δουλειά

Πώς να επιβιώσεις δουλεύοντας όταν μισείς να δουλεύεις

στo Workerland

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Στο αγαπημένο μας thread  Antiwork του Reddit, πετύχαμε τον/την χρήστη CantstoptheBat να μοιράζει συμβουλές για το πώς θα τη βγάλεις φθηνά στη δουλειά.

Προσοχή:

Το παρακάτω κείμενο ΔΕΝ είναι για καριερίστες, δεν είναι ούτε για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας που ονειρεύονται ακόμα πως το πτυχίο τους θα κάνει τη διαφορά και σίγουρα δεν είναι για όσους αυτοπροσδιορίζονται μέσω της θέσης εργασίας τους. Όπως προδίδει και ο τίτλος της ενότητας, το κείμενο γράφτηκε και απευθύνεται σε ανθρώπους υπέρμαχους του κινήματος/νοοτροπίας -όπως θες πες το- ANTIWORK.

Ας δούμε τι έχει να μας πει ο/η CantstoptheBat

Ελεύθερη απόδοση κειμένου: IFI team

Αρχικό κείμενο: How to survive working when you hate work

Πίστευα ότι έπαιζε να είμαι το μοναδικό άτομο στον πλανήτη που απεχθάνεται την έννοια της «δουλειάς», αλλά μετά ανακάλυψα την ενότητα antiwork στο reddit και συνειδητοποίησα ότι το σύστημα είναι ηλίθιο και εγώ δεν είμαι απλά ένα τεμπελόσκυλο.

Και θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς εδώ για αυτό και με τη σειρά μου, να δώσω λίγες συμβουλές, που προσωπικά με βοήθησαν να συμβιβαστώ με το γεγονός ότι ξεπουλάω χρόνο από τη ζωή μου για να επιβιώσω εδώ και πολλά χρόνια.

1. Μη δίνετε δεκάρα

Ο πιο σημαντικός κανόνας όλων. Μπορεί να μπαίνεις στον πειρασμό να νιώσεις περήφανος για τα εργασιακά επιτεύγματά σου και να θες να πας «λίγο παραπέρα» για το εταιρικό όραμα (ΣτΜ: Go Above and Beyond™) όπως σε προτρέπει η μαμά εταιρεία, αλλά…ΜΗ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ.

Δεν σε πληρώνουν αρκετά για να τους αξίζει ο καλύτερος εαυτός σου.

Να πηγαίνεις στη δουλειά και να καταβάλλεις τόση προσπάθεια όση χρειάζεται για να μην απολυθείς. Όπως εκείνη η χαριτωμένη πιτσιρίκα που είναι όλη μέρα στο κινητό, λείπει διαρκώς από τη θέση της και παρόλα αυτά ακόμα εργάζεται. Μπορείς και εσύ και σίγουρα μπορείς καλύτερα.

2. Χαμογέλα και καταφατικά σινιάλα

Αυτή η τακτική έχει σώσει το τομάρι μου πολλάκις. Ενοχλητικός συνάδελφος που δεν σκάει με τίποτα; Χαμόγελο, νεύμα κατάφασης και προχωράς. Το αφεντικό απαιτεί να επιταχύνεις τους ρυθμούς σου; Χαμογέλα, κάνε ένα νεύμα κατανόησης και συνέχισε το βιολί σου. Πελάτης ξεσπάει πάνω σου; Χαμογέλα και κάνε το χαριτωμένο νεύμα.

Προσποιήσου! Ποιος χέστηκε;

Πληρώνεσαι με την ώρα και όσο είσαι πειθήνιος, είσαι σκέτο χρυσάφι. Άστους να νομίζουν ότι παίζει να είσαι τελείως ηλίθιος ακόμα και αν ξέρεις πως είσαι πολύ εξυπνότερος από όλους τους. Όσο λιγότερες προσδοκίες έχουν για σένα, τόσο λιγότερη προσπάθεια θα χρειαστεί να καταβάλλεις.

3. Γ@μα την προαγωγή

Και αν παρόλο που εφάρμοσες το 1 και το 2 σου προτείνουν μια προαγωγή, ΜΗΝ ΤΗΝ ΔΕΧΤΕΙΣ.

Όσο πιο ψηλά ανέβεις στην ιεραρχία, τόσα πιο πολλά σκατά θα φας. Και αν είσαι πολύ χαμηλά στην ιεραρχία, ξέρω δυσκολεύεσαι τώρα να το πιστέψεις, αλλά έτσι είναι: όσο ανεβαίνει ο μισθός τόσο δεν θα αξίζει να το ζεις όλο αυτό.

4. Τσέκαρε πόσο και πού σε παίρνει

Πόσα μπαλάκια μπορείς να αποφύγεις; Μόνο ένας τρόπος για να το μάθεις: Στις περισσότερες θέσεις εργασίας θα σου δώσουν μια προειδοποίηση σχετικά με την προσδοκώμενη απόδοσή σου. Ζήσε στα άκρα και τσέκαρε τα όρια. Προσωπικά, κατέληξα να κάνω τριπλάσια διαλείμματα από τη δουλειά μου από όσα προβλεπόταν και τελικά είμαι ακόμα εδώ, με πρόσληψη αορίστου χρόνου.

5. Αξιολόγησε τον εαυτό σου, αποτίμησε την αξία σου και μετά φρόντισε να υπερβάλλεις

Έγινε μαλακία και βρέθηκες πάλι στην αγορά εργασίας να ψάχνεις δουλειά; ΟΚ.

Πάρε την φάτσα της αυτοπεποίθησης, φρέσκαρε λίγο το βιογραφικό σου και αν χρειαστεί τράβα λίγο από τα μαλλιά τις περιόδους ανάμεσα σε διάφορες εργασίες για να καλύψεις τα κενά ανεργίας. Ελάχιστοι θα καλέσουν για συστατικές. Το θέμα είναι να φτάσεις να σε καλέσουν για να δώσεις την συνέντευξη. Και μόλις πας εκεί και πεις ότι είσαι πρόθυμος να υπερβάλλεις εαυτόν για χάρη τους, θα σε προσλάβουν.

Μόλις πάρεις τη θέση, ξεκίνα ξανά από την συμβουλή νούμερο #1.

Ελπίζω να σας βοήθησα λίγο, βαστάτε γερά! Μπορεί να αναγκαζόμαστε να ζούμε δουλεύοντας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μας αρέσει κιόλας. Μπορούμε απλά να προσφέρουμε τα ελάχιστα.

Ελεύθερη απόδοση κειμένου: IFI team

Αρχικό κείμενο: How to survive working when you hate work

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.