fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Μπήκες καραντίνα; Κάνε απλήρωτες υπερωρίες

Μπήκες καραντίνα; Κάνε απλήρωτες υπερωρίες

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Δωρεάν υπερωρίες-δώρο στους εργοδότες ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη τα μέτρα υποχρεωτικής καραντίνας για τους εργαζομένους.

Πρώτα τα έριξαν όλα στην ατομική ευθύνη. Mετά ήρθαν οι «νουθεσίες» προς τους νέους και οι απειλές για αποβολές προς τους μαθητές. Τώρα η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την κατάσταση με τον κορονοϊό και ετοιμάζεται να φορτώσει τα υποχρεωτικά υγειονομικά μέτρα στις πλάτες των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να περάσει από τη βουλή, δίνει στους εργοδότες «δωράκι» υπερωρίες, αναγκάζοντας ορισμένους εργαζομένους να δουλέψουν επιπλέον ώρες δωρεάν.

Οι διατάξεις προβλέπουν πως όσοι εργαζόμενοι μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα επτά ή δεκατεσσάρων ημερών, εφόσον δε μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους μέσω τηλεργασίας, θα κληθούν να… αναπληρώσουν με απλήρωτες υπερωρίες τις εργατοώρες τις οποίες το ίδιο το κράτος τους ανάγκασε να χάσουν. Αυτό αφορά όσους νοσήσουν ή βρεθούν θετικοί στον ιό, ή έλθουν σε επαφή με άτομα που έχουν βγει θετικά στον ιό.

Η αναπλήρωση των χαμένων ωρών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους.

Mε το μέτρο αυτό, αρκετοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα κληθούν να εργαστούν έως και έντεκα ώρες. Δηλαδή έως και τρεις ώρες παραπάνω καθημερινά για να καλύψουν τις ώρες που… χρωστούν. Μάλιστα για τις ημέρες της υπερωρίας ο εργαζόμενος δεν δικαιούται προσαύξησης ή αμοιβής για πρόσθετη εργασία.

Μπορεί από την κυβέρνηση να ισχυρίζονται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση έρχεται να… προστατεύσει τους εργαζόμενους από περιπτώσεις αυθαιρεσίας, όπως υποχρεωτικές άδειες αναψυχής ή άδειες άνευ αποδοχών, όμως το μέτρο αυτό δεν παύει να αποτελεί κατάφωρη παραβίαση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων.

ΥΓ Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, μετά την γενικότερη κατακραυγή μέσω των social media γιατί στα ΜΜΕ έχει παραδοθεί άλλη ατζέντα για δημοσιοποίηση, μάλλον αυτό το μέτρο θα αποσυρθεί και θα προωθηθεί κάποιο άλλο στη θέση του. Για άλλη μια φορά η καλή κυβέρνηση αφουγκράζεται τις ανάγκες του λαού.

ΥΓ1 Παρεπιμπτόντως από Αγγλία μεριά ακούγονται διάφορα όμορφα πράγματα. Οι επιχειρήσεις άρχισαν τις απολύσεις. Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου υποτίθεται ότι δεν θα γίνονταν. Το κερασάκι στην όλη υπόθεση είναι ότι εκεί εφαρμόζεται ήδη το μέτρο του stand by. Σε βάζουν stand by, αν σε χρειαστούν σε παίρνουν τηλέφωνο και πρέπει να πας, αν όχι σε βάζουν σε αναστολή για την συγκεκριμένη ημέρα κ.ο.κ.  για τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας. Και είναι μόνο η αρχή ακόμα…..

 

Πηγή: efsyn.gr

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή