fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Αυστραλία | Η επισφαλής εργασία αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς στους άντρες

στo Workerland

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Απόδοση κειμένου: V for Vallia

Για το #IfI

Αρχικό κείμενο: Precarious employment is rising rapidly among men

Η επισφαλής εργασία αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου και παραμένει υψηλότερη για τις γυναίκες απ’ ότι για τους άντρες της Αυστραλίας. Όμως, τα τελευταία εννέα χρόνια υπάρχει αύξηση για τους άντρες.

Αυτό συμβαίνει παρά τη μεγαλύτερη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού και τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας στην αγορά εργασίας της Αυστραλίας. Η ποιότητα των θέσεων εργασίας όμως έχει μειωθεί.

Μία έρευνα καταγράφει χαρακτηριστικά των θέσεων εργασίας, περιστάσεις εργατικού δυναμικού και άλλες πληροφορίες σχετικά με ένα μεγάλο και αντιπροσωπευτικό δείγμα Αυστραλών εργαζομένων. Ο δείκτης βασίζεται σε 12 δείκτες συνιστωσών που καταγράφουν διαφορετικές διαστάσεις επισφαλούς απασχόλησης.

Αυτοί οι δείκτες περιλαμβάνουν μέτρα που σχετίζονται με την εργασιακή ανασφάλεια, όπως οι απόψεις των εργαζομένων σχετικά με τις μελλοντικές προοπτικές απασχόλησης, την πιθανότητα να χάσουν τη δουλειά τους και τη γενική αίσθηση της ασφάλειας στην εργασία τους.

Εξετάσαμε επίσης τις ακανόνιστες ώρες, περισσότερη ή λιγότερη εργασία από την επιθυμητή και μια απώλεια της ισορροπίας εργασία-προσωπική ζωή για να καταγραφεί ο βαθμός ελέγχου των ωρών εργασίας. Όσο αφορά την προστασία της απασχόλησης και τις λοιπές συνθήκες εργασίας, ο δείκτης χρησιμοποιεί μέτρα σχετικά με τα επιδόματα αδείας, συμπεριλαμβανομένης της άδειας ασθενείας και της οικογενειακής άδειας.

Ο υπολογισμός του δείκτη επικεντρώνεται στο μέσο όρο της επισφάλειας, σε όλα τα επαγγέλματα και στις βιομηχανίες. Οι αρνητικοί αριθμοί σημαίνουν χαμηλότερη εργασιακή επιβίωση απ’ ότι ο μέσος όρος και τα θετικά αποδίδουν μεγαλύτερη επισφάλεια. Όσο μεγαλύτερη είναι η αξία, τόσο πιο επισφαλής είναι η εργασία σε σχέση με το μέσο όρο του κλάδου.

Ο δείκτης δείχνει ότι η συνολική κατάσταση της οικονομίας είχε σημαντικό αντίκτυπο στο επίπεδο της επισφαλούς απασχόλησης στην αγορά εργασίας.

Δείχνει την αύξηση των επιπέδων τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, αφότου ξεκίνησε η παγκόσμια κρίση.

Ωστόσο, για τους άνδρες, η επισφάλεια πλέον είναι πάνω από τα επίπεδα του 2003, γεγονός που υποδηλώνει πως η επισφαλής εργασία καθοδηγείται από κάτι περισσότερο από τις οικονομικές συνθήκες. Κι ενώ οι άνδρες βρίσκονται ακόμα κάτω από τα επίπεδα των γυναικών, τα ποσοστά αρχίζουν να συγκλίνουν.

Συνολικός δείκτης επισφάλειας για άνδρες και γυναίκες, 2003-2016

Click the original image

Μία σημαντική πηγή αυτής της τάσης είναι η αύξηση της αυτοαναφερόμενης πιθανότητας απώλειας εργασίας και της συνοδευτικής δυσαρέσκειας από την ασφάλεια στην εργασία.

Παρά το σχετικά σταθερό και χαμηλό επίπεδο ανεργίας, οι εργαζόμενοι ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι η εργασία τους κινδυνεύει. Το ίδιο ισχύει και για την ικανοποίηση των προοπτικών απασχόλησης, οι οποίες μειώθηκαν σημαντικά από την παγκόσμια οικονομική κρίση και δεν έχουν ακόμα ανακάμψει.

Όπως αναμενόταν, τα επαγγέλματα υψηλών απαιτήσεων, όπως οι επαγγελματίες και οι διευθυντές, έχουν σταθερότερη απασχόληση, ενώ οι εργάτες, οι χειριστές μηχανημάτων και οι οδηγοί βρίσκονται στις πιο επισφαλείς εργασίες.

Η εργασιακά ανασφάλεια έχει αυξηθεί περισσότερο μεταξύ των υπαλλήλων και των διοικητικών υπαλλήλων, ενώ για τους διευθυντές οι βασικοί παράγοντες είναι η απώλεια ελέγχου των ωρών εργασίας και η μείωση της ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.

Αβεβαιότητα ανά βιομηχανία και επάγγελμα

 

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Workerland

Στην Κορυφή