fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Καταγγελία ΣΥΒΧΨΑ για τον ξυλαδορμό εργάτη καθαριότητας

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

«Σταμάτα να ξεσηκώνεις τους εργαζομένους» του είπε χαρακτηριστικά αφού τον ξυλοκόπησε ο πρόεδρος της εταιρείας.

Καταγγελία της εργοδοτικής βίας και τρομοκρατίας

O Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και ταξική του αλληλεγγύη του στον Μανώλη Πευκιανάκη, εργάτη καθαριότητας στην εταιρεία Φο. Δ.Σ.Α. Βόρειας Πεδιάδας ΑΕ ΟΤΑ και στην επιτροπή των συναδέλφων του και καταγγέλλει την εν λόγω εταιρεία:

  • για τον άγριο ξυλοδαρμό του (σπάσιμο πλευρών) από τον αιρετό πρόεδρο του Φο.Δ.Σ.Α. και δημοτικό σύμβουλο στο Δήμο Χερσονήσου, Βαρδή Φραγκιαδάκη
  • την κατάχρηση διευθυντικού δικαιώματος
  • την προσπάθεια τρομοκράτησης και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης
  • την παράνομη απόλυση και μήνυση στον εργαζόμενο
  • τη μη τήρηση στοιχειωδών υγειονομικών κανόνων για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων και τη δημόσια υγεία

Σε καιρό επιβολής ενός γενικευμένου εργασιακού μεσαίωνα, ο εργαζόμενος είχε το «θράσος» να επιδείξει «αντισυμβατική συμπεριφορά»: διεκδίκησε τις προβλεπόμενες από την εργατική νομοθεσία παροχές για την ασφάλεια και την υγεία των εργατών καθαριότητας στα απορριμματοφόρα(!): ένδυση, υπόδηση, ημερήσια παροχή γάλακτος, εργασιακό εξοπλισμό καθώς και το δικαίωμα του διαλείμματος(!). Είχε το «θράσος» επίσης να αρνείται να δουλέψει απλήρωτες υπερωρίες. Το μεγαλύτερό του «έγκλημα» όμως είναι ότι δεν κοίταξε μόνο τον εαυτό του αλλά αγωνίστηκε συλλογικά με τους συναδέλφους του. «Σταμάτα να ξεσηκώνεις τους εργαζομένους» του είπε χαρακτηριστικά αφού τον ξυλοκόπησε ο πρόεδρος της εταιρείας.

Το θράσος της εργοδοσίας δεν σταμάτησε εκεί: ο ξυλοδαρμός δεν θεωρήθηκε αρκετός για να κάμψει το φρόνημα του εργαζόμενου και κλήθηκε η αστυνομία, πάντα πρόθυμος σύμμαχος των αφεντικών. Ο εργαζόμενος οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα όπου εκβιάστηκε ότι αν δεν παραιτηθεί θα τον απολύσουν και θα του κάνουν μήνυση! Καθώς δεν υπέκυψε στον εκβιασμό, του ανακοινώθηκε η απόλυσή του επιτόπου. Η -παράνομη- απόλυση του κοινοποιήθηκε εγγράφως με εξώδικο κάποιες μέρες μετά και ενώ βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια (!) από την επίθεση που δέχτηκε.

Η εργοδοτική βία και τρομοκρατία στα καλύτερα της για άλλη μια φορά στο Ηράκλειο. Οι μάσκες έπεσαν, τα προσχήματα περιττεύουν: το τίμημα για την συλλογική διεκδίκηση της εργασιακής αξιοπρέπειας δεν είναι μόνο η απόλυση, αλλά η ίδια η σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων – μισθωτών σκλάβων. Η μήνυση στον εργαζόμενο επειδή «αμαύρωσε την άριστη φήμη της εταιρείας» ήρθε να προστεθεί στην ήδη στημένη βιομηχανία προκλητικότατων εργοδοτικών μηνύσεων. Το συγκεκριμένο περιστατικό αποδεικνύει ότι μόνο τυχαία δεν είναι τα εργατικά ατυχήματα, ειδικά στον τομέα της καθαριότητας και ταυτόχρονα ξεσκεπάζει τον ρόλο των δημοτικών αρχών, της κυβέρνησης και των έξωθεν εντολέων τους ως ηθικών αυτουργών.

workplace-violence

Όπως γράφουν οι συνάδελφοι του από την επιτροπή συμπαράστασης: «Οι ενέργειες αυτές (τραμπουκισμοί) παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Τώρα πάλι βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο, ίσως και χειρότερο. Γιατί η επίθεση που δεχόμαστε σαν εργαζόμενοι είναι πολύπλευρη: από την ΕΕ, την Τρόικα και τις ακόλουθες μνημονιακές κυβερνήσεις. Συνάδελφοι, ενωμένοι μια γροθιά πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα τραμπουκισμού και τρομοκρατίας στους χώρους εργασίας. Το πρόβλημα είναι ταξικό. Στο πρόσωπο του Μανώλη Πευκιανάκη χτυπιέται όλη η εργατική τάξη και κάθε αγωνιστής που διεκδικεί τα δικαιώματά του.»

Ευρωπαϊκή Ένωση και κυβερνήσεις ΟΛΩΝ των αποχρώσεων, πιστοί στις υπηρεσίες ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, επιβάλλουν όλο και πιο ξεδιάντροπα συνθήκες εργασιακών κάτεργων. Το πρόβλημα είναι ακριβώς αυτό: ταξικό και η απάντηση μας μόνο ταξική μπορεί να είναι και ας την ακούσουν καλά: Η επίθεση σε ένα εργαζόμενο είναι επίθεση σε όλους μας και θα μας βρίσκουν όλους απέναντι τους! Σε ανυποχώρητους, μαχητικούς, ταξικούς αγώνες για την αξιοπρέπεια στη ζωή και τη δουλειά!

Στηρίζουμε αταλάντευτα κάθε εργαζόμενο που διεκδικεί τη βελτίωση των όρων και συνθηκών εργασίας του, που αμφισβητεί την εργοδοτική τρομοκρατία. Η εργοδοτική βία δεν θα περάσει! Με το συλλογικό αγώνα, τη συναδελφική αλληλεγγύη, την οργάνωσή σε κάθε χώρο δουλειάς, μπορούμε να αποκρούσουμε την επίθεση!

Καλούμε εργατικά σωματεία και συλλογικότητες να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και να καταδικάσουν τους τραμπουκισμούς της εργοδοσίας της Φο. Δ.Σ.Α. Βόρειας Πεδιάδας ΑΕ ΟΤΑ και κάθε εργοδοσίας!

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, η Επιθεώρηση Εργασίας και ο Δήμος Χερσονήσου οφείλουν να πάρουν θέση!

Απαιτούμε:

  • Άμεση επαναπρόσληψη και πλήρη ηθική αποκατάσταση του εργαζομένου
  • Απόσυρση της μήνυσης της εργοδοσίας για συκοφαντική δυσφήμιση
  • Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για όλους τους εργαζομένους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ελεύθερο συνδικαλισμό και τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών κανόνων.
  • Να δώσουμε μια ηχηρή απάντηση στην εργοδοτική ασυδοσία και σε κάθε απόπειρα ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης!

Για να σπάσει το κλίμα του φόβου που προσπαθούν να επιβάλλουν στους χώρους δουλειάς! Γιατί η νίκη ενός εργαζόμενου είναι νίκη όλων μας!

Πρώτη δημοσίευση στο : bookworker.wordpress.com

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή