fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Ομαδική συνέντευξη δεν είχα ξανακάνει!

στo Οι ιστορίες σας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Πόλη: Αθήνα

Έτος: 2015

Υποψήφια θέση: IT Adminstrator
Περιγραφή εργοδότη: Όμιλος ναυτιλιακών επιχειρήσεων

Διηγείται ο anonymous B

Πέρασαν 5 μήνες και ένα ερωτηματολόγιο, πρη-ιντερβιού κουεστιονέρ ρε παιδι μου, ανάμεσα στην αποστολή του βιογραφικού,του Σι Βι και της μεγάλης μέρας! Σε αυτούς του 5 μήνες βέβαια , (7 συνολικής ανεργίας στην πλάτη), «έφευγαν» περίπου 30 με 40 βιογραφικά την ημέρα, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (mail το λεν στο χωριό μου), σε ό,τι είδους «παπαροεταιρεία» μπορείς να φανταστείς. Από μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, ναυτιλιακές, μέχρι αποθήκες, υπηρεσίες κούριερ και ό,τι άλλο βάζει ο νους σου.

Ευτυχώς το αντικείμενο μου, Τεχνικός Υπολογιστών και Δικτύων,  μπορεί να απασχοληθεί σχεδόν παντού οπότε άπειρες οι αγγελίες για ΙΤ, άπειρα και τα Σι βι αλλά το τηλέφωνο, σα της Βίσσης ένα πράμα.. δε χτυπούσε το τηλέφωνο, με έπνιγε το παράπονο και τα ρέστα.

Μέχρι που μια μέρα «έσκασε» το τηλεφωνημα με «Τ» κεφαλαίο από μεγαλη και ξακουστή εταιρεία, να με ρωτησουν αν ενδιαφέρομαι ακόμα για τη θέση και αν είμαι διαθέσιμος για μια συνέντευξη! Ε ρε χάρες εγώ μέσα μου, να χοροπηδάω από ευτυχία, απαντώ όμως με μια σοβαρότητα και ψυχραιμία που θα τη ζήλευε μέχρι και ο τερμινέητορ, τύπου hasta la vista baby , μη μας περάσουν και για χαζοχαρούμενους, «βεβαίως (βεβαίως) θα με ενδιέφερε μία συνέντευξη στην εταιρεία σας».

 Ωραία, μου απαντάει η κοπέλα από την άλλη άκρη της γραμμής, και ξεκινάει «Να είστε εδώ την τάδε μερα, την τάδε ωρα, να εχετε τουλάχιστον 2 ώρες στην διάθεση σας», καλά μέχρι εδώ λέω από μέσα μου, άλλωστε δεν είμαι δα και κανάς πρωτάρης, μετράω πάνω από 20 συνεντεύξεις στο ενεργητικό μου, «και προς ενημέρωση σας, συνεχίζει εκείνη, η συνέντευξη θα είναι  ομαδική μαζί με γραπτό τεστ αγγλικών και ψυχοτεχνικό τεστ»,  ώπα, το «χοντραίνουμε» σκέφτηκα.

Ομαδική συνέντευξη δεν είχα ξανακάνει. Οπότε, δώσε ψάξιμο στο You Tube και βάλε και το Google να βρει τίποτα της προκοπής να διαβάσεις και ρώτα και γνωστούς να μάθεις τι παίζει. Σε γενικές γραμμές όλοι/όλα τα παραπάνω μου επιβεβαίωσαν ότι η ομαδική συνέντευξη για θέση τεχνική, IT Admin στην περίπτωση μας, είναι υπερβολή, overkill. Τα group interviews έχουν πιο πολύ νόημα, απ’ότι έμαθα, για θέσεις που απαιτούν έντονες επικοινωνιακές ικανότητες, κοινώς για πώληση, marketing και άλλα τέτοια που δεν με απασχόλησαν ποτέ. Οπότε αναρωτιέμαι, γιατί ο Τεχνικός ΙΤ θα πρέπει να περάσει μέσα από τις συμπληγάδες για να αξιολογηθεί για τη θέση;  Όπως και να ‘χει, ξυρίστηκα, συμμαζεύτηκα και έβγαλα το κουστούμι το καλό από τη ντουλάπα. Αφού θέλαν τυπικούρες, «τυπικούρες it is» λοιπόν, σούπερ φόρμαλ ντύσιμο και παπούτσι που γλιστράει να φας τα μούτρα σου.

Και κάπου εδώ, θα πάτησω fast forward να φτάσουμε και να μείνουμε λίγο στο ομαδικό interview. Έξι υποψήφιοι, έξι μπουκαλάκια νερό, έξι πακέτα με σημειώσεις, ένα μεγάλο τραπέζι και πέντε παρατηρητές. Καθίσαμε τυχαία στις θέσεις γύρω από το μεγάλο τραπέζι συναντήσεων και μας εξήγησαν ότι είχαμε μπροστά μας 1 ώρα για να διαβάσουμε τις σημειώσεις μπροστά μας, να ξεκινήσουμε να κάνουμε διάλογο μεταξύ μας και να καταλήξουμε ιδανικά σε ένα αποτέλεσμα. Κοινώς, είχαμε ένα υποθετικό σενάριο μπροστά μας και έπρεπε να παίξει ο καθένας τον ρόλο του σε αυτή την μικρή παράσταση. Η όλη φάση είχε να κάνει με διαχείριση ενός μεγάλου χρηματικού ποσού. Ουσιαστικά «παίζαμε» τους managers που παίρναν μέρος σε ένα σημαντικό meeting και ο καθένας διεκδικούσε μέρος του ποσού για τις ανάγκες του τμήματός του. That’s all. Και θα μου πεις και τι κατάλαβαν τώρα αυτοί που μας κοιτούσαν και σημείωναν με μανία στα τεφτέρια τους;

Κι όμως φίλε, κατάλαβαν πολλά όπως κατάλαβα κι εγώ για τον εαυτό μου και τους γύρω μου. Κάποιοι δεν τα πήγαιναν καλά με τον λόγο, δεν διεκδίκησαν τίποτα και χάθηκαν στην αφάνεια. Κάποιος έγινε πολύ ανταγωνιστικός, μας έπρηξε κοινώς με τον δικό του ρόλο και δεν έδωσε σημασία σε ό,τι κι αν του λέγαμε. Ένας άλλος υποψήφιος δε μπορούσε να καταλάβει τί πρέπει να κάνει και ένας φίλος με πολύ gel στο μαλλί, ακουμπούσε τον αγκώνα στο τραπέζι με λάγνο ύφος και συμφωνούσε με όλα.

Με απλά λόγια, αυτό που κατάλαβα όταν πια προκρίθηκα στον επόμενο «γύρο συνεντεύξεων» –και όχι τελευταίο – ήταν ότι χρειάζεται μία ισορροπία συμπεριφοράς. Ούτε ξερόλας, ούτε μουγγός, ούτε πολύ φιλικός ούτε κι αρχηγός. Και πάνω από όλα, να έχεις αυτιά και μάτια ορθάνοιχτα, να «πιάσεις» μέσα από τα λεγόμενα των άλλων τις αδυναμίες του σεναρίου και να βγεις στη σέντρα πρώτος!

Και για να μη μείνει η ιστορία μου λειψή και σας φάει η περιέργεια, να ξέρετε ότι ακολούθησαν ακόμα 4 συνεντεύξεις, με τον HR Manager, με τον IT Manager, με τον Γενικό και με τον Γενικού του Γενικού ώ Γενικέ!

Τέλος καλό και όλα καλά και την ρουφιάνα την ανεργία  την έστειλα στο διάολο!

Μακάρι, είτε με ομαδικές συνεντεύξεις είτε με μία απλή συζήτηση, να αποκατασταθούν όλοι όσοι ψάχνουν καιρό για δουλειά και τα βράδια στριφογυρίζουν από το άγχος.

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Οι ιστορίες σας

Στην Κορυφή