fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Η Βουλγαρία πηγαίνει για τη σύμβαση ελάχιστου μισθού στο ΔΟΕ

στo Workerland

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Απόδοση κειμένου: V for Vallia

Για το #IfI

Αρχικό κείμενο: Bulgaria goes for ILO Minimum Wage Convention

Η Βουλγαρία επικύρωσε πρόσφατα τη σύμβαση καθορισμού ελάχιστων μισθών του ΔΟΕ. ΜΕ την υπογραφή αυτού του εγγράφου, η Βουλγαρία δεσμεύεται να θεσπίσει ένα σύστημα καθορισμού και προσαρμογής του κατώτατου μισθού. Ο γενικός στόχος είναι η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της χώρας, η οποία έχασε σχεδόν το 1/4 του πληθυσμού της τις τελευταίες δύο δεκαετίες λόγω της μετανάστευσης στο εξωτερικό.

Ο ελάχιστος μισθός είναι η κατώτερη αμοιβή που οι εργοδότες πληρώνουν νόμιμα τους εργαζόμενους τους. Ο καθορισμός κατάλληλου ελάχιστου μισθού είναι σημαντικός για τη διασφάλιση του ελάχιστου βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και των μελών των οικογενειών τους. Η Σύμβαση Καθορισμού Ελάχιστων Αμοιβών του ΔΟΕ ζητά από τα κράτη μέλη να θεσπίσουν ένα σύστημα ελάχιστων μισθών σε επίπεδα που να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους, καθώς και οικονομικούς παράγοντες, όπως η κατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης και η παραγωγικότητα.

52 χώρες από τις 187 που είναι μέλη του ΔΟΕ έχουν επικυρώσει μέχρι στιγμής τη σύμβαση ελάχιστου μισθού. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 23 από τα 28 κράτη μέλη, έχουν εθνικούς κατώτερους μισθούς. Άλλες χώρες όπως η Σουηδία, η Φινλανδία, η Δανία, η Αυστρία, η Ιταλία, δεν έχουν κατώτατους μισθολογικούς νόμους, αλλά βασίζονται σε ομάδες εργοδοτών και συνδικαλιστικές οργανώσεις για τον καθορισμό ελάχιστων μισθών μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ο νέος κατώτατος μισθός στη Βουλγαρία είναι 261€ και είναι ο χαμηλότερος κατώτατος μισθός στην ΕΕ, γεγονός που αντανακλά ότι η χώρα έχει επίσης το χαμηλότερο εισόδημα στην ΕΕ με μέσο μηνιαίο καθαρό εισόδημα περίπου στα 400€. Καθώς τα επίπεδα εισοδήματος ήταν χαμηλά, σχεδόν ένας στους τέσσερις Βούλγαρους εγκατέλειψε τη χώρα με την πτώχευση. Αυτή η τεράστια μετανάστευση μπορεί να σταματήσει μόνο εάν τα επίπεδα των μισθών αυξάνονται σταδιακά. Οι ελάχιστοι μισθοί είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την εξασφάλιση επαρκών μισθολογικών επιπέδων.

Η Βουλγαρία εισήγαγε τον κατώτατο μισθό το 1990. Ωστόσο, τα ελάχιστα κριτήρια καθορισμού των μισθών δεν διευκρινίστηκαν και ο κοινωνικός διάλογος δεν χρησίμευσε ως εναλλακτική λύση για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Σ’ αυτό το πλαίσιο, όλοι οι κοινωνικοί εταίροι αναγνώρισαν την αναγκαιότητα επικύρωσης της Σύμβασης.

Ο ΔΟΕ παρέχει τεχνική υποστήριξη στη Βουλγαρία για τον καθορισμό κατώτατου μισθού. Το 2017, μια ανάλυση εθνικών νομοθετικών κενών στη Σύμβαση 131 επεσήμανε ότι:

  1. η βουλγαρική νομοθεσία δεν καθορίζει επαρκώς την έννοια του κατώτατου μισθού και των συστατικών του
  2. δεν υπήρχαν επαρκείς προδιαγραφές των οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων για τον καθορισμό του μισθού και
  3. οι διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους ήταν ανεπαρκείς.

Τα πορίσματα της ανάλυσης των νομοθετικών κενών συζητήθηκαν σε μία τριμελή συνέλευση που διευκόλυνε το ΔΟΕ και είχε ως στόχο την επίτευξη συναίνεσης σχετικά με την επικύρωση της Σύμβασης. Επιπλέον, διεξήχθη τεχνικό εργαστήριο σχετικά με τη διεθνή εμπειρία με τον καθορισμό κατώτατου μισθού κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης της Βουλγαρίας. Η Σύμβαση θα τεθεί σε ισχύ στις 20 Μαρτίου του 2019.

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Workerland

Στην Κορυφή