fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Εστιατόρια «Ελιά-Λεμόνι»: Δικαίωση-επαναπρόσληψη απολυμένου εργαζόμενου!

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Ένα μήνα μετά την απόλυση του εργαζόμενου Πάνου Γιακουμίδη από τα εστιατόρια Ελιά Λεμόνι στη Θεσσαλονίκη, και μετά από την πίεση που ασκήθηκε στην εργοδοσία της επιχείρησης, πριν λίγες μέρες οριστικοποιήθηκε η επαναπρόσληψη του!

Αυτό αποτελεί σημαντική επιτυχία που αφορά όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο της εστίασης (κι όχι μόνο). Δείχνει ότι όταν υπάρχει διάθεση για αγώνα μπορούμε να πετύχουμε νίκες, ακόμα και να αντιστρέψουμε τις άδικες απολύσεις που είναι «κανόνας» στον κλάδο. Για να το καταφέρουμε αυτό χρειάζεται οργάνωση και μαχητική διάθεση!

Το ιστορικό

Ένας μήνας έχει περάσει από την ημέρα άδικης απόλυσης του Πάνου Γιακουμίδη από το εστιατόριο «Ελιά-Λεμόνι» στη περιοχή Βαλαωρίτου. Ο ΠΓ, εργαζόμενος πολλά χρόνια στο κλάδο της εστίασης, διεκδίκησε την επαναπρόσληψή του αρνούμενος να δεχτεί την αδικία που εξελισσόταν σε βάρος του αλλά και τη συνολική κατάσταση των εργασιακών σχέσεων που επικρατούσε εκεί. Γι’ αυτό, μετά από άρνησή του ΠΓ να υπογράψει οποιοδήποτε έγγραφο επικύρωνε την απόλυσή του, το «Ξ» Θεσσαλονίκης προχώρησε σε ανακοίνωση και εκστρατεία για να αναδείξει το ζήτημα, απαιτώντας μαζί με τους 2 απολυμένους εργαζόμενους (μαζί με τον ΠΓ είχε απολυθεί και ο Κώστας Δημητρόγλου) την επαναπρόσληψή τους στο κατάστημα.

Το θέμα πήρε αρκετά μεγάλη διάσταση και θορύβησε την εργοδοσία η οποία κάλεσε τους 2 εργαζόμενους στα γραφεία της για «συζήτηση». Η εργοδοσία πρότεινε στον εργαζόμενο Κ.Δ. ένα ποσό (αποζημίωση και διαφορά δεδουλευμένων) πολύ μεγαλύτερο από αυτό που πρότεινε αρχικά και ο συνάδελφος αποφάσισε να υπογράψει αποδεχόμενος να μην έχει άλλη απαίτηση από την επιχείρηση.

Η επιχείρηση, θέλοντας να κλείσει το ζήτημα, πρότεινε ένα ποσό στον ΠΓ ο οποίος όμως ενέμεινε στην αρχική του στάση για ακύρωση της απόλυσης και επαναπρόσληψή του στο κατάστημα θίγοντας παράλληλα το ζήτημα της μη εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο (μη καταβολή δώρων, κυριακάτικης/νυχτερινής εργασίας, αργιών, κλπ).

Η επιχείρηση απάντησε ότι αποδεχόταν την επαναπρόσληψη του. Όμως πρότεινε στο ΠΓ την επαναπρόσληψή του στον όμιλο αλλά σε άλλο κατάστημα, αυτό της Μπότσαρη, για να «αποκλιμακωθεί η ένταση». Ο ΠΓ δέχτηκε να επαναπροσληφθεί στο κατάστημα στη Μπότσαρη θεωρώντας αυτή την εξέλιξη ως μια ηθική δικαίωση!

Μετά από 2 βδομάδες κανονίστηκε η συνάντηση στην οποία θα υπογραφόταν η σύμβαση για την επαναπρόσληψη του ΠΓ. Εκεί όμως του ζητήθηκε εκτός από την κανονική σύμβαση (τη συνήθη σύμβαση που υπογράφεται από όλους τους εργαζόμενους και κατατίθεται στο ΙΚΑ κι ένα έγγραφο που αναγνωρίζει την προϋπηρεσία και τα δικαιώματα του εργαζόμενου στον όμιλο) να υπογράψει και μια ατομική σύμβαση η οποία αναφερόταν στη μη καταβολή αποζημίωσης σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας (απόλυσης) στη μη καταβολή πρόσθετων αμοιβών για εργασία τις Κυριακές-Αργίες (από τον νόμο ορίζεται 75% προσαύξηση στο ωρομίσθιο αυτές τις μέρες) και στην ενσωμάτωση των δώρων Πάσχα-Χριστουγέννων στις προσυμφωνημένες αμοιβές.

Ο ΠΓ αρνήθηκε να υπογράψει μια τέτοια σύμβαση η οποία αντιβαίνει ακόμα και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας! Η εργοδοσία αρχικά δήλωσε πως δε μπορεί να ξαναπροσλάβει έναν εργαζόμενο που δεν δέχεται τους όρους που θέτει η επιχείρηση. Μπροστά στην άρνηση του ΠΓ να υποχωρήσει όμως, η εργοδοσία του διεμήνυσε ότι μπορεί να επανέλθει στην δουλειά ακόμα και χωρίς να υπογράψει την ατομική σύμβαση.

Οι αγώνες δικαιώνονται

Ο εργαζόμενος ήρθε σε επαφή με το κατάστημα και από αυτή τη βδομάδα ξεκίνησε δουλειά! Αυτό αποτελεί μια σημαντική νίκη στην υπόθεση αυτή, κάτι που δε βλέπει κανείς καθημερινά! Η δημοσιότητα που πήρε το θέμα και η επιμονή του ΠΓ στο αίτημα της επαναπρόσληψης είχαν αποτέλεσμα!

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει καθεστώς η βαρβαρότητα που μας «σερβίρουν»! Άς φανταστούμε τι μπορούμε να πετύχουμε οι εργαζόμενοι αν οργανωθούμε μαζικά σε χώρους δουλειάς και αναδεικνύουμε ζητήματα!

 

net.xekinima.org

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή