fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Πέντε συνάδελφοι που ευχαρίστως θα σκότωνες

στo Lunch break/Ημερολόγιο Καταστρώματος

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Το γραφείο (όπου υπάρχει ακόμα δουλειά) είναι ένα μη βιώσιμο οικοσύστημα. Ναι, καλά το ακούσατε, μη βιώσιμο. Αν αναλογιστεί κανείς εκ βαθέων το τι κυκλοφορεί στο εργασιακό του περιβάλλον, θα απορήσει πώς δεν έχει διαπράξει κάποιο έγκλημα ως τώρα. Ίσως και να ευθύνεται  το γεγονός πως ακόμα υπάρχουν και κάποιοι φυσιολογικοί άνθρωποι στο περιβάλλον τους.

Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε την τροφική αλυσίδα του.

Η τσιγκούνα: Κυκλοφορεί συνήθως με αλογοουρά και δύο συνολικά αλλαξιές ρούχων. Αν έχει μυωπία φοράει μόνο γυαλιά, γιατί οι φακοί επαφής είναι περιττό έξοδο. Δεν πίνει ποτέ καφέ, ούτε καν από το μηχάνημα, γιατί κάνει κακό. Με εξαίρεση αν την κεράσουν. Θα την ακούσεις να καυχιέται για τις καλές προσφορές που πέτυχε στο χαρτί υγείας και για τους υπολογισμούς που έκανε για την αναγωγή σε ευρώ της κιλοβατώρας που καίει ο αρτοπαρασκευαστής που θέλει να αγοράσει σε συνάρτηση με αυτά που ξοδεύει στο ψωμί που τρώει. Φέρνει φαγητό μόνο από το σπίτι και κόβει τη ντομάτα της σε τόσο λεπτά κομμάτια που θα ζήλευε και ο Γιαπωνέζος μάγειρας που διαφημίζει τα μαχαίρια Ρόνκο. Αν μπορούσε να κομποστοποιήσει τις ακαθαρσίες της σε μορφή παξιμαδιού, θα τις έτρωγε κι αυτές. Την ημέρα των γενεθλίων και της γιορτής της είναι πάντοτε άρρωστη, για ευνόητους λόγους.

Βαθμός επικινδυνότητας: Μεγάλος αν καυχιέται συνεχώς για την αποταμίευση που κάνει και κατηγορεί τους υπόλοιπους για τον τρόπο ζωής τους. Μέτριος αν κάθεται στ’ αυγά της.

Ο μαμάκιας: Γνωστή και μη εξαιρετέα μορφή. Με το που τον γνωρίζεις, έχεις μάθει και τα πάντα για την ύπαρξη αυτηνής από της οποίας τα φουστάνια κρέμεται. Την έχει σαν εικόνισμα γιατί εκείνη ξέρει τα πάντα. Διαχειρίζεται το μισθό του, καθαρίζει το ψάρι του, αγοράζει τα ρούχα του. Κάθε πρότασή του την περιέχει, γιατί εκείνη ξέρει κι αυτός όχι. Μένει ακόμα μαζί της και αποφεύγει τις εξόδους γιατί νιώθει καθήκον να μείνει στην οικογενειακή θαλπωρή. Στην ακραία περίπτωση τον φέρνει με το αυτοκίνητο στη δουλειά γιατί είναι άμαθος ακόμα να οδηγήσει και η μαμά φοβάται.

Βαθμός επικινδυνότητας: Μικρός. Είναι συνήθως άκακος. Μεγάλος αν γνωρίσεις τη μαμά.

Ο e-mail scroller: Κανείς δεν ξέρει πώς προσελήφθη, τι σπουδές έκανε, γιατί υπάρχει γενικότερα. Περνάει την ώρα του μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, σκρολάροντας τη ροδέλα του ποντικιού πάνω-κάτω στο παράθυρο με την εισερχόμενη ηλεκτρονική αλληλογραφία. Αν του ζητήσει κανείς να κάνει κάτι, θα απαιτήσει χρονικό περιθώριο δέκα τουλάχιστον λεπτών, γιατί είναι απασχολημένος. Αν κοιτάξεις την οθόνη του, θα δεις πως απλά συνεχίζει να σκρολάρει πάνω-κάτω τα e-mails.  Είναι πιθανό να πληρώνει για να κάνει πως δουλεύει.

Βαθμός επικινδυνότητας: Μικρός, αρκεί να μη σου τον αναθέσουν για συνεργάτη.

Η μικρομάνα:  Γέννησε πριν από καμιά τριετία και θέλει να μάθουν όλοι πως κατάφερε να συνουσιαστεί όταν ήταν στις γόνιμες μέρες της. Μιλάει μονίμως για το παιδί της κι όταν δεν το κάνει αυτό κράζει την πεθερά που της το φυλάει. Μισεί οποιαδήποτε γυναίκα δεν έχει λάβει ακόμη το «θείο δώρο της μητρότητας» και τις αποκαλεί ανεπρόκοπες και ανώριμες. Το μοναδικό brainstorming  που κάνει είναι στα γκρουπς στα οποία συνομιλεί με άλλες του είδους της για το αν θα βεντουζώσει το έμβρυο αν η μαμά φάει χταπόδι ή αν θα μεθύσει γιατί βάζει ξίδι στις φακές. Αναθεματίζει την ώρα και στιγμή που παντρεύτηκε και νομίζε πως κάνει τους πάντες να τη λυπηθούν περιγράφοντας το πόσο γομάρι είναι ο σύζυγος. Αυτό που πετυχαίνει, είναι απλά να θέλουν άπαντες να τη βαρέσουν.

Βαθμός επικινδυνότητας: Τεράστιος! Εκτός από το πρήξιμο, φέρνει στον κόσμο και το μαμάκια. Kill it before it lays eggs.

Ο μέγας ηγέτης: Ουδέν οίδα και σας το παίζω και μαγκιά-κλανιά. Κομματόσκυλο από τα γεννοφάσκια, γαλουχημένος σε φοιτητική νεολαία βυσματικού κόμματος, ο αγαπημένος των εχόντων εξουσία, γιατί μια μέρα θα την αποκτήσει αυτός. Έχει τελειώσει σχολή άσχετη με το αντικείμενο της δουλειάς του, αλλά και σχετική να ήταν πάλι την τύφλα του δε θα ‘ξερε, αφού περνούσε τα μαθήματα με την εύνοια της εκάστοτε παράταξης, ενώ εκείνος έπινε ποτάρες σε παρτάρες οργανωμένες από την παράταξη φυσικά. Την έχει δει μέγας ηγέτης, δεν ικανοποιείται με κανένα παραδοτέο. Τι κι αν δεν ξέρει καν να το διαβάσει; Έχει εξουσία. Οι δούλοι θα τραβήξουν κουπί και θα ρουφήξουν αυγό.

Βαθμός επικινδυνότητας: Μη σου τύχει, ιδίως αν είναι σκατόψυχος εκ φύσεως.

Αν έχετε συναντήσει κάποιον ή κάποιους από αυτούς, περαστικά. Αν έχουμε ξεχάσει κάτι, συμπληρώστε το στα σχόλια παρακάτω.

Γράφει η Τίνα Μπαρμπάτσαλου, πρώτη δημοσίευση στο mindthetrap.gr με τίτλο “Το οικοσύστημα του γραφείου”.

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Lunch break

Dystopian Greece

Ελλάδα 2200 μ.Χ.

- Αυτός ήταν με τον Μητσοτάκη τον Πρώτο; - Τον Δεύτερο. - Μαλάκα τι
Στην Κορυφή