fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

μυρμηγκι

Υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά μας δικαιώματα | Απεργία 26/11

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Μέσα στη δύσκολη συνθήκη της πανδημίας και του δεύτερου lockdown, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βρίσκει το κατάλληλο έδαφος για να περάσει νόμους εναντίον των εργαζομένων, δηλαδή όλων μας.

Την τελευταία δεκαετία είδαμε ένα ένα τα εργασιακά μας δικαιώματα να καταργούνται, με αποτέλεσμα όλοι οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες σήμερα να αντιμετωπίζουμε ακραία εκμετάλλευση, με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τη μη τήρηση των προβλεπόμενων ωραρίων, τους μισθούς πείνας και την ανασφάλιστη εργασία να αποτελούν τον κανόνα.

Μέσα στην πανδημία παρατηρήσαμε εργοδότες να μη λαμβάνουν μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων τους, να μειώνουν αποδοχές, να αυξάνουν το χρόνο απασχόλησης με αφορμή την τηλεργασία και να προβαίνουν σε παράνομες απολύσεις. Σε αυτή την τόσο κρίσιμη στιγμή, η κυβέρνηση αντί για την ενίσχυση του ΕΣΥ που βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης και αντί για την ανακούφιση όλων εμάς που βιώνουμε τις τραγικές οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, επιλέγει για άλλη μια φορά να νομοθετήσει σε βάρος και των ελάχιστων εργατικών δικαιωμάτων που μας έχουν απομείνει.

Στο νόμο που σκοπό είχε να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις και στον Νέο Πτωχευτικό Κώδικα που καταργεί κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, έρχεται να προστεθεί το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που η κυβέρνηση θέλει να ψηφίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Στο νέο αυτό νομοσχέδιο, που πρόσφατα παρουσίασε ο Υπουργός Εργασίας Βρούτσης, περιέχονται ακραία αντεργατικές ρυθμίσεις. Ενδεικτικά, προωθείται η περαιτέρω ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας με αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών ενώ καταργείται στην πράξη το 8ωρο, αφού κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζόμενους έως 10 ώρες ημερησίως χωρίς να οφείλουν πρόσθετη αμοιβή!

Κάτι που ήδη συμβαίνει παράνομα τώρα νομιμοποιείται.

Οπότε θα δούμε τους εργοδότες με ακόμα μεγαλύτερη άνεση, και νόμιμα πλέον, να μας λένε “ε κάτσε μωρέ και δύο ώρες παραπάνω, τί έγινε!”.

Παράλληλα, δίνεται σε περισσότερες επιχειρήσεις το δικαίωμα να απασχολούν εργαζόμενους τις Κυριακές. Βλέπουμε έτσι ότι σταδιακά η Κυριακάτικη αργία καταργείται, πρώτα ήταν τα μαγαζιά, μετά θα ακολουθήσουν τα γραφεία, οι υπηρεσίες ενώ στα εργοστάσια δεν θα δίνεται διπλός μισθός όπως τώρα αλλά μόνο μια μέρα άδεια, όποτε και αν δεήσει ο εργοδότης….

Επίθεση όμως δέχονται και οι συνδικαλιστές ελευθερίες, καθώς προωθείται το «φακέλωμα» των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των μελών τους, οι οποίες για να μπορούν να ασκούν τα δικαιώματά τους, θα πρέπει να αναγράφονται υποχρεωτικά πλέον στο νομοθετημένο Γενικό Μητρώο.

Αποδυναμώνεται μάλιστα περαιτέρω το θεμελιώδες δικαίωμα στην απεργία. Και αυτό διότι η περιφρούρηση του εργασιακού χώρο καθιστά πλέον αυτόματα μια απεργία παράνομη, ενώ σε επιχειρήσεις του Δημοσίου προβλέπεται η υποχρεωτική συνέχιση της λειτουργίας τους σε περίπτωση απεργίας, με το 40% τουλάχιστον του συνόλου του προσωπικού τους, με αποτέλεσμα να προωθούνται λογικές απεργοσπασίας και αποδυνάμωσης του βασικότερου μέσου πίεσης που διαθέτουν οι εργαζόμενοι!

Τέλος καταργείται και η επιθεώρηση εργασίας, το μόνο όργανο που είχε μείνει όπου οι εργαζόμενοι μπορούσαν να απευθυνθούν για να καταγγείλουν παραβάσεις των εργοδοτών εναντίον τους!

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι το νέο νομοσχέδιο έρχεται να χειροτερέψει τις συνθήκες που βιώνουμε ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες και να δώσει το κατάλληλο άλλοθι στις εργοδοσίες να γίνουν ακόμη πιο αυθαίρετες και ασύδοτες σε βάρος μας. Όσο όλη η κοινωνία μας, με μπροστά τους εργαζόμενους του ΕΣΥ, παλεύει ενάντια στην πανδημία και τις κοινωνικές συνέπειες της με όπλο την αλληλεγγύη, προτεραιότητα αυτών που μας κυβερνούν είναι να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των εργοδοτών.

Όσο οι κοινωνικές δομές, όπως το Μυρμήγκι, προσπαθούν να καλύψουν τα τρομακτικά κενά σε παροχή τροφής, υγείας και παιδείας από κράτος και δήμο, αυτοί το μόνο που σκέφτονται είναι πως θα κάνουμε τη ζωή μας χειρότερη! Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να περάσει!

Να μην επιτρέψουμε να περάσει το νέο χτύπημα σε βάρος του κόσμου της εργασίας, να αντισταθούμε και να παλέψουμε για δημόσια υγεία, εργασία με πλήρη δικαιώματα και αξιοπρεπή διαβίωση!

✊ΠΕΜΠΤΗ 26/11
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ, ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΒΡΟΥΤΣΗ!
✊ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ,
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ!
✊ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ ΤΩΡΑ!
ΕΠΙΤΑΞΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ!
✊ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ/ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ
ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ!

Το Μυρμήγκι – Στέκι Αλληλεγγύης Κυψέλης

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή