fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Σωφρονιστική εργασία, η νέα αμερικανική δουλεία

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Oι περισσότεροι την υποστηρίζουμε εν αγνοία μας.

Εάν αγοράζετε προϊόντα ή υπηρεσίες από οποιαδήποτε από τις 50 εταιρείες που απαριθμούνται πιο κάτω (και πιθανόν το κάνετε), υποστηρίζετε τη σύγχρονη αμερικανική δουλεία.

Η αμερικανική δουλεία τεχνικά καταργήθηκε το 1865, αλλά ένα παραθυράκι στη 13η Τροπολογία της επέτρεψε να συνεχίσει ως «τιμωρία για εγκλήματα» και κατά τον 21ο αιώνα. Δεν αποτελεί έκπληξη, ότι οι εταιρείες άσκησαν πιέσεις για έναν όλο και ευρύτερο ορισμό του όρου “έγκλημα” τα τελευταία 150 χρόνια. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν περισσότερα (ως επί το πλείστον σκουρόχρωμα) άτομα που εκτελούν σήμερα υποχρεωτικά, κατ ‘ουσίαν, απλήρωτη, σκληρή εργασία στην Αμερική από ό,τι υπήρχαν το 1830.

Με το 5 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού και το 25 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού των φυλακών, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το μεγαλύτερο έγκλειστο πληθυσμό στον κόσμο. Καμία άλλη κοινωνία στην ιστορία της δεν έχει φυλακίσει περισσότερους από τους ίδιους τους πολίτες της. Υπάρχουν μισό εκατομμύριο περισσότεροι κρατούμενοι στις ΗΠΑ από ό,τι στην Κίνα, η οποία έχει πέντε φορές τον πληθυσμό των ΗΠΑ. Περίπου 1 στους 100 ενήλικες στην Αμερική φυλακίστηκε το 2014. Από έναν ενήλικο πληθυσμό της τάξης των 245 εκατομμυρίων εκείνο το έτος, υπήρχαν 2,4 εκατομμύρια έγκλειστα άτομα, σε φυλακή ή σε κάποιο κέντρο κράτησης.

Η συντριπτική πλειοψηφία – το 86 τοις εκατό – των κρατουμένων έχουν φυλακιστεί για μη βίαια εγκλήματα, πολλά από τα οποία σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Οι μεγάλες επιχειρήσεις κερδίζουν πάρα πολλά χρήματα από την σωφρονιστική εργασία στις φυλακές:

1

Η σωφρονιστική εργασία βοηθά στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών για όλες σχεδόν τις μεγάλες επιχειρήσεις στην Αμερική, εδώ είναι μερικά παραδείγματα από ένα άρθρο που αναδεικνύει την επιδημία:

Whole Foods 
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πώς η Whole Foods μπορεί και αντέχει οικονομικά κρατώντας τις τιμές της τόσο χαμηλά; (σαρκασμός). Ο καφές, η σοκολάτα και οι μπανάνες της Whole Foods μπορεί να εντάσσονται στο « δίκαιο εμπόριο – fair trade», αλλά η εταιρεία έχει αντισταθμίσει τους «υψηλούς μισθούς», που καταβάλλονται στους τριτοκοσμικούς παραγωγούς με όχι και τόσο δίκαιους-μισθούς στην Αμερική.  Η εταιρεία, διάσημη για το σύστημα αξιολόγησής της ως προς την καλή διαβίωση των ζώων, προφανώς δεν ανησυχεί τόσο και για την ευημερία των ανθρώπινων “ζώων” στις φυλακές Κολοράντο, που εργάζονταν γι ‘αυτούς μέχρι τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.
Γνωρίζετε ότι τα ψάρια τιλάπια που σας κοστίζουν $12 δολάρια το κιλό και νομίζετε ότι τ’αγοράζετε από απλές αμερικανικές οικογενειακές φάρμες, εκτρέφονται από κρατούμενους στο Κολοράντο, που πληρώνονται με μόλις 74 λεπτά (cents) την ημέρα;  Και αυτό το φανταχτερό κατσικίσιο τυρί; Οι κατσίκες εκτρέφονται και αρμέγονται και αυτές από φυλακισμένους.

McDonald ‘s 
Το πιο επιτυχημένο franchise γρήγορου φαγητού στον κόσμο αγοράζει μια πληθώρα προϊόντων, που κατασκευάζονται σε φυλακές, ανάμεσα τους τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα, τα δοχεία και οι στολές. Οι τρόφιμοι που ράβουν τις στολές των McDonald ‘s κερδίζουν ακόμη λιγότερα χρήματα την ώρα από τους ανθρώπους που τις φορούν.

prison slavery

Wal-Mart 
Παρά το γεγονός ότι η πολιτική της εταιρείας τους ορίζει σαφώς ότι «η αναγκαστική ή η εργασία στις φυλακές δεν θα γίνεται ανεκτή από την Wal-Mart», ουσιαστικά κάθε προϊόν στο κατάστημά τους το έχουν προμηθευτεί από εργοστάσια εργασίας στις φυλακές. Η Wal-Mart αγοράζει τα προϊόντα της από τα αγροκτήματα των φυλακών, όπου οι εργάτες συχνά υπόκεινται σε πολλές ώρες εργασίας μέσα στη ζέστη χωρίς επαρκή τροφή ή νερό.


Victoria Secret 

Γυναίκες κρατούμενοι στη Νότια Καρολίνα ράβουν εσώρουχα και ρούχα για την ακριβή εταιρεία εσωρούχων. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, δύο γυναίκες κρατούμενοι είχαν κλειστεί στην απομόνωση, επειδή αποκάλυψαν σε δημοσιογράφους, ότι είχαν προσληφθεί για να αντικαταστήσουν τις ετικέτες που έγραφαν “Made in Honduras” με ετικέτες που έγραφαν “Made in USA”.

prison slavery 2

AT & T
Το 1993, η μεγάλη τηλεφωνική εταιρεία απέλυσε χιλιάδες εργαζόμενους, όλοι μέλη συνδικάτων, προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη της. Παρόλο που η πολιτική της εταιρείας AT & T για την σωφρονιστική εργασία στις φυλακές είναι παρόμοια με εκείνη της Wal-Mart έχουν χρησιμοποιούν  σταθερά τρόφιμους φυλακών για να εργαστούν στα τηλεφωνικά κέντρα τους από το ’93,  τους οποίους μόλις και μετά βίας πληρώνουν με $ 2 την ημέρα.

Inmates from a La Fourche parish jail on a work release program fill giant sandbags in Port Fourchon, Louisiana May 11, 2010. U.S. Army National Guard troops were dropping the sandbags using helicopters on nearby breaks in beaches to protect marshes from the BP oil spill offshore. REUTERS/Rick Wilking
Inmates from a La Fourche parish jail on a work release program fill giant sandbags in Port Fourchon, Louisiana May 11, 2010. U.S. Army National Guard troops were dropping the sandbags using helicopters on nearby breaks in beaches to protect marshes from the BP oil spill offshore. REUTERS/Rick Wilking

BP (British Petroleum)
Όταν η BP έχυσε 4.200.000 βαρέλια πετρελαίου στην ακτή του Περσικού Κόλπου, η εταιρεία απέστειλε ένα εργατικό δυναμικό το οποίο αποτελούταν σχεδόν αποκλειστικά από Αφρο-Αμερικανούς κρατούμενους για να καθαρίσουν την τοξική διαρροή, ενώ μέλη της κοινότητας, πολλοί από τους οποίους ήταν ψαράδες που είχαν μείνει άνεργοι, δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα. Η απόφαση της BP να χρησιμοποιήσει κρατούμενους αντί να προσλάβει ανθρώπους της περιοχής, που είχαν μείνει χωρίς δουλειά εξόργισε την κοινότητα του Κόλπου, αλλά η πετρελαϊκή εταιρεία δεν έκανε τίποτα για να συμβιβάσει την κατάσταση.

Ο πλήρης κατάλογος των εταιρειών που εκμεταλλεύονται την σωφρονιστική εργασία είναι οι εξής :

Abbott Laboratories / AT&T Inc. / Autozone, Inc. / Bank of America / Bayer / Berkshire Hathaway, Inc. / Cargill / Caterpillar / Chevron / Chrysler / Costco / John Deere / Eli Lilly and Company / Exxon Mobil / GlaxoSmithKline / Roche – Hoffmann Laroche Inc. / International Paper Company / VF Corporation / Johnson and Johnson / K-Mart / Koch Industries / McDonald’s / Merck / Microsoft / Motorola / Nintendo / Pfizer / Procter & Gamble  P&G / Pepsi / ConAgra Foods / Shell / Starbucks / UPS / Verizon / WalMart / Wendy’s
… Δείτε την πλήρη λίστα εδώ

Αν και δεν είναι όλοι οι κρατούμενοι «αναγκασμένοι» να εργαστούν, οι περισσότεροι το «επιλέγουν», γιατί η ζωή τους θα ήταν ακόμη πιο άθλια, αν δεν το έκαναν, δεδομένου ότι πρέπει να αγοράζουν σχεδόν τα πάντα, εκτός από ελάχιστα βασικά (και μερικές φορές ακόμη κι εκείνα) με τα σκληρά αποκτημένα σεντς τους. Μερικοί από αυτούς έχουν νομικά πρόστιμα ν’αποπληρώσουν καθώς και να συντηρήσουν οικογένειες. Συχνά βγαίνουν από τις φυλακές πιο χρεωμένοι απ’ ό, τι όταν μπήκαν.

“Αγροκτήματα φυλακών” γνωστά και ως “σύγχρονες φυτείες”.

prison labor
Σε μέρη όπως το Τέξας, όμως, η σωφρονιστική εργασία είναι υποχρεωτική και μη αμειβόμενη – αποτελεί κυριολεκτικά τον ορισμό της δουλείας.  Σύμφωνα με το Τμήμα Ποινικής Δικαιοσύνης του Τέξας, οι κρατούμενοι ξεκινούν τη μέρα τους με μια κλήση αφύπνισης στις 03.30 πμ. και σερβίρονται πρωινό στις 04:30 πμ.  Όλοι οι κρατούμενοι, που είναι σωματικά ικανοί υποχρεούνται να παρουσιαστούν στις εργασίες που τους έχουν ανατεθεί στις 6.00 πμ.  “Οι κρατούμενοι δεν αμείβονται για την εργασία τους, αλλά μπορούν να κερδίσουν προνόμια ως αποτέλεσμα της καλής εργασίας,” αναφέρει η ιστοσελίδα.

Οι περισσότεροι κρατούμενοι εργάζονται σε θέσεις εργασίας υποστήριξης των φυλακών, όπως το μαγείρεμα, το καθάρισμα, το πλύσιμο ρούχων και τη συντήρηση, αλλά περίπου 2.500 από αυτούς εργάζονται στο «τμήμα βιομηχανίας μεταποίησης αγροτικών προϊόντων», των φυλακών του Τέξας, το οποίο εργοστάσιο-αγρόκτημα διαθέτει 10.000 βοοειδή, 20.000 χοίρους και 250.000  αυγό-ωοπαραγωγικές όρνιθες. Οι φυλακισμένοι παράγουν επίσης 74 εκατομμύρια κιλά ζωοτροφών ετησίως, 300.000 κουτιά κονσερβοποιημένων λαχανικών και αρκετό βαμβάκι για να ντύσουν τον εαυτό τους (και πιθανώς άλλους). Μπορούν επίσης να εργαστούν σε εργοστάσια συσκευασίας κρέατος, όπου επεξεργάζονται 14 εκατομμύρια κιλά βόειο κρέας και 10 εκατομμύρια κιλά χοιρινού κρέατος ετησίως.

6

Ενώ ένας από τους δεδηλωμένους στόχους του τμήματος είναι η μείωση των λειτουργικών δαπανών, βάζοντας τους κρατούμενους να παράγουν το δικό τους φαγητό, το σωφρονιστικό σύστημα κερδίζει ομολογουμένως  έσοδα από τις «πωλήσεις των πλεονασμάτων της γεωργικής παραγωγής».  Οι κρατούμενοι που αρνούνται να εργαστούν – επαναλαμβάνουμε χωρίς να πληρώνονται – τοποθετούνται σε απομόνωση. Όταν τέθηκε η ερώτηση αν οι φυλακές του Τέξας εξακολουθούν να απασχολούν “συν-δέσμιους κατάδικους”, η υπηρεσία απάντησε : “Όχι, το Τέξας δεν χρησιμοποιεί συν-δέσμιους κατάδικους. Ωστόσο, οι κρατούμενοι που εργάζονται έξω από την περίφραξη,εποπτεύονται από ένοπλους σωφρονιστικούς υπαλλήλους πάνω σε άλογα. ”

Παρόμοια “αγροκτήματα φυλακών” υπάρχουν στην Αριζόνα, την Αλαμπάμα, την Αλάσκα, το Αρκάνσας, την Καλιφόρνια, το Κολοράντο, τη Φλόριντα, τη Γεωργία, τη Χαβάη, τη Λουιζιάνα, το Μισισίπι, το Οχάιο και άλλες πολιτείες, όπου οι κρατούμενοι εξαναγκάζονται να εργάζονται στη γεωργία, την υλοτομία, τα λατομεία και τα ορυχεία. Το Wikipedia αναφέρει, ότι ενώ τα γεωργικά προϊόντα που παράγονται σε αγροκτήματα φυλακών γενικά χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των κρατουμένων και άλλες πτέρυγες της πολιτείας (ορφανοτροφεία και άσυλα) πωλούνται επίσης με σκοπό το κέρδος.

Εκτός από το ότι οι κρατούμενοι εξαναγκάζονται σε εργασία για το κέρδος της κυβέρνησης, μπορούν επίσης να «μετατοπιστούν» σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, μέσω της πρακτικής του κατάδικου χρηματοδοτικής μίσθωσης, να εργαστούν σε ιδιωτικές γεωργικές εκτάσεις ή συναφείς βιομηχανίες (αλιεία, υλοτομία, κ.λπ.) .

Πρώτη δημοσίευση στο: ideopigi.blogspot

Μετάφραση, επιμέλεια Σύλβια Βαρνάβα

Αγγλικό κείμενο:  www.filmsforaction.org

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή