Απόδοση κειμένου: V for Vallia
Για το #IFI
Αρχικό κείμενο: 258 million workers in the world are over-educated for their jobs
Περισσότεροι από 935 εκατομμύρια εργαζόμενοι στον κόσμο, εργάζονται σε θέσεις που δεν ταιριάζουν με τον μορφωτικό τους επίπεδο:
- το 72% (677 εκατομμύρια) είναι ανεπαρκώς εκπαιδευμένο σε σχέση με τη θέση εργασίας του
- το 28% (258 εκατομμύρια) είναι overqualified
Τα νέα αυτά στοιχεία του ILO καλύπτουν 114 χώρες, πράγμα που σημαίνει ότι τα πραγματικά παγκόσμια στοιχεία είναι πιθανόν πολύ υψηλότερα.
Το επίπεδο εκπαίδευσης που απαιτείται για μία θέση εργασίας, δεν αντιστοιχεί πάντα στο επίπεδο εκπαίδευσης των εργαζομένων. Πολλές φορές, οι εργαζόμενοι είναι, είτε περισσότερο εκπαιδευμένοι (overqualified), είτε ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι.
Το Τμήμα Στατιστικής του ILO, έχει νέα δεδομένα σχετικά με την αντιστοιχία μεταξύ του επιπέδου εκπαίδευσης των εργαζομένων και το αναμενόμενο επίπεδο εκπαίδευσης για κάθε εργασία για 114 χώρες από όλες τις περιφέρεις και όλα τα επίπεδα εισοδήματος.
Στο 46% αυτών των χωρών, πάνω από το 50% των εργαζομένων απασχολούνται σε θέσεις εργασίας που δεν ταιριάζουν στο εκπαιδευτικό τους επίπεδο.
Αυτό σημαίνει ότι, η αναντιστοιχία ανά εκπαιδευτικό επίπεδο αποτελεί ένα μεγάλο κι ευρέως διαδεδομένο ζήτημα.
Η ανεπαρκής εκπαίδευση είναι συνηθέστερη και πιο σοβαρή σε χώρες χαμηλού εισοδήματος απ’ οπουδήποτε αλλού, ενώ η overqualified εργασία είναι περισσότερο διαδεδομένη σε χώρες υψηλού εισοδήματος.
Οι δέκα χώρες, στις οποίες υπάρχει μεγαλύτερη αναντιστοιχία εκπαίδευσης και θέσης εργασίας, είναι είτε χώρες με χαμηλό εισόδημα είτε χώρες με το χαμηλότερο εισόδημα.
Οι δέκα χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό αναντιστοιχίας

Η ανεπάρκεια εκπαίδευσης κι η “υπέρ-εκπαίδευση” συνυπάρχουν
Σε όλες τις χώρες, υπάρχουν εργαζόμενοι με ανεπαρκή εκπαίδευση κι εργαζόμενοι που είναι overqualified για τις θέσεις εργασίες στις οποίες απασχολούνται.
Ωστόσο, στην πλειονότητά των χωρών για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία (74%), το μερίδιο των ανεπαρκώς εκπαιδευμένων εργαζομένων, είναι μεγαλύτερο.
Επιπλέον, για τις αναπτυσσόμενες χώρες (να κι όχι αποκλειστικά), η ανεπάρκεια εκπαίδευσης αποτελεί σαφώς ένα ζήτημα. Σε όλες τις χώρες χαμηλού εισοδήματος για τις οποίες διαθέτουμε στοιχεία, η ανεπάρκεια εκπαίδευσης είναι περισσότερο διαδεδομένη. Ωστόσο, το ίδιο ισχύει μόνο για τις μισές χώρες με υψηλό εισόδημα.
Ποσοστό εργαζομένων με ανεπαρκή ή “υπέρ” εκπαίδευση, ανά ομάδα εισοδήματος
Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αντιστοιχία εκπαίδευσης και θέσης εργασίας
Η αναντιστοιχία αυτή, δεν φαίνεται να επηρεάζεται ανάλογα το φύλο. Παρ’ όλα αυτά, στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, η αναντιστοιχία ανά εκπαιδευτικό επίπεδο, επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες απ’ ότι τους άνδρες.
Πράγματι, σε όλες τις χώρες χαμηλού εισοδήματος για τις οποίες έχουμε στοιχεία, εκτός από μία (στην Ρουάντα), το ποσοστό των εργαζομένων με αναντιστοιχία εκπαίδευσης και θέσης εργασίας, είναι μεγαλύτερο για τις γυναίκες.
Ποσοστό των απασχολούμενων γυναικών και ανδρών, σε αναντιστοιχία ανά εκπαιδευτικό επίπεδο
Εν ολίγοις, στις χώρες με χαμηλό εισόδημα, η απασχόληση συγκεντρώνεται σε επαγγέλματα με χαμηλή ειδίκευση τα οποία απαιτούν μικρότερο επίπεδο εκπαίδευσης κι οι εργαζόμενοι είναι πιθανόν να μην είναι εκπαιδευμένοι για τη θέση εργασίας στην οποία απασχολούνται.
Αντιστρόφως, στις χώρες με υψηλό εισόδημα, η απασχόληση συγκεντρώνεται περισσότερο σε επαγγέλματα τα οποία απαιτούν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, ενώ η ανεπάρκεια εκπαίδευσης των εργαζομένων είναι λιγότερο κοινή.
Στην πραγματικότητα, στις χώρες με υψηλό εισόδημα, σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι σε θέσεις εργασίας με χαμηλή ειδίκευση, είναι “υπέρ”-εκπαιδευμένοι (overqualified).
Η μέθοδος του ILO
Φυσικά, για να καθορίσουμε την προαναφερθείσα αναντιστοιχία, έπρεπε να ορίσουμε κάποια κριτήρια, καθορίζοντας το αναμενόμενο επίπεδο εκπαίδευσης των εργαζομένων σε κάθε επάγγελμα, για να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της θέσης στην οποία απασχολούνται.
Με οτιδήποτε λιγότερο από αυτό, ο εργαζόμενος θα θεωρούνταν ότι έχει ανεπάρκεια εκπαίδευσης και με οτιδήποτε παραπάνω από αυτό, ο εργαζόμενος θα θεωρούνταν overqualified.
Πίνακας αντιστοιχίας, μεταξύ εκπαίδευσης και εργασίας

Τι σημαίνει αυτό για την αναντιστοιχία σε κάθε επάγγελμα;
Αυτή η μέθοδος, σημαίνει εξ ορισμού ότι, οι προϊστάμενοι κι οι επαγγελματίες δεν θα μπορούσαν ποτέ να είναι overqualified σε σχέση με την θέση εργασίας τους.
Οι διοικητικές κι επαγγελματικές θέσεις απαιτούν δεξιότητες υψηλής ειδίκευσης. Αντιστρόφως, τα στοιχειώδη επαγγέλματα απαιτούν ένα τέτοιο βασικό επίπεδο δεξιοτήτων, ώστε όποιος έχει παραπάνω εκπαίδευση από την υποχρεωτική, να θεωρείται overqualified.
Επιπλέον, αυτή η μέθοδος υποδηλώνει ότι, οι εργαζόμενοι που δεν έχουν παρακολουθήσει την υποχρεωτική εκπαίδευση είναι ανεπαρκείς για οποιαδήποτε θέση εργασίας.

Μέθοδοι για να οριστεί η εκπαιδευτική αναντιστοιχία
Τα δεδομένα κι η μέθοδος που παρουσιάζονται αναφέρονται σε έναν “κανονιστικό” τρόπο προσδιορισμού της αναντιστοιχίας των εργαζομένων ανά εκπαιδευτικό επίπεδο: καθορίζουμε ένα τυπικό επίπεδο εκπαίδευσης που απαιτείται σε κάθε επάγγελμα και θεωρούμε ότι, όλοι οι εργαζόμενοι που δεν έχουν αυτό το πρότυπο επίπεδο, έχουν αναντιστοιχία.
Ωστόσο, το Τμήμα Στατιστικής του ILO, περιλαμβάνει δεδομένα σχετικά με την αναντιστοιχία ανά εκπαιδευτικό επίπεδο, ακολουθώντας μια διαφορετική προσέγγιση, μία “στατιστική” προσέγγιση.
Έτσι, το αναμενόμενο επίπεδο εκπαίδευσης των εργαζομένων σε κάθε επάγγελμα καθορίζεται όχι βάσει ενός προτύπου, αλλά βάσει του τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας.
Δηλαδή, εντοπίσαμε το πιο κοινό εκπαιδευτικό επίπεδο για όλους τους εργαζομένους σε κάθε επάγγελμα (τον τρόπο λειτουργίας) κι οι εργαζόμενοι με αυτό το επίπεδο θεωρούνται κατάλληλοι.
Οι εργαζόμενοι με χαμηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο από το κοινό επίπεδο για το επάγγελμά τους θωρούνται ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι και οι εργαζόμενοι με υψηλότερο επίπεδο από αυτό που θεωρείται κοινό για το επάγγελμά τους, θεωρούνται overqualified.