fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

4 ιστορίες εργασιακής απάτης

στo Οι ιστορίες σας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Σίγουρα έχει τύχει να πάμε σε συνέντευξη απατεώνων, ιδίως όταν ήμασταν μικρότεροι και ψάχναμε μια δουλειά για να βγάζουμε το χαρτζιλίκι μας παράλληλα με τη σχολή. Συνήθως αυτές οι αγγελίες ζητάνε τηλεφωνητές με πληρωμή με ποσοστά, promoters στο δρόμο με επίσης πληρωμή με ποσοστά, κάτι άλλες κλασσικές που ξεκινάνε με

‘Ανερχόμενη πολυεθνική ζητάει 350 άτομα για δουλεία γραφείου, μισθός 850 χιλιάδες ευρώ το 3ωρο, ευέλικτο ωράριο, ταξίδια και αυτοκίνητο πληρωμένα”.

Και τελικά πας εκεί και σου ζητάνε λεφτά.

Αυτό συνέβαινε πάντα! Όμως τα τελευταία χρόνια,  με την ανεργία στο κόκκινο, πολλοί άνεργοι πάνω στην απελπισία τους πηγαίνουν, κάθονται 2-3 μήνες, δεν πληρώνονται ποτέ, φεύγουν και μέχρι να κάνουν καταγγελία η μαϊμού εταιρεία έχει φύγει από εκεί και έχει στήσει το μαγαζάκι της παρακάτω ψάχνοντας τα νέα κορόιδα.

Ειλικρινά είναι τόσο εξόφθαλμη η απάτη σε αυτές τις δήθεν εταιρείες,  που αναρωτιέμαι τι μέτρα άραγε παίρνει το κράτος ώστε να τις εμποδίσει να εκμεταλλεύονται τον κόσμο. Αν κρίνω από το γεγονός ότι αυτές “οι δουλείες” φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, τότε συμπεραίνουμε ότι το κράτος δεν κάνει το παραμικρό για να τις σταματήσει ή έστω να τις περιορίσει.

Καθώς τίποτα δεν είναι πιο περιγραφικό από μία διήγηση από πρώτο χέρι, συγκεντρώσαμε τις δικές σας μαρτυρίες επί τους θέματος, όπως ακριβώς έφτασαν στο inbox του #IFI. Πάμε να διαβάσουμε μαζί τα 4 περιστατικά που μοιραστήκατε μαζί μας.


 Τηλεφωνικές παρεμβάσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές

Απάντησα σε μία που έψαχνε εκφωνητές – αφηγητές και τελικά σε έβαζαν να ηχογραφείς με όσο το δυνατόν γινόταν διαφορετική χροιά, διάφορα μηνύματα του τύπου, είμαι η τάδε (εννοείται διαφορετικό όνομα κάθε φορά) και κέρδισα το σούπερ ουαου γαμάτο δώρο της εκπομπής. Η ίδια εταιρεία ήθελε και άτομα για τηλεφωνικές παρεμβάσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές, τύπου, πήρα να πω τη δικιά μου “αληθινή ιστορία”.
Ξέρεις, η πεθερά μου, μου έχει κάνει μάγια και τέτοια. Προφανώς δεν πήγα ποτέ, δε μου αρέσει να κοροϊδεύω τον κόσμο.

Ε.Κ


Η Herbalife, η μουσική και τα παλαμάκια

Που λες, ήμουν  18 χρονών κι έψαχνα με τους φίλους μου να βγάλουμε κάνα χαρτζιλίκι. Οπότε μια μέρα περνώντας από το μετρό σταματά τους φίλους μου μια ωραία παρουσία και τους πιάνει την πάρλα για δουλειά προφανώς χωρίς να αναφέρει το αντικείμενο. Οι φίλοι μου δήλωσαν και το δικό μου όνομα μαζί με τα δικά τους και το ίδιο απόγευμα είχαμε συνάντηση να μας γνωρίσουν σε ένα κτίριο που βρίσκεται με το που βγαίνεις από το μετρό του Αγ. Δημητρίου. Ανεβαίνουμε πάνω και είναι καμιά 15 άτομα, λέμε στην υποδοχή τα ονόματα μας και το όνομα της κοπέλας όταν ξαφνικά ακούγονται φουλ παλαμάκια και μουσικές στο τέρμα και δώσε, κοιταζόμαστε όλοι καλά καλά, σταματάει η μουσική και μπαίνουμε μετά από κάνα 10 λεπτό. Ήμασταν εμείς οι 15 που περιμέναμε και μέσα ήταν η κοπέλα και άλλοι σαν αυτή και κάποιοι άκυροι που δε μιλούσαν με κανέναν.

Και αρχίζει η παρουσίαση! Μας λέγανε ότι εάν θέλουμε θα βγάζουμε πάνω από 3000 ευρώ μηνιαίως(!) και διάφορα τέτοια, αλλά βεβαία το πώς δε το λέγανε. Μετά ανέφεραν πως είναι η εταιρεία είναι η  herbalife και  πως όλοι αυτοί που δε μιλάγανε ήταν τα ζωντανά παραδείγματα, οι οποίοι και χρησιμοποιούσαν τα προϊόντα -ανέβαιναν στο βήμα, μιλάγανε και μετά έπαιζε μουσική τίγκα και παλαμάκια (όπως ακούγαμε κι εμείς πριν στην υποδοχή)- αλλά ήταν και αυτοί που βγάζαν πάνω από 3,000 τον μήνα!

Με τα πολλά μετά μας πάνε σε έναν άλλον χώρο και μας λένε ότι θα γίνει 3ήμερη εκπαίδευση στα Καμένα Βούρλα και θα πρέπει να δώσουμε για τη συμμετοχή 190 ευρώ – ή κάτι τέτοιο- και μετά θα έπρεπε να αγοράζαμε και κάποια προϊόντα. Ακόμα μετά από 12 χρόνια μας περιμένουν.

Tsosmi


Είδη δώρων ή/και στριπτίζ

Η αγγελία έλεγε ότι ζητείται κοπέλα για εργασία σε είδη δώρων. Από το τηλέφωνο κατάλαβα ότι δεν υπάρχει κάποιο μαγαζί αλλά κάποιος χώρος κάπου στο κέντρο και μου είπαν να βρεθούμε από κοντά να μου εξηγήσουν, αλλά πέταξαν και το δόλωμα, μισθός 700 ευρώ. Επειδή φοβήθηκα να πάω τους πίεσα αρκετά να μου πουν περίπου τι θα πρέπει να κάνω και μου είπαν ότι έχουν έναν Λιβανέζο ο οποίος κάνει στριπτίζ και θέλουν μια κοπέλα να κρατάει τα τηλέφωνα, τα ραντεβού και τα λοιπά και κάθε βδομάδα να τον βγάζει φωτογραφίες και βίντεο για να τα στέλνει ως προώθηση σε πελάτισσες.

Πηνελόπη Μανίκα


Όχι προώθηση προϊόντων (Ωχ! ∞ )

Πριν 3 χρόνια, κοιτώντας τις αγγελίες βρήκα την εξής εξαιρετική: “Ζητούνται άτομα για τη στελέχωση γραφείων (πρώτο ωχ), από διαφημιστική εταιρεία (ωχ ωχ). Όχι προώθηση προϊόντων (ωχ στο άπειρο).”
Μιας και στις συνεντεύξεις είχα γίνει εξπέρ, πήγα -τόσο εξπέρ που αν ζητούσαν υπάλληλο έμπειρο σε συνεντεύξεις θα είχα φοβερή πέραση. Στο τηλέφωνο μου είχαν κλείσει προσωπικό ραντεβού για συνέντευξη. Στην αίθουσα περίμεναν άλλα 7-8 άτομα. Ρώτησα τι ώρα έχουν ραντεβού. Μάντεψε. Όλοι είχαμε ραντεβού την ίδια ώρα. Bingo my dear Vallia.

Μας έβαλαν σε μια αίθουσα με έναν πίνακα πιο μεγάλο κι από οθόνη σινεμά κι αρχίζει μια τύπισσα να μας μιλάει για τις πωλήσεις. Ανάθεμα κι αν είχε ιδέα τι έλεγε.
Κάποια στιγμή τη διακόπτω για να ρωτήσω “συγγνώμη, για στελέχωση γραφείου δεν ήρθαμε”;
“Ναι, αλλά να δούμε λίγο και πώς δουλεύει η εταιρεία. Ξέρετε, θα πρέπει να προωθήσετε το προϊόν”.
“Συγγνώμη, αλλά στην αγγελία γράφατε πως δεν είναι προώθηση προϊόντος”.
“Ναι, αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσεις. Πώς; Έτσι θα μπεις απευθείας στο γραφείο;”
Να μην τα πολυλογώ και προώθηση και μια πυραμίδα ναι και πόσο ωραία οικογένεια θα γινόμασταν μωρέ εκεί μέσα.
Μου έκλεισαν κι ένα δεύτερο προσωπικό ραντεβού μιας και τους φάνηκα κατάλληλη για τη δουλειά. Ναι, ακόμα με περιμένουν.

Βάλλια


Επικοινωνία με αναγνώστες / σύντομo ρεπορτάζ : Νίκος Βραχασωτάκης

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Οι ιστορίες σας

Στην Κορυφή