fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Δεν είναι κακό να ξέρεις τι ζητάς

στo Οι ιστορίες σας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Πόλη: Πειραιάς

Έτος: 2015

Υποψήφια θέση: Βοηθός Λογιστή σε Ναυτιλιακή

Διηγείται ο: I’m Batman

Η συγκεκριμένη ιστορία δεν είναι τόσο περίεργη ή αστεία, όσο δείγμα του τι παίζει εκεί έξω. Φρέσκος στον κλάδο ήμανε, μετά το στρατό, έψαχνα απεγνωσμένα για εργασία. CV δεν έστειλα μόνο σε όσους μιλούσαν αραμαϊκά, τα site ευρέσεως εργασίας είχαν γίνει το διαδικτυακό μου καφενείο, στον αγώνα όπως όλοι μας, κοινώς.

Κάποια στιγμή, με καλούν σε έναν αρκετά επίσημο τόνο να μου ζητήσουν να με δουν για ένα βιογραφικό που είχα στείλει για τη θέση βοηθού λογιστή σε ναυτιλιακή εταιρία. Την αγγελία τη θυμόμουν: απόφοιτος οικονομικών σχολών χωρίς προϋπηρεσία. Θελκτικό όσο ένα πιτόγυρο σε περιόδους πείνας. Πάω, βρίσκω μια μικρή σχετικά ναυτιλιακή με καλό κλίμα, ωραίο χώρο, άτομα συγκεντρωμένα στη δουλειά τους χωρίς να φαίνονται αγχωμένα.

“Εδώ είσαι, ψηλέ μου”, λεω. Μπαίνουμε με την υπεύθυνη λογιστηρίου σε ένα άδειο γραφείο να συζητήσουμε. Η συζήτηση κατά βάση ήταν η πορεία της στο χώρο, πως μόνη της κατάφερε και ανέβηκε μέχρι εδώ κλπ κλπ. Συμπαθέστατη γυναίκα γενικότερα, αλλά από τα 20 λεπτά που μιλήσαμε, τα 15 μου μίλαγε για εκείνη. Τέσπα, τελείωνουμε την συνέντευξη και φεύγω, θεωρώντας ότι τα είχα πάει σκατά και το χάσαμε το κορμί. Κι εδώ γίνεται το plot twist. Με προσέλαβαν. 700 καθαρά, αορίστου χρόνου σύμβαση με τη μία κι όλα πόπα. Το κακό ξεκίνησε μετά από εκεί.

Η συμπαθέστατη κυρία (που συνέχιζει ακόμα και σήμερα να είναι συμπαθέστατη) θεώρησε ότι τα ναυτιλιακά λογιστικά τα μαθαίνεις μέσα σε 3 μέρες. Θες δικιά μου έλειψη γνώσης και εμπειρίας, θες δικιά τους λάθος περιγραφή της θέσης, θες αλλιώς είχε μάθει να λειτουργεί κι αλλιώς έπρεπε με εμένα, πάρ’ το όπως θες. Το θέμα είναι ότι μετά από 4 μήνες εκεί, δήλωσα την παραίτηση μου γιατί απλά δεν τράβαγε και αυτό με σκότωνε (το να πληρώνομαι χωρίς να αποδίδω). Η γυναίκα μου τόνισε τι ευκαιρία πετάω, κι απλά με συμβούλεψε στην τελευταία μου εβδομάδα εκεί να ειμαι συνεπής (που ήμουν υπερ του δέοντως).

 Σε εκείνη την εβδομάδα, βέβαια, όπως χάζευα κάποια mails στο κοινό mail που χρησιμοποιούσαμε όλοι (εκτός του προσωπικού μας mail), ανακάλυψα ότι 2 εβδομάδες πριν πω ότι θέλω να φύγω έψαχναν ήδη αντικαταστάτη μου. Το point αυτού του κειμένου είναι το εξής: προς εργοδότες, να ξέρετε τι ζητάτε. Δεν είναι δυνατόν κάποιος, ειδικά χωρίς προϋπηρεσία,να αφομοιώσει τον τρόπο λειτουργίας ενός γραφείου με τη μία. Χρειάζεται κάποιο διάστημα πρακτικής προσαρμογής, που οφείλετε να δίνετε.

Και προς υποψήφιους εργαζόμενους (ειδικά τους φρέσκους), να ρωτάτε πάντα αναλυτικά ΤΑ ΠΑΝΤΑ που έχουν να κάνουν με μια θέση εργασίας. Στο μυαλό μας όλα εύκολα είναι, στην πράξη δυσκολεύουν, οπότε να ξέρετε εξ’ αρχής τα περιθώρια που έχετε και για να μπορείτε να αποδώσετε εσείς και για να μην κάνετε ζημιά στον εργοδότη σας.

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Οι ιστορίες σας

Στην Κορυφή