Εμένα αυτό μου φαίνεται ως καλό για την οργάνωση και την αποφόρτιση των υπογείων νοσοκομείων που συνήθως μετέφεραν τους νεκρούς. Τα νοσοκομεία απαιτείται να είναι έτοιμα μόνο για τους ασθενείς. Διότι τα γραφεία τελετών δεν προλαβαίνουν!

Αυτή τη στιγμή στη Μαδρίτη οι νεκροί από κορονοϊό είναι περίπου 1.500 από το σύνολο των 2.700 νεκρών σε όλη τη χώρα. Άρα λοιπόν τα δημόσια και ιδιωτικά tanatorios έχουν φτάσει και ξεπεράσει τα όριά τους!

Κι αν το 2004 οι νεκροί ήταν μόνο 200 τώρα ξαφνικά με 1.500 θύματα πώς το αντιμετωπίζεις; Επιλέγεις έναν τεράστιο χώρο ο οποίος λόγω της δυνατότητας που έχει να διαθέτει ψύξη ( από το παγοδρόμιό του) το χρησιμοποιείς ως νεκροτομείο.

Η μήπως θα ήταν καλύτερα να αφήσεις τους νεκρούς να σαπίζουν στα υπόγεια των νοσοκομείων; Έτσι ναι θα είχες και ωραία πλάνα να παίξεις.

Αυτή τη στιγμή στο IFEMA υπάρχουν 250 ασθενείς με κορονοϊό. Άρα υπολείπονται ακόμα 5.250 κρεβάτια για ασθενείς.

Τα πλάνα που είδατε με ράντσα σε νοσοκομεία ήταν από το Severo Ochoa – ένα μικρό νοσοκομείο της περιοχής Λεγκανές όπου σημειωτέον γέννησα την κόρη μου άρα το γνωρίζω καλά. Ήταν την πρώτη μέρα όταν ξαφνικά αυξήθηκαν τα κρούσματα κατά 6.000 όλα μαζί άρα το νοσοκομείο γέμισε!

Μεταφέρθηκαν όμως την ίδια μέρα! Σας το είπε κανείς αυτό;

Σε όλη την Ισπανία τα κρούσματα πλέον έχουν φθάσει τις 40.000! Οι νεκροί περίπου 2.700 και εξ αυτών οι 1.500 μόνο στη Μαδρίτη. Περίπου 3.500 αποθεραπεύθηκαν. Συνολικά νοσηλεύονται περίπου 19.000 άνθρωποι.

Και στην εντατική περίπου 2.600 άνθρωποι. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας στο σύνολο της χώρας είναι περίπου 4.700 άρα ακόμα υπάρχει επάρκεια. Και αν χρειαστεί επιπλέον έχει γίνει ήδη προμήθεια επιπλέον 600 αναπνευστηρων εντατικής.

Χωριστά τα γρήγορα τεστ που ήδη έχουν διατεθεί 640.000 ως τώρα και έχει γίνει παραγγελία ενός εκατομμυρίου ακόμα που θα παραληφθούν αυτές τις ημέρες.

Επιπλέον πέρα από το 1,3 εκ. μάσκες που αγοράστηκαν πριν πέντε ημέρες άλλες τόσες αγοράστηκαν και μοιράζονται σε νοσοκομεία. Διότι το 15% των κρουσμάτων είναι ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που σημαίνει περίπου 5.000 κρούσματα είναι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Εκείνο που είναι συγκινητικό είναι η προσφορά συνταξιούχων γιατρών που κινητοποιήθηκαν και προσφέρονται εθελοντικά και ήδη βοηθούν σε όλη την προσπάθεια.

Όχι βέβαια στις εντατικές αφού ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες αλλά έστω σε τηλεφωνική υποστήριξη για να μπορούν οι νεότεροι να είναι στην πρώτη γραμμή.

Αυτή τη δεδομένη στιγμή θα πρέπει να σας απασχολούν περισσότερο:

  • Πόσες ΜΕΘ διαθέτει η Ελλάδα.
  • Πόσες κλίνες στα νοσοκομεία για την περίπτωση μαζικών προσελεύσεων ασθενών.
  • Αν υπάρχει πρόβλεψη για υπαίθρια νοσοκομεία
  • Το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού επαρκεί;

Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα κέρδισε χρόνο με τα μέτρα και την απαγόρευση κυκλοφορίας. Όμως η πανδημία δεν αστειεύεται και μεταδίδεται με απίστευτη ταχύτητα.

Αυτά να ρωτάτε. Κι αφήστε την Ισπανία που στα δύσκολα δυναμώνει. Και που θα τα καταφέρει και αυτή τη φορά με τον νέο πόλεμο. Με πολλές απώλειες ναι. Αλλά και με πολλές και συγκινητικές ιστορίες από την πρώτη γραμμή του πυρός. Και καλοί μου συνάδελφοι.

Πάψτε να είστε κίτρινοι και ειδικά χωρίς στοιχεία τέτοιες ώρες. Είναι οι στιγμές που οφείλουμε όλοι , ενεργοί και μη, να δείξουμε ποιός είναι ο πραγματικός μας ρόλος.

Να λέμε την αλήθεια και να βοηθάμε τον κόσμο. Όχι να του βγάζουμε τα εντόσθια στο πιάτο. Αυτή τη φάση τη ζήσαμε και μας σιχάθηκε ο κόσμος. Και δυσπιστεί πλέον ο, τι κι αν λέμε.

Ας βγάλουμε όλοι τον καλύτερο εαυτό μας. Είμαστε στον ίδιο πόλεμο.

 

Από την προσωπική σελίδα της Δώρας Μακρή

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Mind Opener

Στην Κορυφή