fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Επιθέσεις με οξύ | Μπορεί το μακιγιάζ να είναι η λύση;

στo Ημερολόγιο Καταστρώματος

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Γράφει η V for Vallia

Για το #IfI

Κάθε χρόνο, καταγράφονται 1.500 επιθέσεις με οξύ, από τις οποίες το 80% αφορά γυναίκες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τις περισσότερες καταγεγραμμένες επιθέσεις σ’ όλο τον κόσμο. Μόνο στο Λονδίνο, το 2016 είχαμε 454 επιθέσεις. Από τις 2078 επιθέσεις που έχουν διαπιστωθεί στα έτη 2011-2016, μόνο οι 414 έχουν καταγγελθεί.

Την περίοδο 2011-2016, τα θύματα ήταν περισσότερα άντρες, σχεδόν διπλάσια σε αριθμό από εκείνα των γυναικών. Η Δύση μοιάζει να μην είναι και τόσο ασφαλής.

Andreas Christopheros, 34 ετών, θύμα επίθεσης με οξύ στο σπίτι του από έναν άντρα που δεν γνώριζε κι η επίθεση ήταν όπως αναφέρει ο ίδιος για κάποιο άλλο πρόσωπο.

Στην Ινδία το 2016 είχαμε 300 επιθέσεις, οι περισσότερες σε δημόσιους χώρους, στο δρόμο, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια.

Η Resham Khan, θύμα επίθεσης με οξύ στα 21 της χρόνια.

Στην Κολομβία έχουμε 100 επιθέσεις το χρόνο κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα μέτρα. Για οποιαδήποτε χρήση του οξέως τιμωρείσαι με 12 χρόνια φυλάκισης, ενώ αν το χρησιμοποιήσεις για να πληγώσεις κάποιον άνθρωπο, η ποινή φυλάκισης αγγίζει μέχρι και τα 50 έτη.

Esperanza Rangel, θύμα επίθεσης από άγνωστο άντρα κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην μητέρα της.

Στο Πακιστάν, περίπου 400 γυναίκες το χρόνο δέχονται επίθεση με οξύ από τους συζύγους τους, όμως την τελευταία δεκαετία μόνο 1500 υποθέσεις έχουν καταγγελθεί. Από το 2011 που άλλαξε ο νόμος, οι επιθέσεις με οξύ μπορεί να επισύρουν και ισόβια κάθειρξη.

Η Fakhra Younus δέχτηκε επίθεση με οξύ στα 22 της χρόνια και το πρόσωπό της έπαθε ανεπανόρθωτες βλάβες. Η ιστορίας της έγινε ντοκιμαντέρ κι η ίδια αυτοκτόνησε στα 33 της χρόνια.

Στο Νεπάλ, οι επιθέσεις με οξύ δεν είναι τόσο συνηθισμένες, όσο τα καψίματα από κηροζίνη, όμως δεν υπάρχουν στατιστικά δεδομένα. Το 16% των θυμάτων από τις επιθέσεις αυτοκτονούν.

Η Hasina Akter, θύμα επίθεσης στα 17 της χρόνια από έναν άντρα που δούλευε με τους γονείς της. Της επιτέθηκε την ώρα που κοιμόταν, επειδή είχαν διαφωνήσει.

Στο Μπαγκλαντές, οι θύτες είναι κυρίως από το οικογενειακό περιβάλλον και άνθρωποι πολύ χαμηλού εισοδήματος, όμως οι επιθέσεις γενικότερα αφορούν όλα τα στρώματα.

Η Farida από το Μπαγκλαντές, 40 ετών, δέχτηκε επίθεση με οξύ από τον σύζυγό της πριν από 16 χρόνια.

Από το 1985 έως το 2011, υπήρξαν 382 θύματα στην Ουγκάντα και φυσικά μιλάμε για πολύ μικρό ποσοστό καταγραφής περιστατικών, αφού τα περισσότερα από αυτά δεν καταγγέλονται.

Η Flavia από την Ουγκάντα, είναι 29 ετών κι υπήρξε θύμα επίθεσης με οξύ το 2009, όταν ήταν δεύτερο έτος στο Πανεπιστήμιο.

Το 2002 στην Κολομβία οι επιθέσεις είχαν αυξηθεί απότομα, όμως κι εδώ δεν υπήρχε καταγγελία των περιστατικών. Από το 2012 που ο νόμος των επιθέσεων έγινε πολύ αυστηρός, οι επιθέσεις έχουν μειωθεί πάρα πολύ.

Η Consuelo Cordoba, δέχτηκε επίθεση με οξύ από τον σύντροφό της, πριν από περίπου μια δεκαετία. Η περίπτωσή της είναι από τα καταγεγραμμένα περιστατικά της Κολομβίας.

Πάμε τώρα στα καλά νέα

Μία γιατρός από το Yorkshire, η Dr. Almas Ahmed, έφτιαξε ένα make-up που δεν αφήνει το οξύ να περάσει στο δέρμα. Ένα προστατευτικό δηλαδή υλικό για τα εν δυνάμει θύματα αυτών των επιθέσεων και το προϊόν αυτό αναμένεται να βγει στην αγορά το 2020.

Dr. Almas Ahmed

Η ίδια αναφέρει πως έκανε πολλά ταξίδια στο Λονδίνο για έρευνες και σε ένα από αυτά ο πατέρας της, της έδωσε ένα μπουκάλι με νερό. Όταν πήγε να πιει από αυτά, της είπε πως δεν είναι πόσιμο γιατί έχει μέσα διττανθρακικό νάτριο κι αν κάποιος της επιτεθεί με οξύ να πλύνει μ’ αυτό απευθείας το πρόσωπό της.

“Πραγματικά σοκαρίστηκα που ο πατέρας μου ανησύχησε για κάτι τέτοιο”.

Η Dr. Ahmed τονίζει πως η χρήση διττανθρακικού νατρίου δεν είναι λύση στις επιθέσεις με οξύ, όμως το make-up που η ίδια έφτιαξε απωθεί το οξύ, αφού ουσιαστικά δημιουργεί ένα βαθύ στρώμα προστασίας στο πρόσωπο.

“Το δέρμα σας θα παραμείνει άθικτο, ακόμα κι αν δεν παραμείνουν άθικτα τα ρούχα σας”.

Αναφέρει επίσης, ότι εργάζεται με ψυχολόγους και ψυχιάτρους, ώστε να βοηθήσουν τα θύματα των επιθέσεων να γίνουν όσο πιο ανεξάρτητα γίνεται.

“Πολλά θύματα δυσκολεύονται πολύ να βρουν δουλειά. Επειδή τα πρόσωπά τους είναι τόσο παραμορφωμένα, κανένας δεν τις προσλαμβάνει. Οι αισθητικές επεμβάσεις είναι απαγορευτικές (σ.σ. όσο αφορά το κόστος)”.

 

Πηγές:

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Ημερολόγιο Καταστρώματος

17η Νοέμβριου 2020

Γράφει ο ΣτΑκ Για το #IFI Η καταδίκη της χρυσής αυγής σίγουρα
Στην Κορυφή