fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Καταγγελία για Κάβα στον Κορυδαλλό

στo Οι ιστορίες σας/Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Καταγγελία για το κάβα στον Κορυδαλλό

Η κάβα αυτή δεν είναι τίποτα άλλο από ένα απλό κατάστημα. Δε πρόκειται για κάποια μεγάλη επιχείρηση, σούπερ μάρκετ ή κάποια αλυσίδα καταστημάτων. Εκμετάλλευση εργαζομένων, υποτίμηση αυτών ενώ οι συνθήκες υγιεινής του καταστήματος δε τηρούνται ούτε στο ελάχιστο.

Φυσικά σκοπός του κειμένου δεν είναι η ανάπτυξη του τι σημαίνει εκμετάλλευση, παρά μόνο η ενημέρωση των υπολοίπων που είτε γνωρίζουν το συγκεκριμένο κατάστημα ως πελάτες ή μελλοντικοί εργαζόμενοι.

Αναλυτικότερα, σχετικά με τις συνθήκες υγιεινής, η κάβα αυτή έχει μία αποθήκη στην οποία φυλάσσονται προϊόντα του μαγαζιού, ψήνει ξηρούς καρπούς και φτιάχνει πάγο τον οποίο πουλάει στο κατάστημα. Ο πάγος φτιάχνεται από τη βρύση της τουαλέτας η οποία δεν καθαρίζεται ποτέ όπως επίσης δεν καθαρίζονται και οι φούρνοι που ψήνονται οι ξηροί καρποί. Φυσικά μέσα στην αποθήκη κυκλοφορούν ανά διαστήματα ποντίκια που τη καταβρίσκουν να αράζουν στα προϊόντα του μαγαζιού. Αυτό ως προς την ενημέρωση των πελατών της κάβας.

Ο Σ.Τ (ιδιοκτήτης της κάβας) δεν είναι τίποτα περισσότερο από τον κλασικό νοικοκυραίο καταστηματάρχη που μαζεύει λεφτά πατώντας στις πλάτες των υπαλλήλων του αλλάζοντας τους το πρόγραμμα συνεχώς, βάζοντας τους να δουλεύουν από το κλασσικό 8ωρο μέχρι και 12ωρα στις γιορτές, ακυρώνοντας τους τα ρεπό τελευταία στιγμή. Φυσικά οι πληρωμές δεν είναι σωστές καθώς τρώει λεφτά είτε από αργίες, είτε από Κυριακές είτε από ρεπό και ούτω καθεξής. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι αυτός ο άνθρωπος ίσως αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και λόγω αυτού είναι κακοπληρωτής.

Στη πραγματικότητα μπαίνουν πολλά λεφτά στη κάβα ημερησίως και ο τζίρος του μαγαζιού δε πέφτει ποτέ κάτω από χιλιάρικο τις απλές καθημερινές μέρες ενώ τα σαββατοκύριακα και τις γιορτές μπορεί να φτάσει και τα 5 με 10 χιλιάρικα. Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα που μιλάει είτε μπροστά στους εργαζόμενους του είτε σε κόσμο για το κατόρθωμα του.

Ακόμα μερικά παραδείγματα συμπεριφοράς απέναντι στους εργαζομένους είναι επίσης η απόλυση εργαζομένου στέλνοντας του εξώδικο όταν εκείνος βρισκόταν σε ιατρική άδεια, η απαγόρευση χρήσης κινητού τηλεφώνου σε γυναίκα μητέρα 2 παιδιών, η απαγόρευση επικοινωνίας εργαζομένων με τον λογιστή του μαγαζιού, η απάντηση από την υπεύθυνη του καταστήματος σε εργαζόμενο που ζήτησε μία μέρα ρεπό για να επισκεφτεί γιατρό λέγοντας του «θα πάρεις τα αρχίδια μας». Πολλές φορές μάλιστα δωροδοκεί εργαζομένους αν έχουν ρουφιανέψει κάποιον άλλο εργαζόμενο, αν έχουν δουλέψει σκληρά χωρίς να παραπονεθούν κλπ.

Κάπου εδώ αξίζει να αναφερθεί πως ο ιδιοκτήτης κουβαλάει στη πλάτη του ήδη αρκετές καταγγελίες που περιμένουν τη δικάσιμο, πολλές από αυτές σχετίζονται με το οικονομικό κομμάτι ενώ άλλες είναι από γυναίκες εργαζόμενες που αναγκάζονταν να κουβαλάνε μεγάλα και βαριά φορτία εμπορευμάτων από τις αποθήκες, με τα χέρια προκειμένου να γεμίσει το μαγαζί.

Φυσικά όμως δε θα είχε καταφέρει τίποτα από όλα αυτά αν ήταν μόνος του σε αυτό. Σχεδόν από τα πρώτα χρόνια της επιχείρησης δουλεύει μαζί του άλλη μία τύπισσα που έχει ορίσει ως υπεύθυνη. Στη πραγματικότητα η συγκεκριμένη  δε διαφέρει σε τίποτα από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος. Επιβλέπει το κατάστημα, ρουφιανεύει συμπεριφορές, δίνει εντολές, βρίζει και υποτιμά τους υπαλλήλους.

Στην ακριβώς επόμενη τρανή θέση της ρουφιανιάς, σειρά έχει μία άλλη υπάλληλος που βρίσκεται στο μαγαζί περίπου 3 χρόνια όπως επίσης κι άλλος ένας εργαζόμενος ο οποίος όχι μόνο ρουφιανεύει αλλά προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του, να γλιτώσει δουλειά και να πάρει μερικά λεφτά παραπάνω “φουσκώνει” με ψέματα τα όσα μεταφέρει στο αφεντικό

Εδώ και πολλά χρόνια λοιπόν κόσμος μπαίνει και βγαίνει από το μαγαζί ως υπάλληλοι, αφού φυσικά δεν αντέχουν να δουλεύουν υπό αυτές τις συνθήκες εφόσον έχει δημιουργηθεί αυτό το πηγάδι ρουφιανιάς, εκμετάλλευσης εργαζομένων και εξουσίας όσων αποδέχονται αυτές τις συμπεριφορές εναντίων όσων απαιτούν τα αυτονόητα.

πρώην υπάλληλος του καταστήματος.

Πηγή: Σιωπή Σημαίνει Συνενοχή 

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Οι ιστορίες σας

Στην Κορυφή