fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Πέραν κάθε φαντασίας η οικονομική απάτη των Folli Follie

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Στο 1,2 δισ. € η τρύπα – Πλαστά όλα τα οικονομικά στοιχεία

Οικονομικό σκάνδαλο μεγατόνων και πρωτοφανή επιχειρηματική απάτη αποκαλύπτουν οι έλεγχοι στις ασιατικές θυγατρικές των Folli Follie.

Όπως διαπιστώνεται, ο κατ’ εξοχήν εξωστρεφής και διεθνοποιημένος ελληνικός όμιλος, είναι ένας «χάρτινος πύργος» με ψεύτικα οικονομικά στοιχεία και με μία τεράστια «μαύρη τρύπα» της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ! Οι αποκαλύψεις αυτές επιφέρουν καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων και του χρηματιστηρίου, την ώρα που η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων καθίσταται εθνικός στόχος και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να ανακάμψει γρήγορα η ελληνική οικονομία.

Σημαντική ζημία θα υποστούν οι τράπεζες, οι οποίες έχουν χορηγήσει στον όμιλο πιστώσεις άνω των 60 εκατ. ευρώ και διεκδικών το δικαίωμα να εκποιήσουν ένα περιουσιακό του στοιχεία (πακέτο μετοχών των Attica Stores») το οποίο κρατούν ως ενέχυρο).Οι διεθνείς οίκοι που διενήργησαν τον έλεγχο στις ασιατικές θυγατρικές του FFG, διαπίστωσαν ότι οι ισολογισμοί τους «φούσκωναν» με εικονικούς τζίρους και έσοδα, ανύπαρκτα διαθέσιμα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, εικονικές απαιτήσεις από πελάτες και αποθέματα προϊόντων που δεν υπήρχαν.

Τα στοιχεία που καίνε

Στην έκθεση του οίκου Alvarez & Marsal που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα παρατίθενται τα διαπιστωθέντα οικονομικά στοιχεία και εκείνα που αναγράφονταν στους ισολογισμούς του ομίλου FFG. Από τη σύγκριση προκύπτει το μέγεθος της εξαπάτησης των επενδυτών που έχουν τοποθετήσει τεράστια κεφάλαια στην εταιρεία:

• Ο τζίρος είναι περίπου στο 1/10(!) αυτού που εμφανίζονταν στον ισολογισμό του 2017 (μόλις 116,9 εκατ. δολάρια, αντί 1,112 δισ.).

• Από τα τραπεζικά διαθέσιμα λείπουν 290 εκατ.δολ. – άγνωστο πού πήγαν. Αντί των 296,7 εκατ. που εμφανίζονταν στις λογιστικές καταστάσεις, στις τράπεζες υπάρχουν μόλις… 6,4 εκατ. ευρώ

• Οι εμπορικές απαιτήσεις από πελάτες είναι μόλις 99,1 εκατ.δολ, ενώ ο όμιλος εμφάνιζε ότι έχει λαμβάνειν 719 εκατ.

• Οι ασιατικές θυγατρικές εμφάνιζαν ότι έχουν αποθέματα προϊόντων αξίας 581,7 εκατ. δολ. ενώ είχαν μόλις 33,9 εκατ.

• Σε πληρωμές και προκαταβολές είχαν δοθεί 7,5 εκατ. δολ. και στα βιβλία γράφονταν … 310,7 εκατομμύρια.

• Τα καθαρά αποτελέσματα είναι ζημιές 44,7 εκατ. δολάρια, αντί κερδών 316,4 εκατ. δολ. που εμφάνιζε η Folli Follie.

Προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθεί ποια είναι η πραγματική οικονομική κατάσταση και η καθαρή θέση του ομίλου, ούτε αν υπάρχει δυνατότητα διάσωσης του.

Πηγή: https://www.write-in.gr/

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή