fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

It’s all about beauty | Φεμινισμός κι ηρωίδες της Disney

στo Ημερολόγιο Καταστρώματος

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Γράφει η V for Vallia

Για το #IfI

“Ας αρχίσουμε με τα βασικά. Πόσο γαμάτο είναι μια πριγκίπισσα της Disney να έχει για όπλο ένα τηγάνι;”

Η Disney μας έχει συνηθίσει σε πρότυπα ομορφιάς.

Ποια πριγκίπισσα ή ηρωίδα των αγαπημένων ταινιών της Disney είναι “άσχημη”; Καμία, μην παιδεύεστε. Όχι πως θα έπρεπε ντε καλά να συμβαίνει αυτό, αλλά αφού τις κάνεις που τις κάνεις καρακουκλάρες, κάνε τις τουλάχιστον δυναμικές. Κάνε τις καριερίστες. Κάνε τις φεμινίστριες βρε αδερφέ.

Δείξε ότι η ξανθιά δεν είναι μόνο εντυπωσιακή, έχει και δύναμη, έχει τσαγανό, προσωπικότητα (ξέρω εγώ μια ξανθιά – βασικά τώρα που γράφω το κείμενο δεν είναι πια ξανθιά αλλά δεν σας το λέω – που μιλάει έξι γλώσσες κι έχει κάτι πτυχία “να” με το συμπάθιο).

Τέλος πάντων, μη σας κουράζω κιόλας, γιατί ακολουθεί κείμενο τύπου “συγγνώμη για το σεντόνι”, μεταφρασμένο, γι’ αυτό να είστε επιεικείς επειδή εγώ δεν μιλάω έξι γλώσσες. Βασικά, δεν είναι ακριβώς μεταφρασμένο, είναι αυτό που λέμε ελεύθερη μετάφραση με δικά μου σχόλια ενδιάμεσα, τόσο ελεύθερη που το ελεύθερο πουλί του Ζαμπέτα (δεν ακούστηκε πολύ καλό αυτό) θα με ζήλευε σίγουρα.

Σκοπός δεν είναι να λογοκριθούν οι ταινίες, υπάρχει μόνο διάθεση για χιούμορ και μια τάση ν’ αγαπάμε λίγο περισσότερο τους έξυπνους χαρακτήρες.

14. Aurora (η ωραία κοιμωμένη)

Αν ήταν αγώνας δρόμου κι η γραμμή τερματισμού ήταν ο φεμινισμός, η Aurora θα σκόνταφτε στην εκκίνηση, θα ανασήκωνε τους ώμους και θα καθόταν χαλαρή στο γρασίδι βάζοντας λουλουδάκια στα μοσχοβολιστά μαλλάκια της.

Το μόνο που κάνει η Aurora σ’ όλη την ταινία, είναι να μην μιλάει (είναι η πριγκίπισσα της Disney με τα λιγότερα λόγια).

Κοιμάται στο 75% της ταινίας, περιμένει τον πρίγκιπα να την ξυπνήσει μ’ ένα φιλί κι εγώ βαρέθηκα πέντε γραμμές παραπάνω. Κι όλα αυτά, δεν είναι καν δικές της επιλογές. Οι καρέκλες έχουν περισσότερη αυτονομία από την Aurora.

Ηθικό δίδαγμα: Ο φεμινισμός έπιασε πάτο.

13. Χιονάτη

Εδώ μιλάμε για την πιο ασπόνδυλη πριγκίπισσα σ’ ολόκληρο το σύμπαν της Disney.
Η Χιονάτη αναγκάζεται να φύγει μακριά επειδή σύμφωνα μ’ έναν καθρέφτη είναι η ομορφότερη σ’ όλο το βασίλειο (εντελώς υποκειμενική η άποψη του καθρέφτη).

Δραπετεύει από μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον της – βασικά την αφήνουν να ξεφύγει, σιγά μην έσωζε μόνη της τον εαυτό της – και καταλήγει στο σπίτι των εφτά νάνων.

Και ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνει η Χιονάτη μόλις φτάσει εκεί; Καθαρίζει (θα με σκάσει κι έχω ακόμα 12 ηρωίδες να θάψω).

Ηθικό δίδαγμα: Ο φεμινισμός μόλις αυτοκτόνησε.

12. Σταχτοπούτα

Η Σταχτοπούτα αναγκάζεται να κάνει την υπηρέτρια στο ίδιο της το σπίτι, το οποίο πιθανόν είναι γύρω στα 2.000 τετραγωνικά. Η Σταχτοπούτα ζει τόσο στην κοσμάρα της που πιθανόν να πιστεύει πως ο φεμινισμός είναι μάρκα απορρυπαντικού με άρωμα βανίλια.

Η μόνη της ευκαιρία για αξιοπρεπή ζωή, είναι να ζητήσει από την καλή νεράιδα (την οποία ΔΕΝ υποδύεται ο Dwayne Johnson) ένα καλό ζευγάρι παπούτσια κι ένα ωραίο φόρεμα, μπας και την προσέξει ο πρίγκιπας και την απαλλάξει από τη μίζερη ζωή της (σαν μια ξαδέρφη μου από το χωριό).

Κι αφού λοιπόν είναι όμορφη, καταφέρνει να κάνει τον όμορφο και πλούσιο πρίγκιπα να την προσέξει. Στο τέλος όλα λύνονται: όλα είναι καλά, όταν κάποιος αποκτά φετίχ με τα πόδια σας.

Ηθικό δίδαγμα: Δεν είναι φεμινισμός, είναι φετιχισμός.

11. Άριελ η γοργόνα

Η Άριελ, σε σχέση με τις προηγούμενες ντροπές, έχει κάποια δυνατά σημεία (μπορεί να είμαι σκληρή με τις ηρωίδες, αλλά είμαι και δίκαιη). Είναι αιρετική, υλίστρια, δημιουργική και συνεχώς αμφισβητεί την εξουσία του βασιλιά πατέρα της, του Μαλάκα του Βυθού.

Ταυτόχρονα όμως, εγκαταλείπει τη φωνή της για να βγει στην επιφάνεια και να περάσει τη ζωή της με κάποιον που είδε για δύο λεπτά και μίλησε για… μηδέν λεπτά.

Οι περισσότερες αποφάσεις της δεν είναι καλά μελετημένες (ίσως επειδή είναι μια έφηβη σε σύγχυση) κι έχουν πάντα ένα κοινό χαρακτηριστικό: τους άντρες (είναι σίγουρα σε σύγχυση).

Δραπετεύει από έναν άντρα για να πάει να βρει έναν άλλον άντρα (προφανώς η Disney ξέρει την ξαδέρφη μου από το χωριό).

Ηθικό δίδαγμα: Η Άριελ θα ήταν φεμινίστρια, αν ο φεμινισμός ήταν άντρας.

10. Μπέλε (η πεντάμορφη και το τέρας)

Η Μπέλε είναι σκληρό κορίτσι: μια βιβλιοφάγος σε μια μικρή πόλη της Γαλλίας του 1800 που μας μαθαίνει πως είναι εντάξει για μια γυναίκα να είναι έξυπνη και να σκέφτεται τον εαυτό της. Επίσης, οι φιλοδοξίες της δεν συνδέονται με το γάμο και τα παιδιά.

Δείτε πώς απορρίπτει τον αλαζόνα (sic!) Gaston, τον πιο περιζήτητο εργένη της πόλης (τρομάρα του).

Αφού φυλακίζεται εθελοντικά για να γλιτώσει τον πατέρα της, δεν ικανοποιεί τα θέλω του Τέρατος. Αντίθετα, αναγκάζει το τέρας ν’ αλλάξει συμπεριφορά και να φερθεί αξιοπρεπώς. Στο τέλος βέβαια, η Μπέλε παντρεύεται τον άντρα της ιστορίας, ο οποίος φυσικά καταλήγει να είναι καρακαταμάναρος.

Κι εδώ, έχουμε μια υπέροχη μίξη ρομαντικού έρωτα και συνδρόμου της Στοκχόλμης.

Ηθικό δίδαγμα: Υπάρχει ένας υποτυπώδης φεμινισμός.

09. Ραπουνζέλ

Ας αρχίσουμε με τα βασικά. Πόσο γαμάτο είναι μια πριγκίπισσα της Disney να έχει για όπλο ένα τηγάνι; Υπάρχει πιο ισχυρός τρόπος να χτυπάς μ’ αυτό την γυναικεία καταπίεση;

Η ταινία “Μαλλιά Κουβάρια” είναι βασισμένη στην κλασική χαζό-ρομαντική ταινία της “Ραπουνζέλ ρίξε τα μαλλιά σου”, όμως εδώ η έγκλειστη πριγκίπισσα παίζει σκάκι, διαβάζει αστρονομία και μαθαίνει να πολεμά με τα μαλλιά της.

Στο τέλος φυσικά “ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα”, αλλά αυτό γίνεται μέσα από μια σειρά τυχαίων γεγονότων. Αυτό που θέλει η Ραπουνζέλ είναι να εξερευνήσει τον κόσμο και μέσα απ’ αυτό βρίσκει και την αγάπη.

Ηθικό δίδαγμα: ΤΗΓΑΝΙ.

08. Γιασμίν

Τι να πούμε γι’ αυτό το κορίτσι; Με το που εμφανίζεται απορρίπτει έναν άντρα που τη ζητάει σε γάμο, έτσι με θράσος, γιατί μπορεί. Τη δεύτερη φορά εγκαταλείπει τους τοίχους του πανέμορφου παλατιού της, μόνο και μόνο για να εξερευνήσει τι υπάρχει πίσω από αυτό.

Την τρίτη φορά, αποδεικνύει πως δεν αρέσκεται απλά σε όμορφους, πλούσιους πρίγκιπες (το πρωτότυπο κείμενο έλεγε κάτι για μεγάλα πουλιά να ξέρετε).

Η Γιασμίν, αντιμετωπίζει το κλασικό πριγκιπικό πρόβλημα: τον προκαθορισμένο γάμο (σαν την Ερατώ στους ψίθυρους καρδιάς). Στο τέλος, πείθει τον Σουλτάνο ν’ αλλάξει τους νόμους για να μπορεί να παντρευτεί όποιον της γουσταρίζει (μπράβο το κορίτσι μου).

Ηθικό δίδαγμα: Δεν είμαι η κούκλα σου.

07. Τιάνα

Η Τιάνα είναι μια ανεξάρτητη γυναίκα (όχι σαν εμάς τις δήθεν ανεξάρτητες). Ξέρει τι θέλει και δουλεύει πολύ για να το πετύχει (αυτό που θα έλεγε η μάνα μου: αναίσθητη καριερίστα, ποιος θα σου δώσει αύριο μωρή ένα ποτήρι νερό). Τα χρήματά της ανήκουν σ’ αυτήν και μόνο.
Εντάξει, ερωτεύεται έναν βάτραχο, αλλά κανείς δεν είναι τέλειος.

Το μήνυμα της ταινίας είναι, πως για να πετύχεις αυτό που θέλεις πρέπει ν’ αγωνίζεσαι. Τ’ ακούς Σταχτοπούτα;

Ηθικό δίδαγμα: Δουλειά, δουλειά, δουλειά, δουλειά (κούραση).

06. Μέριντα

Άλλη μία πριγκίπισσα με το κλασικό πριγκιπικό πρόβλημα που αναφέραμε και παραπάνω: τον προκαθορισμένο γάμο. Το συναρπαστικό με τη Μέριντα, είναι το πώς καταφέρνει να ξεφύγει από αυτό: αρνείται να την αντιμετωπίζουν ως τρόπαιο και πολεμά η ίδια για τον εαυτό της.

Σπάει τα έμφυλα στερεότυπα και συμπεριφέρεται ως “αγόρι” καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας κι όχι μόνο αυτό. Ο σωματότυπος της δεν την κατατάσσει στα σούπερ μόντελ της Disney. Ζήτω!

Ηθικό δίδαγμα: Η ομορφιά δεν έχει συγκεκριμένο στυλ.

05. Εσμεράλδα

Η Εσμεράλδα είναι μια πραγματική φεμινίστρια (και κακώς στην 5η θέση).
Από την αρχή της ταινίας δέχεται διακρίσεις για την τσιγγάνικη καταγωγή της και πολεμά ενάντια στις κοινωνικές αδικίες, τη φτώχεια και την περιθωριοποίηση των μειονοτήτων.

Για την Εσμεράλδα ενδιαφέρονται τρεις άντρες: ο καλός Κουασιμόδος, ο κακός Φρόλο κι ο Φοίβος. Όμως, η Εσμεράλδα είναι αυτή που ορίζει το σώμα της και τι θα κάνει μ’ αυτό. Τελικά, καταλήγει με τον Φοίβο (ναι, είναι ωραίος εννοείται), επειδή την αγάπησε γι’ αυτό ακριβώς που είναι: μια ελεύθερη γυναίκα.

Ηθικό δίδαγμα: Μια πραγματική φεμινίστρια.

04. Μεγάρα

Η Μεγάρα είναι ίσως η πιο υποτιμημένη γυναίκα στον κόσμο της Disney κι άσε με να σου πω γιατί: απλά, δεν είναι μια γλυκιά γκόμενα. Όλες οι πριγκίπισσες της Disney έχουν κάτι κοινό: είναι καλές. Κι αν δεν είναι, υπάρχει πάντα κάποιος ευγενής σκοπός.

Ωστόσο, η Μεγάρα θυμίζει περισσότερο κακοποιό, παρά πριγκίπισσα. Συνθλίβει το στερεότυπο της χαζής γλυκιάς πριγκιποπούλας και κάπου εκεί αχνοφαίνεται ο Γιάννης Μπέζος να της λέει «γέλα μωρή λίγο μην είσαι σαν κακό χρόνο να ‘χεις».

Η Μεγάρα είναι φοβερά σαρκαστική (σαν τη φίλη μου με τις 6 γλώσσες. Όχι, δεν έχει 6 γλώσσες, δες παραπάνω). Κι αν υπάρχει ένα πράγμα που την χαρακτηρίζει, είναι ο κυνισμός της (ναι, είναι αυτή η φίλη μου). Είναι γεμάτη σοφία κι αυτό φαίνεται σε όλη την ταινία.

Λοιπόν, ξέρετε πώς είναι οι άντρες. Νομίζουν πως το “όχι” σημαίνει “ναι” και το “άντε χάσου” σημαίνει “πάρε με, είμαι δικιά σου”.

Ηθικό δίδαγμα: Fuck patriarchy.

03. Ποκαχόντας (καρδούλες παντού)

Η καλύτερη εκπρόσωπος του οικο-φεμινισμού. Η Ποκαχόντας είναι από τις λίγες πριγκίπισσες που επιλέγουν τη μοίρα τους κι αρνούνται τον πρίγκιπα τους, επειδή έχει καλύτερα πράγματα να κάνει από το να πίνει τσάι στο Λονδίνο.

Η Ποχανόντας είναι ελεύθερη, γενναία, με αυτοπεποίθηση κι όλα τα μαθήματα που μας διδάσκει έχουν να κάνουν με την αγάπη, την ισότητα και τον σεβασμό. Την Ποκαχόντας δεν την σώζει κανείς. Αντίθετα, εκείνη σώζει τον Τζον Σμιθ κι όταν εκείνος το παίζει Τζόι και “χάου γιου ντούιν”, τρώει τα μούτρα του.

Ηθικό δίδαγμα: Νομίζεις ότι σου ανήκει ό,τι πατάς; Έχω πατήσει πριν από σένα.

02. Μουλάν

Η Μουλάν, αποδεικνύει πως οι γυναίκες μπορούν να κάνουν εξίσου καλά ό,τι κι οι άντρες (ναι, ξέρω, δεν κατουράμε όρθιες) και στη δική της περίπτωση αυτό είναι αυταπόδεικτο μιας και σώζει ολόκληρη την Κίνα (προφανώς το καθιστό κατούρημα δεν την εμπόδισε. ΧΑ!).

Η Μουλάν, παίρνει όλα τα στερεότυπα και τα χτυπά πάνω στο τραπέζι ανελέητα (το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με κάποιους ανθρώπους. Όχι, εντάξει. Δεν μπορείτε. Ή ίσως και να μπορείτε. Ναι, δεν ξέρω. Τέλος πάντων).

Ηθικό δίδαγμα: Η συμπεριφορά ανάλογα το φύλο, είναι μια στερεοτυπική μπούρδα.

01. Μοάνα

Η πρωταγωνίστρια δεν αναρωτιέται ποιον να παντρευτεί ή τι θ’ απογίνει αν πεθάνει ο πατέρας της, αλλά αναρωτιέται μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Κι αυτό ακριβώς είναι η Μοάνα: θέλει να πάει εκεί που δεν θέλει να πάει κανένας, εκεί που κανείς δεν τόλμησε να πάει κι έτσι σώζει το χωριό της και καταφέρνει να γίνει μια δυναμική στρατηγίνα  (θα προτιμούσαμε να είναι αναρχικό πνεύμα, αλλά μην ήμεθα και πλεονέκτες).

Δεν έχει πρίγκιπα και για κατοικίδιο έχει μια κότα που συνεχώς τη βάζει σε μπελάδες. Η Μοάνα φτάνει μακριά. Γιατί ποιος μπορεί να τη σταματήσει; Κανείς.

Ηθικό δίδαγμα: Όταν μια γυναίκα προχωρά, όλες οι γυναίκες προχωρούν.

 

Πηγή: www.buzzfeed.com

Γράφει η V for Vallia

Για το #IfI

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Ημερολόγιο Καταστρώματος

17η Νοέμβριου 2020

Γράφει ο ΣτΑκ Για το #IFI Η καταδίκη της χρυσής αυγής σίγουρα
Στην Κορυφή