fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

σεξουαλική παρενόχληση

Καταγγελία σεξιστικής βίας στην εταιρεία ΘΕΟΛΟΓΟΣ

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Γιατί ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός

 

Η εταιρεία ΘΕΟΛΟΓΟΣ Φ.Θ δραστηριοποιείται στο χώρο του κοσμήματος από το 1930. Πολυτελή κοσμήματα, παραδοσιακές τεχνικές, με λίγα λόγια ένα κατάστημα με «ιστορία», το οποίο βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο του Πειραιά. Πίσω όμως από τη χλιδή, κρύβονται συνθήκες γαλέρας ως προς τους εργαζόμενους οι οποίες ξεπερνούν τα όρια της υπομονής και της ανάγκης για επιβίωση.

Η εργαζόμενη Ε.Ρ ξεκίνησε να εργάζεται από το καλοκαίρι του ’18 ως εμποροϋπάλληλος με οκτάωρη σύμβαση στο κατάστημα μέχρι και το τέλος του Δεκέμβρη. Στο διάστημα αυτό πέραν από τις ταπεινωτικές συνθήκες εργασίας της ανέθεταν και καθήκοντα έκτος του επαγγέλματός της όπως, ψώνια στο supermarket για το αφεντικό Κωνσταντίνο Θεολόγο καθώς και καθαριότητα του μαγαζιού.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι σεξιστικές προσβολές έπεφταν βροχή. Συγκεκριμένα, απειλές με απόλυση επειδή η εργαζόμενη αρνήθηκε να φοράει ψηλοτάκουνα και εντός του Νοέμβρη της ζητήθηκε να μεταφέρει το αφεντικό στο σπίτι του με το αυτοκίνητο της όπου και κατά τη διάρκεια αυτής της μεταφοράς δέχτηκε σεξουαλική παρενόχληση. Αλλά επειδή το πηγάδι δεν έχει πάτο και τα αφεντικά δεν έχουν όρια δεν έφτασε η μία φορά αλλά συνέχισε να τη παρενοχλεί.

Την 1η Δεκέμβρη λοιπόν όπου και το κατάστημα συμμετείχε σε μία εμπορική έκθεση άπλωσε ξανά τα χέρια του. Η Ε.Ρ αντέδρασε και εν τέλει μέσα σε αυτό το κλίμα τρόμου απολύθηκε όχι μόνο κακοποιημένη ψυχικά αλλά και απλήρωτη. Όταν διεκδίκησε τα δεδουλευμένα της (δώρο Χριστουγέννων, κάποια μεροκάματα από Νοέμβρη και Δεκέμβρη, αποζημίωση αδείας, επίδομα αδείας) δέχτηκε εξύβριση και απειλές από την εργοδοσία.

Η Ε.Ρ δεν είναι το μόνο περιστατικό εργοδοτικής και σεξιστικής τρομοκρατίας καθώς και δεύτερη εργαζόμενη η Μ.Μ η οποία εργαζόταν σαν τεχνίτρια από τον Νοέμβρη μέχρι και τον Φεβρουάριο του ’19 δεχόταν ταπείνωση στο χώρο δουλειάς.

Συγκεκριμένα, σχεδόν καθημερινά της ανέθεταν εργασίες εκτός του χώρου δουλειάς της και του αντικειμένου της και δεχόταν λεκτικές προσβολές από το αφεντικό ο οποίος άπλετα τις χαρίζει σ’ όλο το προσωπικό του. Μέχρι και την απόλυση της η οποία έγινε στις 13 Φεβρουαρίου δούλευε σχεδόν απλήρωτη (δώρο Χριστουγέννων, μεροκάματα από Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, επίδομα αδείας, αποζημίωση αδείας) έχοντας πληρωθεί μόνο τον Νοέμβριο και τα μισά δεδουλευμένα του Δεκεμβρίου.

Επειδή η εργοδοτική τρομοκρατία όμως δεν μπορεί να μας σταματήσει να διεκδικούμε τα αυτονόητα και οι δύο εργαζόμενες έχουν προβεί σε καταγγελίες στην επιθεώρηση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους και καταγγέλλοντας το περιστατικό της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Στην πρώτη συνάντηση για την εργατική διαφορά παρουσία του κλαδικού σωματείου της μιας εργαζόμενης στην επιθεώρηση εργασίας το αφεντικό όχι μόνο δεν εμφανίστηκε αλλά παριστάνοντας τον ανήξερο έβαλε τα τσιράκια του να απειλήσουν τηλεφωνικά τη μια εργαζόμενη που είχε κάνει τη καταγγελία, ενώπιον της επιθεώρησης εργασίας.

Σε αυτό το καθεστώς τρόμου που θέλουν να μας επιβάλλουν στο δρόμο, στη δουλειά μας, στη ζωή μας, εμείς προτάσσουμε την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά. Στήνουμε ορατές και αόρατες επιτροπές αγώνα σε κάθε μαγαζί, μιλάμε με τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους μας, σπάμε το φόβο και τη σιωπή και διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν, αυτά που με αγώνες κατακτήθηκαν.

Στηρίζουμε τον αγώνα των απολυμένων συναδελφισσών μας από την επιχείρηση ΘΕΟΛΟΓΟΣ Φ.Θ και διεκδικούμε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους καθώς και την ηθική αποκατάσταση τους για τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και λεκτικών προσβολών. Η εργατική διαφορά έχει οριστεί για τις 13 Μάρτη στις 11 π.μ στην επιθεώρηση εργασίας στον Πειραιά οδός Καθολικής Εκκλησίας 1.

ΚΑΜΙΑ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΗ – ΜΟΝΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Η ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΗ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΦΕΡΝΕΙ ΤΑΡΑΧΗ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ/ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

orthostasia.wordpress.com/orthostasia@yahoo.gr

FB: orthostasia/ ορθοστασία εργαζόμενοι-ες στον κλάδο του εμπορίου

 Πηγή: orthostasia.wordpress.com

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή