fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Αυτόχθονες πληθυσμοί | Επείγουσα δράση

στo Workerland

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Απόδοση κειμένου: V for Vallia

Για το #IFI

Αρχικό κείμενο: Urgent action needed to tackle poverty and inequalities facing indigenous peoples

Απαιτείται επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της φτώχειας και των ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν οι αυτόχθονες πληθυσμοί

Τριάντα χρόνια μετά την υιοθέτηση της μοναδικής διεθνούς σύμβασης για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων λαών, μια νέα έκθεση του ILO αποκαλύπτει ότι ακόμα είναι πιο πιθανό να είναι φτωχότεροι και να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες κακουχίες στον κόσμο της εργασίας.

Σύμφωνα με νέα έκθεση του ILO, η οποία κυκλοφόρησε για να σηματοδοτήσει την 30η επέτειο της Λαϊκής Συνέλευσης του 1989 (Νο. 169), οι αυτόχθονες πληθυσμοί είναι σχεδόν τρεις φορές πιο πιθανό να ζουν σε ακραίες συνθήκες φτώχειας, σε σχέση με τους μη αυτόχθονες ομολόγους τους.

Αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 19% όσων ζουν σε ακραία φτώχεια (όσοι ζουν με κάτω από $1,90 την ημέρα).
Ακόμα κι όταν χρησιμοποιούνται λιγότερο αυστηρές γραμμές φτώχειας ($3.20 ή $5,50 την ημέρα), ένας δυσανάλογος αριθμός φτωχών είναι οι αυτόχθονες πληθυσμοί.
Επιπλέον, ανεξάρτητα από την περιοχή και τη διαμονή σε αγροτικές ή αστικές περιοχές, οι αυτόχθονες πληθυσμοί αντιπροσωπεύουν ένα αρκετά μεγάλο μερίδιο της παγκόσμιας φτώχειας.
Ο Martin Oelz, ειδικός του ILO κι ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, αναφέρει:
“Η πρόοδος στη βελτίωση της ζωής των αυτοχθόνων πληθυσμών ήταν πολύ αργή. Ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, θα ήταν περισσότερες επικυρώσεις της σύμβασης No.169 και δράση για την αποτελεσματική της εφαρμογή. Για να διασφαλιστεί ότι οι δημόσιες πολιτικές ανταποκρίνονται στις ανάγκες των αυτοχθόνων πληθυσμών και αντικατοπτρίζουν τις φιλοδοξίες τους, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί η εκτεταμένη απουσία θεσμικών και νομικών πλαισίων οι οποίοι θα επιτρέψουν τη συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων”.
Νέα στοιχεία τα οποία περιέχονται στην έκθεση, δείχνουν ότι, ο αριθμός των αυτοχθόνων πληθυσμών σε όλο τον κόσμο είναι σημαντικά υψηλότερος απ’ αυτόν που πίστευαν ότι είναι – ποσό που ισοδυναμεί με περισσότερο από το 6% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Αυτό ανέρχεται σε πάνω από 476 εκατομμύρια άτομα – σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός από τους συνδυασμένους πληθυσμούς ΗΠΑ και Καναδά. Περισσότερο από το 80% των αυτοχθόνων πληθυσμών παγκοσμίως ζουν σε χώρες μεσαίου εισοδήματος.
Η παραπάνω Σύμβαση είναι η μόνη διεθνής συνθήκη που είναι ανοιχτή για επικύρωση, η οποία αποσκοπεί ειδικά στην προώθηση και την προστασία των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων και φυλετικών λαών.
Επί του παρόντος, 23 από τα 187 κράτη μέλη του ILO έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση No.169, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο το 15% των αυτοχθόνων πληθυσμών παγκοσμίως ζουν σε χώρες που καλύπτονται από τη σύμβαση.
Παγκοσμίως, πιστεύεται ότι υπάρχουν πάνω από 5.000 ξεχωριστές αυτόχθονες κοινότητες, σε περίπου 90 χώρες.
Σήμερα, οι πόροι διαβίωσης κι οι οικονομικές δραστηριότητες πολλών αυτοχθόνων λαών έχουν μεταμορφωθεί. Η έκθεση διαπίστωσε ότι περίπου το 45% των αυτοχθόνων γυναικών και ανδρών, σχετίζονται με τον αγροτικό τομέα.
Παρά την υπέρ-εκπροσώπησή τους μεταξύ των φτωχών, η έκθεση, διαπιστώνει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αυτόχθονες πληθυσμοί έχουν υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής στην απασχόληση, από τους μη αυτόχθονες ομολόγους τους (63.3% σε σχέση με το 59.1%).
Όμως, αυτά τα στοιχεία συμμετοχής στην απασχόληση έρχονται με σημαντικές διαφορές στην ποιότητα της εργασίας – οι αυτόχθονες πληθυσμοί βιώνουν συχνά κακές συνθήκες εργασίας και διακρίσεις.
Η έκθεση διαπίστωσε ότι, περισσότερο από το 86% των αυτοχθόνων πληθυσμών παγκοσμίως εργάζονται στην άτυπη οικονομία – η οποία συχνά συνδέεται με κακές συνθήκες εργασίας και έλλειψη κοινωνικής προστασίας – σε σύγκριση με το σχεδόν 66% των μη ιθαγενών πληθυσμών.
Οι αυτόχθονες γυναίκες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις. Τα ανεπίσημα ποσοστά γι’ αυτούς είναι 25% υψηλότερα από τις μη αυτόχθονες ομολόγους τους.
Έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να έχουν ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση και είναι πιθανότερο να βρίσκονται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Οι αυτόχθονες γυναίκες έχουν επίσης την υψηλότερη συμμετοχή στη συμβολή της οικογενειακής εργασίας (σχεδόν 34%).
Την ίδια στιγμή, μόλις περίπου το 1/4 (24.4%) των αυτοχθόνων πληθυσμών δουλεύουν με ημερομίσθιο ή σε εργασία με μισθό, ποσοστό χαμηλότερο σε σχέση με τις μη αυτόχθονες γυναίκες (51.1%) και τους αυτόχθονες άνδρες (30.1%).
Ακόμα κι όταν μιλάμε για μισθωτή εργασία, οι αυτόχθονες πληθυσμοί κερδίζουν κατά μέσο όρο 18% λιγότερα από τις μη αυτόχθονες ομολόγους τους.

Η έκθεση σημειώνει ότι, τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης που καταγράφονται για τους αυτόχθονες πληθυσμούς μπορεί να αντικατοπτρίζουν την ανάγκη, σχετικά με τη φτώχεια, να αναλάβουν κάθε μορφή παραγωγής εισοδήματος ακόμα κι όταν μιλάμε για τη χαμηλότερη αμοιβή και κακές συνθήκες εργασίας.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι, παρά την πρόοδο που έχει γίνει στα πλαίσια της δημόσιας πολιτικής, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι αυτόχθονες πληθυσμοί.
Η έκθεση επίσης, προσδιορίζει πολλές ευκαιρίες ώστε να ξεπεραστεί η κατάσταση και να ενδυναμωθούν οι αυτόχθονες γυναίκες και άνδρες ως παράγοντες ανάπτυξης – για την επίτευξη των στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης και την υλοποίηση της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.
Η κύρωση και η εφαρμογή της Σύμβασης No.169 του ILO είναι καίριας σημασίας για την πρόοδο, κυρίως για την οικοδόμηση και την ενίσχυση των δημόσιων ιδρυμάτων και των νομικών πλαισίων τα οποία επιτρέπου τη διαβούλευση και τη συμμετοχή των αυτοχθόνων πληθυσμών.

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Workerland

Στην Κορυφή