fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

40 εκατομμύρια άνθρωποι θύματα της σύγχρονης δουλείας

στo Workerland

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

40 εκατομμύρια άνθρωποι θύματα της σύγχρονης δουλειάς και 152 εκατομμύρια στην παιδική εργασία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Νέα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι οι Στόχοι Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ και ιδίως ο στόχος 8.7 δε θα επιτευχθούν εάν δεν αυξηθούν δραματικά οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της σύγχρονης δουλείας και της παιδικής εργασίας.

Η νέα έρευνα που αναπτύχθηκε από κοινού από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) και το ίδρυμα Free Walk, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ) αποκάλυψε την πραγματική κλίμακα της σύγχρονης δουλείας σε όλο τον κόσμο. Τα στοιχεία που απεστάλησαν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, δείχνουν ότι περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ήταν θύματα σύγχρονης δουλειάς το 2016. Η ΔΟΕ εξέδωσε επίσης μία συνοπτική εκτίμηση για την παιδική εργασία, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι περίπου 152 εκατομμύρια παιδιά, ηλικίας μεταξύ 5 έως 17 ετών, εκτέθηκαν στην παιδική εργασία.

Οι νέες εκτιμήσεις δείχνουν επίσης ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια επηρεάζονται δυσανάλογα από τη σύγχρονη δουλεία και αντιπροσωπεύουν σχεδόν 29 εκατομμύρια ή το 71% του συνόλου. Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 99% των θυμάτων της καταναγκαστικής εργασίας στη βιομηχανία του εμπορικού σεξ και το 84% των καταναγκαστικών γάμων.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι μεταξύ των 40 εκατομμυρίων θυμάτων της σύγχρονης δουλείας, περίπου τα 25 εκατομμύρια είναι στην καταναγκαστική εργασία και τα 15 εκατομμύρια στον καταναγκαστικό γάμο.

Η παιδική εργασία παραμένει συγκεντρωμένη κυρίως στη γεωργία (70.9%). Σχεδόν 1 στα 5 παιδιά-εργάτες εργάζονται στον τομέα των υπηρεσιών (17.1%), ενώ το 11.9% των παιδιών εργάζονται στη βιομηχανία.

Αυτές οι νέες παγκόσμιες εκτιμήσεις μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση και την ανάπτυξη παρεμβάσεων για την πρόληψη τόσο της καταναγκαστικής εργασίας όσο και της παιδικής εργασίας.
Guy Ryder, Γενικός Διευθυντής της ΔΟΕ

Ο Guy Ryder, γενικός διευθυντής της ΔΟΕ, δήλωσε: “Το μήνυμα που στέλνει σήμερα η ΔΟΕ – μαζί με τους εταίρους μας στη Συμμαχία 8.7 – είναι πολύ σαφές: ο κόσμος δε θα είναι σε θέση να επιτύχει τους στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης, εκτός αν αυξήσουμε δραματικά τις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση αυτής της μάστιγας. Αυτές οι νέες παγκόσμιες εκτιμήσεις μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση και την ανάπτυξη παρεμβάσεων για την πρόληψη τόσο της καταναγκαστικής εργασίας όσο και της παιδικής εργασίας”.

Ο Andrew Forrest, πρόεδρος και ιδρυτής του ιδρύματος Free Walk, δήλωσε: “Το γεγονός ότι ως κοινωνία έχουμε ακόμα 40 εκατομμύρια ανθρώπους στη σύγχρονη δουλεία, μας κάνει όλους μέρος αυτής της ντροπής. Εάν λάβουμε υπόψη τα αποτελέσματα των τελευταίων 5 ετών για τα οποία έχουμε συλλέξει δεδομένα, 89 εκατομμύρια άνθρωποι βίωσαν κάποια μορφή σύγχρονης δουλείας, για χρονικά διαστήματα που κυμαίνονται από μερικές ημέρες έως πέντε χρόνια. Αυτό δείχνει τις βαθιές διακρίσεις και ανισότητες σε όλο τον κόσμο σήμερα, σε συνδυασμό με μία συγκλονιστική ανοχή στην εκμετάλλευση. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Όλοι έχουμε να διαδραματίσουμε έναν ρόλο στην αλλαγή αυτής της πραγματικότητας – οι επιχειρήσεις, η κυβέρνηση, η κοινωνία, ο καθένας από εμάς”.

Δεδομένα:

  • Το 2016, εκτιμάται ότι 40.3 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονταν σε κατάσταση σύγχρονης δουλείας, από τους οποίους οι 24,9 εκατομμύρια στην καταναγκαστική εργασία και οι 15.4 εκατομμύρια στους καταναγκαστικούς γάμους.
  • Αυτό σημαίνει ότι, για κάθε 1.000 ανθρώπους ανά τον κόσμο, οι 5.4 είναι θύματα της σύγχρονης δουλείας.
  • 1 στα 4 θύματα της σύγχρονης δουλείας είναι παιδιά.
  • Από τα 24.9 εκατομμύρια άτομα που είναι παγιδευμένα στην καταναγκαστική εργασία, 16 εκατομμύρια υφίστανται εκμετάλλευση στην ιδιωτική εργασία, όπως οικιακές εργασίες, κατασκευές ή γεωργία. Τα 4.8 εκατομμύρια σε καταναγκαστική σεξουαλική εκμετάλλευση και τα 4 εκατομμύρια σε καταναγκαστική εργασία που επιβάλλεται από κρατικές αρχές.
  • Οι γυναίκες και τα κορίτσια επηρεάζονται δυσανάλογα από την καταναγκαστική εργασία, με ποσοστό 99% στη βιομηχανία του εμπορικού σεξ και 58% σε άλλους τομείς.

Σχετικά με τη Συμμαχία 8.7
Η Συμμαχία 8.7 είναι μία παγκόσμια στρατηγική εταιρική θέση που δεσμεύεται να επιτύχει τον Στόχο Ανάπτυξης 8.7 για την Αειφόρο Ανάπτυξη, η οποία καλεί τον κόσμο “να λάβει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την εξάλειψη της καταναγκαστικής εργασίας, τον τερματισμό της σύγχρονης δουλείας και της εμπορίας ανθρώπων και την εξασφάλιση της απαγόρευσης και εξάλειψης των χειρότερων μορφών παιδικής εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της στρατολόγησης και χρήσης παιδιών ως στρατιώτες και τον τερματισμό της παιδικής εργασίας σε όλους τους τομείς έως το 2025”. Η Συμμαχία 8.7 επιδιώκει να επιτύχει αυτούς τους στόχους μέσω της ευθυγράμμισης των παγκόσμιων, περιφερειακών και εθνικών προσπαθειών και εστιάζοντας στην επιτάχυνση των χρονοδιαγραμμάτων, στην ανταλλαγή γνώσεων, στην προώθηση της καινοτομίας και την αξιοποίηση των πόρων.

V for Vallia, για το #IforInterview

Πηγές:

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Workerland

Στην Κορυφή