fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

ηθικό πλεονέκτημα

Το ηθικό πλεονέκτημα

στo Ημερολόγιο Καταστρώματος

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Γράφει ο ΣτΑκ

Για το #IFI

Έχει γίνει πολύς λόγος για το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς.

Μια αριστερά που υποτίθεται ότι νοιάζεται για το καλό όλων, μια αριστερά που δεν κάνει κομπίνες, μια αριστερά που δεν μπαίνει σε υπόγειες συνεννοήσεις, μια αριστερά που τιμάει τις προεκλογικές εξαγγελίες της. Το ΠΑΣΟΚ μετά την πρώτη θητεία του ως κυβέρνηση, έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να καταστρέψει αυτό το πλεονέκτημα. Βέβαια το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν εξ ολοκλήρου κόμμα της αριστεράς καθώς είχε και κέντρο μέσα του, στην πορεία αποδείχτηκε ότι το κέντρο αυτό,  ήταν δεξιά αλλά και μόνο το γεγονός ότι δεν ήταν καθαρή αριστερά, κάπως έσωζε το ηθικό πλεονέκτημα.

Στην συνέχεια ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και κατέστρεψε ότι είχε μείνει από το πλεονέκτημα αυτό.

Κόψιμο συντάξεων, ξύλο των ματ σε συνταξιούχους, λιτότητα και μνημόνια, ακύρωση δημοψηφίσματος, συγκυβέρνηση με ΑΝΕΛ, τηλεοπτικές άδειες, πλειστηριασμοί σπιτιών και άλλα που δεν τα θυμάμαι, δεν τα ξέρω, δεν τα έχω μάθει ή μου φαίνονται ασήμαντα.

Αποτέλεσμα της καταστροφής του πλεονεκτήματος αυτού, το αποτέλεσμα των εκλογών και η νίκη της ΝΔ.

Με την χώρα να βγαίνει από τα μνημόνια μετά από 10 χρόνια, να μπαίνει στις αγορές σαν περίπου ισότιμο μέλος, να δανείζεται λεφτά με κανονικούς όρους, με τον τουρισμό να πηγαίνει καλύτερα από ποτέ και με αρκετές δύσκολες μεταρρυθμίσεις να έχουν ήδη γίνει, ο δρόμος ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα για τον Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του.

Η υγειονομική κρίση ήρθε εντελώς αναπάντεχα.

Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο ήταν εντελώς απροετοίμαστες, οπότε το ίδιο γεγονός δεν φάνηκε άσχημα για την χώρα. Το μόνο μέτρο που μπορούσε και έπρεπε να παρθεί για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, ήταν η ενίσχυση του Δημοσίου Τομέα. Ενίσχυση του ΕΣΥ με κρεβάτια, γιατρούς και υλικό. Περισσότερα δρομολόγια των ΜΜΜ για να αποφευχθεί ο συνωστισμός τις ώρες αιχμής. Ενίσχυση των υποδομών της Δημόσιας Παιδείας με περισσότερες αίθουσες, πρισσότερους δασκάλους και καθηγητές και μάσκες παντού.

Αντ’αυτού η κυβέρνηση της ΝΔ διάλεξε να επιβάλει παντός είδους απαγορεύσεις ( π.χ. κλείσιμο περιπτέρων μετά τις 12) και βαριά καταστολή.

Όποια και να ήταν η ερώτηση, η απάντηση είναι πάντα η ίδια. Αστυνομοκρατία και ξύλο. Πολύ ξύλο όμως. Η τελευταία και πιο ηχηρή απάντηση ήταν η απαγόρευση όλων των συναρθροίσεων άνω των 4 ατόμων σε όλη την επικράτεια ενόψει της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Ό,τι κατέστρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ, βάλθηκε η ΝΔ να το δώσει πίσω στην αριστερά.

Για πρώτη φορά, τουλάχιστον στα χρόνια που ζω εγώ, τα κόμματα της αριστεράς ήρθαν σε συνεννόηση και έβγαλαν κοινή ανακοίνωση. Οι 7 (;) βουλευτές του ΜΕΡΑ25 έκαναν πορεία με 100 αστυνομικούς να τους παρακολουθούν κατά πόδας. Το ΚΚΕ μετά την πρωτομαγιά έδωσε μάθημα οργάνωσης πορείας σε καιρό υγειονομικής κρίσης.

Για τέλος άφησα τον Κουτσούμπα.

Η αλήθεια είναι ότι δεν τον συμπαθώ ιδιαίτερα. Θεωρώ τον λόγο γενικά του ΚΚΕ ξύλινο και απαρχαιωμένο αλλά δεν μπορώ να μην τον παραδεχτώ στην προκειμένη περίπτωση. Παρών στην πορεία, δεν έφυγε και δεν παράτησε τους συντρόφους τους όταν αυτοί συνελήφθησαν. Χρησιμοποιήσε τον θεσμικό του ρόλο όπως έπρεπε και δεν άφησε ξεκρέμαστους τους συντρόφους του.

Βέβαια αυτό είναι το πρώτο βήμα και χρειάζονται ακόμα περισσότερα αλλά είναι μια αρχή. Η αρχή της επιστροφής του ηθικού πλεονεκτήματος στην αριστερά. Έχει πολύ δρόμο ακόμα, αλλά η αρχή έγινε.

 

ΥΓ Αυτό που οφείλω να ομολογήσω είναι η συνέπεια της κυβέρνησης στην ιδεολογία της. Πώς γίνεται να ενισχύσεις και να αναδείξεις το ΕΣΥ, τη δημόσια παιδεία και τα ΜΜΜ όταν ο σκοπός σου είναι να τα πουλήσεις σε ιδιώτες; Δεν γίνεται, τα αφήνεις να μαραζώνουν, τα εκθέτεις, τα στοχοποιείς και στο τέλος η πώληση έρχεται σαν φυσικό επακόλουθο και εσύ μένεις να χειροκροτείς από το μπαλκόνι.

ΥΓ1 Για ποσους θα πουν ότι η απαγόρευση συναρθροίσεων κρίθηκε από το ΣΤΕ σαν σύννομη με το σύνταγμα, να θυμίσω ότι και οι κατοχικές και χουντικές κυβερνήσεις νόμιμες είχαν κριθεί

Γράφει ο ΣτΑκ

Για το #IFI

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Ημερολόγιο Καταστρώματος

17η Νοέμβριου 2020

Γράφει ο ΣτΑκ Για το #IFI Η καταδίκη της χρυσής αυγής σίγουρα
Στην Κορυφή