fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Leroy Merlin | Θέλει να επιβάλλει υποχρεωτικό 9ωρο

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Τις “καινούριες πρακτικές καταπάτησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων” της γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας Leroy Merlin καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι/ες στον Κλάδο του Εμπορίου, αναφερόμενοι σε ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας και στο ότι “οι εργαζόμενοι να υπογράψουν νέες συμβάσεις με ωράριο εργασίας 9.00-18.00, δηλαδή υποχρεωτικό 9ωρο”.

Ολόκληρη η καταγγελία των εργαζομένων στον Κλάδο του Εμπορίου:

Της Leroy Merlin ο ανθρωποκεντρισμός συνεχίζεται… μετά τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, έρχεται και η κατάργηση του 8ωρου εργασίας

Η γαλλική πολυεθνική εταιρεία LEROY MERLIN, η οποία ήδη δραστηριοποιείται με 6 καταστήματα στην Ελλάδα στο χώρο του DIY λιανεμπορίου και ετοιμάζεται για νέο άνοιγμα καταστήματος μέσα στο 2019, εγκαινιάζει τη νέα χρονιά με καινούριες πρακτικές καταπάτησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Έχουμε σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας αναφερθεί στην κατάσταση που επικρατεί στα καταστήματα της εταιρείας. Ελαστικοποίηση του ωραρίου, ανακύκλωση του προσωπικού, ενοικίαση εργαζόμενων από την δουλεμπορική εταιρεία MAN POWER, τραμπουκισμοί και απειλές από διευθυντές είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συνάδελφοί μας.

Παράλληλα, στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας οι συνάδελφοι εργάζονται σε πλήρως εντατικοποιημένες συνθήκες. Παρά τη συνεχή επέκταση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης και την αύξηση του τζίρου της, δεν γίνεται ούτε μια νέα πρόσληψη με αποτέλεσμα οι υπάρχοντες εργαζόμενοι να είναι αναγκασμένοι να ανταπεξέλθουν σε όλο και μεγαλύτερο φόρτο εργασίας.

Η πίεση από τους προϊσταμένους για την επίτευξη των στόχων συνεχώς αυξάνεται και το ωράριο εργασίας καταπατείται συστηματικά.

Το απόγευμα της Τρίτης 29/01/2019 κλιμάκιο του Σ.Ε.Π.Ε επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της Leroy Merlin όπου κατέγραψε μεγάλο αριθμό συναδέλφων να εργάζονται πέραν του ωραρίου τους, κάτι που επιφέρει υψηλό χρηματικό πρόστιμο για την εταιρεία. Να σημειωθεί ότι η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί την εξαίρεση αλλά τον καθημερινό κανόνα, με δεκάδες συναδέλφους να αναγκάζονται να δουλεύουν υπερωριακά.

Απάντηση

Η απάντηση της εργοδοσίας ήταν άμεση, καθώς την Παρασκευή 01/02 ξεκίνησε τις ανακοινώσεις ότι επίκειται “καλύτερη διευθέτηση” των ωραρίων εργασίας προκειμένου να μην υπάρξουν στο μέλλον αντίστοιχα προβλήματα σε περίπτωση ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές. Οι εργαζόμενοι καλούνται πλέον να υπογράψουν νέες συμβάσεις με ωράριο εργασίας 9.00-18.00, δηλαδή υποχρεωτικό 9ωρο.

Η εργοδοσία θέλει να επιβάλει τις νέες συμβάσεις επικαλούμενη την παράλληλη καθιέρωση διαλείμματος 1 ώρας εντός του παραπάνω ωραρίου, ενώ βάσει της εργατικής νομοθεσίας το διάλειμμα είναι υποχρεωτικό και εντός του ωραρίου εργασίας. Προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να αντιμετωπίσει τον τεράστιο όγκο δουλειάς νομιμοποιώντας την απλήρωτη υπερωρία, ενώ παράλληλα δεν παραδέχεται ότι οι νέες συμβάσεις περιέχουν αύξηση του χρόνου εργασίας.

Αντίθετα υποστηρίζει ότι είναι προς όφελος των εργαζόμενων οι οποίοι θα έχουν μεγαλύτερο διάλειμμα (!!) ή ακόμα ότι όποιος εργαζόμενος επιθυμεί θα μπορεί να τηρεί το προηγούμενο ωράριο…. όλοι όμως ξέρουμε πως καταλήγουν αυτού του τύπου οι “συμφωνίες” με τα αφεντικά.

Γίνεται πλέον σαφές ότι το σύντομο παραμύθι του “μεταμνημονιακού τοπίου” στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων καταρρέει σαν χάρτινος πύργος ή αποδεικνύεται ένα κακόγουστο ανέκδοτο. Οι εργοδότες εκμεταλλεύονται με κάθε αφορμή τους νόμους για τους οποίους έτριβαν τα χέρια τους εδώ και καιρό. Και οι μεθοδεύσεις αυτές δεν είναι χθεσινές.

Μόλις πριν 2 χρόνια, οι συνάδελφοι στα H&M αρνήθηκαν μαζικά να υπογράψουν επαίσχυντες ατομικές συμβάσεις που έδιναν στην εργοδοσία όλες τις ελευθερίες που ονειρευόταν: σπαστά ωράρια, συνεχείς μετακινήσεις ανάλογα με τις “ανάγκες της εταιρείας”.

Πρόσφατα, στην αλυσίδα της Media Markt, η εργοδοσία επέβαλλε την 6μερη εργασία ενώ αυτή την περίοδο στην αλυσίδα του Jumbo οι συνάδελφοι-ισσες καλούνται να υπογράψουν τροποποιητικές συμβάσεις που επιβάλλουν την 6μερη εργασία κατά το δοκούν, τις περιόδους αυξημένης εμπορικής κίνησης, πάντα με βάση τα κριτήρια της αγοράς.

Επίσης, τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Vodafone, η εργοδοσία επιχείρησε να επιβάλλει ακριβώς την ίδια τροποποιητική σύμβαση με την Leroy Merlin. Μεθόδευση που καταγγέλθηκε από το σωματείο των εργαζομένων στο Σ.Ε.Π.Ε αλλά και σε 3μερη συνάντηση στο Υπ. Εργασίας, ενώ μπλοκαρίστηκε στην πράξη από την αποφασιστικότητα των συναδέλφων που αρνήθηκαν να υπογράψουν τη νέα σύμβαση-κουρελόχαρτο.

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές μας να απορρίψουν μαζικά και οργανωμένα κάθε βλαπτική μεταβολή στις συμβάσεις τους αρνούμενοι να τις υπογράψουν.

Κανείς και καμία να μην δεχτεί τον εκβιασμό της εργοδοσίας. Να εμπιστευτούν τις δυνάμεις τους, να ζητήσουν την έμπρακτη στήριξη των σωματείων του κλάδου στην κατεύθυνση ακύρωσης κάθε εργοδοτικού εκβιασμού.

Ο αγώνας των εργαζομένων για συλλογικές συμβάσεις εργασίας με βάση τις ανάγκες μας μπορεί να δώσει απάντηση στις ορέξεις των εργοδοτών!

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ/ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

 

Πηγή: www.thepressproject.gr

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή