fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

συνέντευξη γκάφες

6 άκυρα σκηνικά σε συνεντεύξεις για δουλειά

στo Workerland

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου
Αγγλικό άρθρο: “6 terrifying true stories of job interviews gone wrong”
Ελεύθερη απόδοση στα Ελληνικά: Αμάντα Πατσοπούλου για το #IFI

[ Στ.Μ: Οι παρακάτω 6 ιστοριούλες είναι «παιδικά παραμύθια» και όχι εφιάλτες όπως μας αναφέρει το άρθρο αν συγκριθούν με τα διαμάντια των στιχομυθιών που παίζονται σε αντίστοιχες συνεντεύξεις στην Ελλάδα, τόσο από πλευράς εργοδότη /HR όσο και από πλευράς υποψηφίου. Αλλά προς το παρόν, ας δούμε τι συμβαίνει «εκεί έξω» και πώς θα ήταν τα πράγματα σε μία ιδανική αγορά εργασίας που το μόνο μας πρόβλημα θα ήταν να μας παζαρεύουν λίγο στα λεφτά (βλ. ιστορία 6)!]

Έξι συνεντεύξεις, τρεις από την πλευρά του εργοδότη και τρεις από την πλευρά του υποψηφίου,  όπου η προσφορά/υποψηφιότητα  της θέσης εργασίας «πήγε τελείως κουβά».

Από την οπτική του εργοδότη:

1.  Νευράκια!

Εταιρεία: TT&K Inc

Ζητήσαμε από την υποψήφια να συμπληρώσει την πρόταση «Οι άνθρωποι που σε γνωρίζουν κάλα θα έλεγαν η Σούζι είναι σπουδαίο άτομο, αλλά μερικές φορές……….». Η υποψήφια θύμωσε και μας απάντησε ότι δε μπορεί να το πιστέψει ότι την ρωτάμε κάτι τέτοιο. Μας είπε ότι η ερώτησή μας ήταν τελείως ακατάλληλη και δε σκοπεύει να την απαντήσει. Στη συνέχεια συμπλήρωσε πως «Ίσως βέβαια πρέπει να πω πως θα έλεγαν ότι κάποιες φορές τείνω να αντιδρώ υπερβολικά».

2. «Συντεκνοκούμπαρος»

Εταιρεία: Hurwitz Strategic Staffing, εταιρία ανεύρεσης ανθρωπίνου δυναμικού

Πριν από κάνα δυο χρόνια η εταιρεία έψαχνε να βρει έναν Μηχανικό Συστημάτων για να προσληφθεί από έναν πελάτη της στο τομέα του IT. O Bruce διηγείται:

Βρήκα έναν υποψήφιο που μας άρεσε. Ο πελάτης μου ζήτησε να τσεκάρω τις συστατικές του εκ μέρους τους, οι οποίες όλες προέρχονταν τελικά από ιδιώτες τους οποίους είχε εξυπηρετήσει ως σύμβουλος δηλαδή ο υποψήφιος δεν είχε ποτέ εργασθεί ως υπάλληλος σε εταιρεία. Η πρώτη σύσταση ήταν από τον κολλητό του που μάλιστα είχε κάνει και το κονέ με την πλέον γυναίκα του. Η δεύτερη ήταν ο μπατζανάκης του. Η τρίτη ήταν ο άντρας της κολλητής της γυναίκας του. Φυσικά όλοι είπαν τα καλύτερα για τον υποψήφιο αλλά προφανώς δεν τους έκοψε ή δεν τους είχε προειδοποιήσει ότι δεν πρέπει να αναφέρουν την συγγενική ή φιλική σχέση που είχαν μαζί του. Κατάληξη; Ο υποψήφιος εργοδότης τον απέρριψε κλαίγοντας από τα γέλια.

2. Ψεματάκια

Εταιρεία: Clicks and Clients

Πριν έρθει η ώρα της συνέντευξης ζητάμε από τους υποψηφίους να δηλώσουν το επίπεδο γνώσης τους σχετικά με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα Η/Υ, βαθμολογώντας την ικανότητα τους από το 1 έως το 10. Συχνά καταλαβαίναμε ότι η αυτο-αξιολογήσεις αυτές απείχαν από την πραγματικότητα κατά κάποιο τρόπο, αλλά οκ. Υπήρξε όμως μία περίπτωση όπου ο υποψήφιος έβαλε στον εαυτό του ένα ωραίο 9 και όταν ήρθε για τη συνέντευξη δεν είχε καν ιδέα πως να ανοίξει το πρόγραμμα. Το σοκαριστικό είναι ότι ενημερώνουμε από πριν ότι η συνέντευξη περιλαμβάνει διαδικασία τεστ γνώσεων επί των προγραμμάτων.

Από την πλευρά του υποψηφίου:

4. Από θρησκεία πού είμαστε;

Πρόσφατα, σε συνέντευξη που έδωσε για μία θέση senior, μου είπαν «Οι προηγούμενοι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι είναι λευκοί, άνδρες και τάδε θρησκεύματος και εγώ θέλω πραγματικά να προσλάβω γυναίκα για αυτή τη θέση». Στη συνέχεια με ρώτησε τι γνώμη έχει ο σύζυγός μου για το ενδεχόμενο να πάρω αυτή τη θέση. Με απλά λόγια, με ρωτούσε ποιο είναι το θρήσκευμά μου και στη συνέχεια, αφού της είπα, μου είπε ότι αν αλλάξω θρησκεία, τότε θα προσληφθώ στην εταιρεία τους!

5. Παρεμβολές

Πριν από αρκετά χρόνια είχα ψηθεί να δώσω μία συνέντευξη σε μια μη κερδοσκοπική εταιρεία, με απώτερο σκοπό να μετακομίσω με τον άντρα μου στην πόλη που θέλαμε να ζήσουμε. Καθώς έδινα τη συνέντευξη, μέσα στο γραφείο του διευθυντή, εμφανίστηκε ο άντρας μου έξω από το παράθυρο του γραφείου, κουνώντας έξαλλος τα χέρια του και κάνοντας μου πανικόβλητα νοήματα. Είχε κλειδώσει κατά λάθος το μωρό μέσα στο νοικιασμένο αμάξι και χρειαζόταν τα κλειδιά.

5. Ο μισθός που καταρρέει

Η Ελίζαμπεθ, υπεύθυνη Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ στην clipse Automation, τα πήγαινε μια χαρά στη συνέντευξη για τη θέση που ενδιαφερόταν, μέχρι που ήρθε η κουβέντα στο μισθό. «Είχα ήδη ενημερώσει μέσω email για τις μισθολογικές μου απαιτήσεις, αλλά ο HR νόμιζε ότι μπορεί να με παζαρέψει στα $10,000 λιγότερα από κοντά. Μόλις είδε ότι δεν ήμουν συζητήσιμη, με αποκάλεσε άκαμπτη και μου έκανε κήρυγμα για το πώς λειτουργεί ο κόσμος! Και αφού είδε ότι δεν έκανα και πάλι πίσω, άρχισε να με ρωτάει αν ενδιαφέρομαι να εργαστώ με σύμβαση ορισμένου χρόνου ή part-time (10ωρο) ή μόνο με ποσοστά επί του κέρδους και σε όλα αυτά  απάντησα όχι. Καθώς έφευγα είχε το θράσος να με ρωτήσει πού είναι καλή ιδέα να σηκώσει αγγελίες για να βρει πρακτικάριους για τη θέση.»

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Workerland

Στην Κορυφή