fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Φεμινισμός | Τι σημαίνει να είσαι άντρας φεμινιστής

στo Mind Opener

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Δεν μπορεί να υπάρχει ατζέντα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν μπορεί να επιτευχθεί καλύτερος κόσμος και οι Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης χωρίς την ατζέντα του φεμινισμού.

Ο Gary Barker είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος και Ιδρυτής της οργάνωσης Promundo, οργάνωση που εργάζεται για την προώθηση της ισότητας των φύλων και για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών.

Αυτό γίνεται με τη συμμετοχή των αντρών και των αγοριών σε συνεργασία με τις γυναίκες και τα κορίτσια.

Με αφορμή τη δημοσίευση της έκθεσης «State of the World’s Fathers 2019 report», ο Barker μίλησε στο UN Women για το ρόλο των αντρών στην εκπροσώπηση της ισότητας των φύλων και για το πόσο σημαντικό είναι να γεφυρωθεί το χάσμα στη μη αμειβόμενη εργασία στον τομέα της φροντίδας.

«Φεμινισμός δεν είναι άντρες εναντίον γυναικών, δεν είναι γυναίκες εναντίων αντρών, είναι όλοι μαζί ενωμένοι σε αυτό.

Αυτό σημαίνει για μένα ισότητα των φύλων.

Δεν μπορεί να υπάρχει ατζέντα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν μπορεί να επιτευχθεί καλύτερος κόσμος και οι Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης χωρίς την ατζέντα του φεμινισμού.

Θα καταρρεύσουν χωρίς αυτήν. Οι άντρες χρειάζεται να αποτελούν μέρος της φεμινιστικής ατζέντας.

Νομίζω, το πιο προφανές για μένα, ως άντρας, είναι να προσδώσω σημασία στη δύναμη και στα προνόμια.

Να τα αμφισβητήσω και να χρησιμοποιήσω τη φωνή μου όπου μπορώ, για να καλέσω κι άλλους άντρες να συμμετάσχουν στον αγώνα για την ισότητα και να προκαλέσω τους άντρες όταν προξενούν βλάβη.

Οφείλουμε να γνωρίζουμε πως δεν ήταν οι άντρες που σήκωσαν τη σημαία που μας οδήγησε μέχρι εδώ. Ήταν οι ζωές κι οι φωνές των γυναικών που έφεραν τη φεμινιστική ατζέντα στο τραπέζι.

Η Promundo, με τη δημοσίευση της τρίτης έκθεσης για την κατάσταση των πατεράδων σε όλο τον κόσμο, πιέζει τους άντρες και τ’ αγόρια να έχουν το 50% του ενεργού ρόλου της φροντίδας στο σπίτι.

Αυτή η έκθεση εστιάζει περισσότερο στους άντρες που είναι πατέρες και φροντιστές, διότι αυτό εξακολουθεί να αποτελεί μία κατάσταση στην οποία χρειάζονται μεγάλες αλλαγές. Ενώ όλο και περισσότεροι άντρες είναι ενεργοί ως πατέρες και παίζουν ενεργό ρόλο ως σύζυγοι-φροντιστές, σε 24 χώρες μέσου και υψηλού εισοδήματος, το χάσμα της μη αμειβόμενης φροντίδας μεταξύ αντρών και γυναικών έχει μειωθεί μόλις κατά 7 λεπτά την ημέρα, κατά τη χρονική περίοδο 15 ετών. Λιγότερες από τις μισές χώρες του κόσμου (48%) προσφέρουν άδεια πατρότητας μετ’ αποδοχών για τη γέννηση παιδιού και συχνά αυτή είναι μικρότερη από τρεις εβδομάδες – ή ορισμένες φορές μόλις μερικές ημέρες. Ακόμα κι όταν προσφέρεται άδεια πατρότητας, πολύ λίγοι άντρες την παίρνουν μετά τη γέννηση ή την υιοθεσία ενός παιδιού.

Η μη-αμειβόμενη φροντίδα αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη συμμετοχή των γυναικών στην αμειβόμενη εργασία και στην ηγεσία/διοίκηση.

Εμείς (οι άντρες) χρειάζεται να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί όσον αφορά τη φροντίδα στο σπίτι.

Όμως, για να φτάσουμε εκεί, χρειαζόμαστε άδεια μετ’ αποδοχών, τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες.

Χρειάζεται να εργαστούμε με τους νέους ώστε τα αγόρια όσο και τα κορίτσια να μάθουν την ισότητα ευθύς εξ αρχής.

Χρειάζεται να το μεταφέρουμε αυτό στον τομέα της υγείας, στο πρόγραμμα χρηματικών μεταβιβάσεων και στα προγράμματα για τη μείωση της φτώχειας.

Η μεγαλύτερη ενασχόληση των αντρών στην καθημερινή φροντίδα αποφέρει οφέλη για όλους. Η συμμετοχή των πατεράδων έχει θετικό αποτέλεσμα στην ισότητα των φύλων. Κάνει καλό στην υγεία των γυναικών. Οδηγεί σε καλύτερες σχέσεις των ζευγαριών και μπορεί να συνδεθεί με μείωση στα ποσοστά της αντρικής βίας εναντίον των γυναικών. Κάνει επίσης καλό στα παιδιά. Υπάρχουν άφθονα στοιχεία από όλο τον κόσμο πως ο συμμετοχικός πατέρας έχει θετική επίδραση στα αγόρια και στα κορίτσια – και στις σχέσεις που θα αναπτύξουν ως ενήλικες. Τα κορίτσια είναι πιο ενδυναμωμένα και τα αγόρια είναι πιο πιθανό να πιστεύουν στην ισότητα των φύλων και να μοιράζονται τη μη αμειβόμενη εργασία εάν είδαν τον πατέρα τους να κάνει το ίδιο.

Οι άντρες που έχουν ενεργό ρόλο στη φροντίδα είναι καλύτεροι άντρες.

Η υγεία τους είναι καλύτερη. Είναι περισσότερο χαρούμενοι. Βλέπουν το αποτέλεσμα στο νοικοκυριό τους.

Οι νεαροί άντρες που συμπεριφέρονται στις αδερφές τους και στις νεαρές γυναίκες ισότιμα, που σέβονται την σεξουαλική διαφορετικότητα – το βλέπω αυτό να έχει αποτέλεσμα με πάρα πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Η επόμενη γενιά με εμπνέει».

Η έρευνα αποδεικνύει πως οι άντρες ωφελούνται οι ίδιοι από τη μεγαλύτερη εμπλοκή τους στη φροντίδα, συμπεριλαμβάνοντας βελτιωμένη σωματική, ψυχική και σεξουαλική υγεία και μειωμένη ανάληψη κινδύνων. Οι πατέρες που εμπλέκονται στο σπίτι και με τα παιδιά τους αναφέρουν πως είναι μία από τις πιο σημαντικές πηγές ευεξίας και ευτυχίας.

 

Πηγή: http://socialpolicy.gr

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Mind Opener

Στην Κορυφή