fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Η βιομηχανία Cloud Peak Energy χρηματοδοτούσε το κίνημα κατά της κλιματικής αλλαγής

στo Workerland

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Απόδοση Κειμένου: Συλβάνα Παπαϊωάννου

Για το #IFI

Αρχικό Κείμενο: A MAJOR COAL COMPANY WENT BUST. ITS BANKRUPTCY FILING SHOWS THAT IT WAS FUNDING CLIMATE CHANGE DENIALISM

Η χρεωκοπία μιας εκ των μεγαλυτέρων ανθρακοβιομηχανιών [στην Αμερική] έφερε στο φως οικονομικούς δεσμούς με πολλές ηγετικές ομάδες, οι οποίες αρνούνται την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής και τον ανθρώπινο παράγοντα που συμβάλλει σε αυτή.

Οι αποκαλύψεις αφορούν την Cloud Peak Energy, μια εταιρεία στο Wyoming η οποία υπέβαλε το σχετικό αίτημα για χρεωκοπία στις 10 Μαΐου. Η εταιρεία είχε πληγεί από τις χαμηλές τιμές του άνθρακα.

Τα σχετικά έγγραφα, τα οποία κατατέθηκαν στον αρμόδιο φορέα, έδειξαν ότι ο κολοσσός των άνθρακα επιχορηγούσε τακτικά «ομάδες προβληματισμού», οι οποίες αρνούνται την συσχέτιση ορυκτών καυσίμων και κλιματικής αλλαγής, καθώς και σε πολλές συντηρητικές ομάδες, οι οποίες προσπαθούν να σαμποτάρουν την οικονομική στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Τα έγγραφα δεν περιέχουν πληροφορίες για το ύψος των συνεισφορών. Παρόλα αυτά η λίστα με τις ομάδες τις οποίες χρηματοδοτούσε είναι ενδεικτική ότι η «άρνηση της κλιματικής αλλαγής» ήταν προτεραιότητα για την εταιρεία, η οποία δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο σχετικά.

Στα έγγραφα αναφέρεται η συνεισφορά της Cloud Peak Energy στο Ινστιτούτο Ενεργειακής Έρευνας, το οποίο βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και έχει απορρίψει την «υποτιθέμενη επιστημονική ομοφωνία» σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Συχνά κατακρίνει και τις επιχορηγήσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως «σπατάλη».

Πολλές από τις επιχορηγούμενες αυτές ομάδες έχουν χρησιμοποιήσει επιθετική τακτική απέναντι σε περιβαλλοντολόγους. Η «Center for Consumer Freedom», μια από τις ομάδες που αναφέρονται στη λίστα της εταιρείας είναι μέλος του μεγάλου δικτύου με ομάδες κρούσης, που έχει σχηματιστεί από τον λομπίστα Rick Berman, με στόχο τις επιθέσεις σε περιβαλλοντικές ομάδες όπως η Sierra Club και η Food & Water Watch.

Η εταιρεία χρηματοδοτεί και το αμερικάνικο Legislative Exchange Council, το οποίο παρέχει προσχέδια νόμων σε πολιτειακούς νομοθέτες. Τα υποδείγματα των νομοσχεδίων προωθούν τα ορυκτά καύσιμα. Άλλα αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλη επιστημονική αναξιοπιστία αναφορικά με την κλιματική αλλαγή και άλλα αφορούν στην κατάργηση των αυστηρών μέτρων στα εργοστάσια καύσης ορυκτών καυσίμων.

Επιχορήγηση έλαβε, επίσης, και το Montana Policy, ένα τοπικό φιλελεύθερο ινστιτούτο το οποίο προωθεί την θεωρία ότι η θερμοκρασία του πλανήτη μειώνεται, αντί να αυξάνεται και αμφισβητεί την συμβολή του ανθρώπου στην κλιματική αλλαγή.

Χρηματοδοτήθηκε και η ομάδα Americans for Prosperity, των αδερφών Koch, η οποία κινητοποιεί πολιτικές αντιπαραθέσεις εναντίον στους Δημοκρατικούς και τους κανονισμούς για το κλίμα. Η Cloud Peak Energy χρηματοδότησε την Crossroads GPS, μια ομάδα η οποία παρείχε οικονομική βοήθεια –κάτω από το τραπέζι– σε Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές στις εκλογές το 2010 και 2012. Άλλες συναλλαγές αφορούσαν τακτικές συνεισφορές σε πολλά εμπορικά λόμπι όπως το American Coalition for Clean Coal Electricity, το National Mining Association και το American Coal Council.

Εδώ και τέσσερα χρόνια, οι πτώσεις των τιμών του άνθρακα έχει οδηγήσει πολλές μεγάλες αμερικάνικες εταιρείες στη χρεωκοπία. Τα αρχεία της εταιρείας The Intercept έδειξαν παρόμοιες χρηματοδοτήσεις σε ομάδες ενάντια της κλιματικής αλλαγής. Η Alpha Natural Resources φέρεται, μέσα από τις σχετικές αναφορές, ότι χρηματοδοτούσε «υπογείως» τον Chris Horner, έναν ακτιβιστή γνωστό για καταδιώξεις επιστημόνων.

Πολλές οργανώσεις, οι οποίες είναι δηλωμένες ως Μη-κερδοσκοπικές, επιτρέπουν στους δωρητές να παραμένουν ανώνυμοι. Σε περίπτωση χρεωκοπίας οι εταιρείες υποχρεούνται να εμφανίσουν τα λογιστικά βιβλία τους, κάτι που παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για μυστικές χορηγίες σε πολιτικούς.

Το 2016 ο Greg Zimmerman, ακτιβιστής για το περιβάλλον, βρήκε μια παρουσίαση με τίτλο «Η επιβίωση είναι νίκη: μαθήματα από τον πόλεμο του καπνού», δημιούργημα του Richard Reavey, αντιπροέδρου στο κομμάτι των δημόσιων υποθέσεων της Cloud Peek Energy και πρώην στέλεχος της Phillip Morris. Σύμφωνα με την παρουσίαση, ο Reavey υποστήριζε ότι οι ανθρακοβιομηχανίες πρέπει να υιοθετήσουν την τακτική των μεγάλων καπνοβιομηχανιών, να πολεμήσουν τους επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα τους είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο.

Ο Reavey είχε δηλώσει, στους New York Times, ότι η εταιρεία του ποτέ δεν πολέμησε την κλιματική αλλαγή, ούτε ποτέ την αρνήθηκε ή χρηματοδότησε σχετικές οργανώσεις. Βέβαια τα αρχεία δείχνουν το αντίθετο.

 

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Workerland

Στην Κορυφή