fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

«Ρίχνουν πόρτα» οι σχολάρχες σε μαθητές ΑμΕΑ

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το υπόμνημα του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων στο οποίο καταγράφεται η διαφωνία του στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Οι ιδιοκτήτες των Ιδιωτικών Σχολείων δεν θέλουν να φοιτούν στα σχολεία τους μαθητές ΑμΕΑ και παίρνουν, μάλιστα, σαφή πολιτική θέση κάνοντας λόγο για «σοβιετικού τύπου ρύθμιση» και «αμφίβολης σκοπιμότητας ανθρωπισμό».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο υπόμνημα, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων  κάνουν λόγο για «δικονομικά αμφισβητήσιμη» και «ηθικά έωλη» νομοθετική ρύθμιση, ωστόσο εκείνο που προκαλεί ερωτήματα και αντιδράσεις είναι η σκληρή στάση που κρατούν στο θέμα της φοίτησης στα σχολεία τους μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Οι «σχολάρχες» αντιτίθενται στη ρύθμιση που προβλέπει εγγραφή και φοίτηση στα ιδιωτικά σχολεία μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με τους ίδιους όρους που ισχύουν στα δημόσια σχολεία, αλλά και στη ρύθμιση που αναφέρει ότι απαγορεύεται η άρνηση εγγραφής μαθητών εξαιτίας της αναπηρίας ή των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών.

Ειδικότερα ο Σύνδεσμος (ο οποίος χαρακτηρίζει «σοβιετικού τύπου» την όλη ρύθμιση) κάνει λόγο για «αμφίβολης σκοπιμότητας ανθρωπισμό» και χρησιμοποιεί ως επιχείρημα το εάν υπάρχουν οι κατάλληλες προβλέψεις κτηριολογικά για ευκολία πρόσβασης, προσθέτοντας ότι το ισχύον πρόγραμμα δεν βοηθά την ομαλή ένταξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Χαρακτηριστικά το επίμαχο απόσπασμα:

Τέλος, σε όλη αυτήν την σοβιετικού τύπου νομοθέτηση δεν μπορούσε να λείψει και μια αμφίβολης σκοπιμότητας επίδειξη ανθρωπισμού. Στην παρ. 2 του ίδιου άρθρου 71 προβλέπεται ότι «στα ιδιωτικά σχολεία δύνανται να εγγράφονται και να φοιτούν μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και προσαρμογές που ισχύουν για τα δημόσια σχολεία[…]» και ότι «απαγορεύεται η άρνηση εγγραφής μαθητών εξ αιτίας της αναπηρίας ή των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών τους.»
Ας μας πληροφορήσει ο κύριος υπουργός πόσους κτηριολογικούς ελέγχους διεξήγαγε ο ΕΟΠΠΕΠ στα δημόσια σχολεία σχετικώς με την ευκολία πρόσβασης σε αυτά μαθητών με αναπηρία, ποια είναι τα ευρήματά του και πώς προτίθενται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου του να τα αντιμετωπίσουν.
Έχει, επίσης, αντιληφθεί ο κύριος Υπουργός ότι το ισχύον εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αναλυτικό και ωρολόγιο, και η συγκρότηση των τμημάτων τάξεων, έτσι όπως είναι αυστηρά υπερ-ρυθμισμένα και άκαμπτα, δεν βοηθούν παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις την ομαλή ένταξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες; Αντί, λοιπόν, να εισάγονται νομοθετικές ρυθμίσεις που δεν επιλύουν πραγματικά προβλήματα, ας προχωρήσει ο κύριος Υπουργός σε τέτοιες αλλαγές που να επιτρέπουν στα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, να οργανώνουν τα προγράμματά τους και τις τάξεις τους με τρόπο ευέλικτο, παιδαγωγικά ορθό και, εν τέλει, αποτελεσματικό για τη σωστή ένταξη όλων των παιδιών στη σχολική ζωή και την ανάδειξη της δημιουργικότητάς τους.

Διαβάστε αναλυτικά το υπόμνημα του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων

Συνάντηση ΕΣΑΜΕΑ με ΟΙΕΛΕ

Για το ζήτημα είχαν σήμερα συνάντηση ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και του προέδρου της ΟΙΕΛΕ.

Οι κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης και Μιχάλης Κουρουτός εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμπερίληψη της συγκεκριμένης διάταξης στο νομοσχέδιο.

«Οργή και αγανάκτηση»

Για το υπόμνημα του Συνδέσμου είχε τοποθετηθεί με μία αιχμηρή ανακοίνωση και η  Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία εκφράζοντας την οργή και αγανάκτησή της και κάνοντας λόγο για «ακραία ρατσιστικό λόγο».

Απάντηση από τον Σύνδεσμο

Στην ΕΣΑμεΑ απάντησε εκ νέου ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων κάνοντας λόγο για «παραπληροφόρηση» και σημειώνοντας ότι εμμένει στα όσα ανέφερε στο υπόμνημά του. Προσθέτει, παράλληλα, ότι τα κρατικά σχολεία είναι αφιλόξενα προς τα παιδιά ΑμεΑ.

Πηγή: www.efsyn.gr

 

 

 

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή