fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

ισοτιμια φυλων

H πανδημία αναστρέφει την πρόοδο για την ισοτιμία των φυλων | Έρευνα και αποτελέσματα για Ελλάδα

στo Ημερολόγιο Καταστρώματος

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Όχι πως είχε γίνει κάποια ουσιαστική πρόοδος, αλλά υπήρχε μια ελπιδα για μία φυλετικα ισότιμη κοινωνία στο κοντινό μέλλον. Τελικά, σύμφωνα με με την ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, όπως μόλις δημοσιεύθηκε εντός Μάρτιου ’21, η πανδημία έχει τεράστιο αντίκτυπο στην προσπάθεια για την εξασφάλιση ισοτιμίας των φύλων αφού «έστειλε» την παραμικρή πρόοδο που ειχε σημειωθεί τα τελευταία έτη -σε κάποιες χώρες-  ένα ταξίδι πίσω στο  ακόμη πιο πατριαρχικό παρελθόν.

Γράφει η Αμάντα Πατσοπούλου

Για το #IFI

Η παρούσα έρευνα και τα αποτελέσματά της, πέρα από το ενδιαφέρον που παρουσιάζει ως κοινωνική καταγραφή μπορεί να είναι η απάντηση σε όλους/ες όσοι/ες αντικρούν το γεγονός της ανισότητας με ένα «ναι μεν, αλλά…» επικαλούμενοι επιφανειακές παρατηρήσεις όπως πχ. τον αποκλεισμό ανδρών από επαγγέλματα που η πατριαρχία συνδέει με την εξωτερική εμφάνιση. Οι αγγελίες τύπου «ζητείται εμφανίσιμη» δυστυχώς δεν είναι το αντίμετρο στην ανισότητα των φύλων. Για κάθε μία τέτοια αγγελία, υπάρχουν δύο ή και παραπάνω γυναίκες που αμείβονται σημαντικά λιγότερο από τον αντίστοιχο άνδρα, ομοιών προσόντων και καθηκόντων, που εκτελεί παρόμοια εργασία.

Το χάσμα των φύλων, είναι ένα ρήγμα που το πλάτος του έχει διαμορφωθεί από άνισες μεταχειρίσεις σε επίπεδο οικονομικό – εισοδηματικό, πολιτικό, εκπαιδευτικό αλλά και σε θέματα υγείας – επιβίωσης.

Σύμφωνα με την έκθεση, θα χρειαστεί άλλη μία γενιά γυναικών για να εξαλειφθούν οι διαφορές και η πανδημία σαμπόταρε κάθε αξιόλογη πρόοδο που είχε σημειωθεί.

Γυναίκες εργαζόμενες

Οι γυναίκες, εργαζόμενες στατιστικά σε κλάδους που επλήγησαν περισσότερο από τα παγκόσμια lockdowns, βίωσαν έντονες εργασιακές αλλαγές (ανεργία, αναστολή εργασίας, αλλαγές καθηκόντων, κλπ.) σε συνδυασμό με πρόσθετες πιέσεις για παροχή φροντίδας στο σπίτι.

Η covid-19 χτύπησε εντονότερα το γυναικείο εργατικό δυναμικό, με τις γυναίκες να χάνουν θέσεις εργασίας σε υψηλότερα ποσοστά. Για την ακρίβεια απώλεια εργασίας 5% έναντι 3,9% μεταξύ των ανδρών, ενώ ακόμη χειρότερη είναι η θέση των μειονεκτούντων φυλετικών και εθνοτικών ομάδων γυναικείου φύλου.

Η πανδημία μας γύρισε χρόνια πίσω, επιβαρύνοντας άδικα τις γυναίκες με ευθύνες που αφορούν την φροντίδα των παιδιών ή των ηλικιωμένων, παράλληλα με τηλεργασία ή και χωρίς αυτήν, συμβάλλοντας στη δημιουργία ιδιαίτερα υψηλών επιπέδων στρες και ρίχνοντας αισθητά την παραγωγικότητά τους.

Συμφώνως Linkedin, οι προσλήψεις γυναικών κινούνται πολύ νωχελικά σε διάφορες βιομηχανίες, ενώ στις ιεραρχικά υψηλές θέσεις, τα ποσοστά γυναικών έχουν μικρύνει, αντιστρέφοντας τη μικρή πρόοδο που είχαμε δει, κατά τουλάχιστον 2 έτη προς τα πισω.

Αν συγκρίνουμε χώρες με βάση το δείκτη που αφορά το χάσμα των φύλων, η Ισλανδία έχει την πρωτιά με 89,2% ενώ για πρώτη φορά αξιολογήθηκε και το Αφγανιστάν, το οποίο κατατάχθηκε στην 156η θέση.

Για τη δυτική Ευρώπη, που τα πάει καλύτερα σε σχέση με πολλές άλλες περιοχές στη βελτίωση του χάσματος, αν ο ρυθμός μεταβολής παραμείνει ίδιος, θα χρειαστούν 52,1 χρόνια για να καλυφθεί το χάσμα των φύλων.

Πολιτικός τομέας

Στο συνολικό πλαίσιο της επιδείνωσης αξίζει να αναφερθεί οτι οι γυναίκες εξακολουθούν να κατέχουν μόνο το 26,1% των κοινοβουλευτικών εδρών και το 22,6% των υπουργικών θέσεων παγκοσμίως. Η πανδημία στον πολιτικό τομέα προκάλεσε πισωγύρισμα που εκτιμάται πως θα χρειαστεί πλέον 145,5 χρόνια, σε σύγκριση με τα 95 χρόνια που αναμενόταν στην έκθεση του 2020, αύξηθηκε δηλαδή η αναμονή σε έτη πάνω από 50%.

Η Ελλάδα παλεύει ακόμη να φτάσει το οροσημο του 70% που σημαδεύει το στόχο για πρόοδο στην ισοτιμία φύλων σε πολιτικό επίπεδο, κρατώντας ένα σκορ 68,9%. Το Βέλγιο πέτυχε σημαντική αύξηση του μεριδίου γυναικών στην πολιτική, κυρίως σε υπουργικές θέσεις (από 25% σε 57,1%) ενώ η Ελλάδα «κέρδισε» την επισήμανση για αρνητική επίδοση, με πτώση των γυναικών σε υπουργικές θέσεις κατά 10,5%.  Μαζί με την Κύπρο, την Μάλτα και το Λουξεμβούργο η Ελλάδα ακόμη παλεύει να γεφυρώσει το χάσμα φύλων κατά τα 2/3 του.

Εισόδημα

Όσον αφορά στις εισοδηματικές ανισότητες, οι γυναίκες θα πρέπει να περιμένουν μόλις 267,6 χρόνια ακόμη. Οι ρυθμοί χελώνας εδώ, πέρα από το προφανές αίτιο του πατριαρχικού κοινωνικοπολιτικού μοντέλου, ευννοούνται από την ελάχιστη εκπροσώπηση του γυναικείου φύλου σε διευθυντικές θέσεις.

Εκπαίδευση

Η εκπαίδευση των γυναικών έχει καλύτερη τύχη, αφού η αναμονή για ισότητα θα διαρκέσει 14,2 έτη – αν και δεν εξετάζεται αναλυτικότερα το είδος των επιστημών που εκπροσωπούνται από το γυναικείο φύλο (παρότρυνση και προσέλκυση γυναικών για θετικές ή τεχνικές σπουδές vs κοινωνικές και θεωρητικές επιστήμες).

Τηλεργαζόμενς  με παιδιά

Η εκθεση εξετάζει τις ανισότητες και στον τομέα «Υγεία και επιβίωση» ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα για την ανισότητα που ενδυναμώθηκε στον ρόλο εργαζόμενης μητέρας. Με τα σχολεία να παραμένουν κλειστά για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε πολλές χώρες, η πανδημία είχε τεράστιο αντίκτυπο στους εργαζόμενους γονείς με άνιση κατανομή επιπτώσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Τα γράφηματα παρακάτω απεικονίζουν πως επηρρέασε το lockdown την εργασία των δύο φύλων σε συνδυασμό με την πρόκληση να φροντίσουν τα παιδιά και τις δουλειές του σπιτιού ενώ έπρεπε παράλληλα να δουλέψουν.

Πέρα από τη στατιστική, είναι αναμφίβολο ότι για πολλές οικογένειες τέθηκαν στο τραπέζι σοβαρά θέματα αμφισβήτησης γύρω από τη «σοβαρότητα», την αναγκαιότητα ή/και τη δυσκολία της δουλειάς του κάθε ενηλικα, σε μία άτυπη προσπάθεια αποφυγής των υποχρεώσεων που προέκυψαν από την αλλαγή στο τρόπο και χώρο εργασίας. Η έρευνα, αποκαλύπτει ότι 1 στους 2 άνδρες με παιδιά δούλεψε από το γραφείο (50%) ενώ το ποσοστό πέφτει στο 42% όταν δεν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι.

οι άνδρες, κατά μέσο όρο, ξοδεύουν 5% του χρόνου τους για τη φροντίδα των παιδιών ενώ οι γυναίκες το 12%

Οι γυναίκες τηλεργαζόμενες με παιδιά στο σπίτι παρουσίασαν αύξηση στα επίπεδα στρες λόγω των μεγάλων αλλαγών στην εργασιακή ρουτίνα τους που συνοδεύτηκαν έντονα από την απαίτηση να «αναλάβουν» παράλληλα εκείνες τα παιδιά κατά τη διάρκεια του ωραρίου τους. Το 54% αυτών των γυναικών σημείωσαν μειωμένη αποδοτικότητα σε αντίθεση με το 46% των ανδρών που δούλεψαν από το σπίτι έχοντας τα παιδιά στον ίδιο χώρο.

Η λεγόμενη διπλή βάρδια που εκτελούν όλες οι γυναίκες ακόμη και τον 21ο αιώνα, έχοντας την πρωινή δουλειά τους και άλλη μια δεύτερη δουλειά «νοικοκυράς» να τους περιμένει στο σχόλασμά τους γυρνώντας σπίτι, ενισχύθηκε εξαντλητικά μέσα στην πανδημία. Τα δεδομένα μεταξύ 1999 και 2010 για το ποσοστό χρόνου που επενδύει το κάθε μέρος του ζευγαριού για τη δουλειά του «φροντιστή στο σπίτι» αποκαλύπτουν πως οι άνδρες, κατά μέσο όρο, ξοδεύουν 5% του χρόνου τους για τη φροντίδα των παιδιών ενώ οι γυναίκες το 12%.

Μελετώντας την ισοτιμία των φύλων αναφορικά με τη μετάβαση στα ταχέως αναπτυσσόμενα «επαγγέλματα του μέλλοντος», προκύπτουν εξίσου αξιοσημείωτες, αλλά όχι θετικές για το γυναικείο φύλο, παρατηρήσεις. Η πρόοδος των γυναικών στην απορρόφηση τους από τους κλάδους του μέλλοντος (πχ. cloud computing, Data & AI, Product Development, Marketing, Content Production, κλπ.) είναι ελάχιστη έως και αρνητική.

Η αγορά εργασίας επιμένει να τραβά διαχωριστικές γραμμές στα επαγγέλματα χρησιμοποιώντας ως χάρακα το φύλο των εργαζομένων.

Η ανάκαμψη στην ανισότητα των φύλων δεν θα έρθει αν δεν ανοιχθεί ο δρόμος για επανένταξη των γυναικών σε αναδυόμενες θέσεις εργασίας. Και αυτός ο επαγγελματικός διαχωρισμός πρέπει να εξαλειφεί πρωτίστως μέσα στα εταιρικά περιβάλλοντα, ξεκινώντας από εκεί που η ανισότητα είναι εντονότερη, δηλαδή στις μικρές,  μικρομεσαίες και  -μόνο για τις υποχρεώσεις των εργαζομένων- «οικογενειακές» επιχειρήσεις .

Η πανδημία, τα lockdown, η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας παγκοσμίως, η αυξανόμενη ανεργία και οι αλλαγές στον τρόπο διασκέδασης, γνωριμίας και συναναστροφής πέρα από αρνητικό αντικτυπο οφείλουν να αφήσουν πίσω τους ιστορικά στοιχεία προς μελέτη για την ασθενική, προ κοροναιού, κοινωνία μας.

Δεν χρειαζόταν η έρευνα για να αποτυπωθεί το πρόβλημα, αλλά ήταν αναγκαία για να αποκτήσει σχήμα και μέγεθος: η ανισότητα των φύλων είναι πολύπλευρη και x large.

 

  • Η Εικόνα της Ελλάδας μέσα από την έρευνα:

Γράφει η Αμάντα Πατσοπούλου

Για το #IFI

 


Η έρευνα:

Global Gender Gap Report 2021 INSIGHT REPORT MARCH 2021

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Ημερολόγιο Καταστρώματος

17η Νοέμβριου 2020

Γράφει ο ΣτΑκ Για το #IFI Η καταδίκη της χρυσής αυγής σίγουρα
Στην Κορυφή