fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Amazon | Απόλυση απεργού εργαζομένου

στo Workerland

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Η Amazon απέλυσε εργαζόμενο που ηγήθηκε απεργίας για μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό

Ο εμπορικός κολοσσός Amazon, απέλυσε έναν εργαζόμενο μιας από τις αποθήκες του στη Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα στο Στέιτεν Άιλαντ, καθώς ο τελευταίος φέρεται να ηγήθηκε μιας απεργίας πάνω από 100 υπαλλήλων, η οποία είχε ως στόχο, να παρασχεθούν στους εργαζόμενους μέσα προστασίας από τον κορονοϊό, όπως μάσκες και προστατευτικά γάντια.

Όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι αναγκάζονταν να δουλεύουν σε χώρους που δεν έχουν αποστειρωθεί, χωρίς να τους παρέχεται κανένα μέσο ατομικής προστασίας, την ώρα που πολλοί συνάδελφοί τους, είχαν διαγνωστεί θετικοί στον Covid-19.

Συνολικά 100 υπάλληλοι απήργησαν στην αποθήκη της εταιρείας Amazon στο Στέιτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης, καθώς η εταιρεία δεν τους παρείχε κανένα μέσο προστασίας από τον κορονοϊό. Επίσης κατήγγειλαν ότι η εταιρεία αρνείται να αποστειρωσει το κτίριο στο οποίο εργάζονται, την ώρα που συνάδελφοί τους είχαν διαγνωστεί θετικοί στο νέο ιό.

Ο Κρις Σμόλς, ο οποίος και απολύθηκε από την εταιρεία, ως ο οργανωτής της απεργίας, κατήγγειλε προ ημερών ότι εφόσον η Amazon δεν κλείνει τις εγκαταστάσεις της προς απολύμανση, θα πρέπει να αναγκαστεί να το πράξει.

Η εταιρεία γνωστοποίησε ύστερα στον Σμολς την απόλυσή του, το βράδυ της Δευτέρας και σε δήλωσή της στο CNN , ισχυρίστηκε ότι «ο κύριος Σμολς, βρέθηκε να έχει στενές επαφές με έναν συνεργάτη, επιβεβαιωμενο κρούσμα του COVID-19 και του ζητήθηκε να παραμείνει στο σπίτι του μετ’ αποδοχών για 14 ημέρες, το οποίο είναι ένα μέτρο που λαμβάνουμε σε εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο», ενώ η ίδια δήλωση προσθέτει ότι, «παρά τις υποδείξεις να παραμείνει σπίτι μετ’ αποδοχών ήρθε στις εγκαταστάσεις στις 30 Μαρτίου, θέτοντας τις ομάδες σε κίνδυνο».

Ωστόσο ο Σμόλς μετά την απόλυσή του δήλωσε ότι «Η Amazon, προτιμάει να απολύσει εργαζόμενους παρά να αντιμετωπίσει την απόλυτη αποτυχία της να πράξει αυτά που έπρεπε για να κρατήσει εμάς, τις οικογένειές μας και τις κοινότητές μας ασφαλείς.

Είμαι εξοργισμένος και απογοητευμένος, αλλά δεν εκπλήσσομαι. Ως συνήθως, η Amazon θα προτιμούσε να κρύψει ένα πρόβλημα κάτω από το χαλί από το να ενεργήσει ώστε να κρατήσει τους εργαζόμενους και τις κοινότητές τους ασφαλείς».

Η γενικη εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, σύμφωνα με τον «Guardian», δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι, «είναι αποτρόπαιο ότι η Amazon θα απολύσει έναν υπάλληλο ο οποίος γενναία ανέβηκε για να προστατεύσει τον εαυτό του και τους συναδέλφους του».

«Στη κορύφωση μιας παγκόσμιας πανδημίας, ο Κρις Σμολς και οι συνάδελφοί του διαμαρτυρήθηκαν δημοσίως, για την έλλειψη προληπτικών μέτρων της Amazon για να τους προστατεύσει από το COVID-19» και πρόσθεσε ότι «σήμερα ο Κρις Σμολς απολύθηκε. Στη Νέα Υόρκη, το δικαίωμα οργάνωσης (εργαζομένων) είναι νόμιμο και οποιαδήποτε εκδικητική ενέργεια από τη διοίκηση που σχετίζεται με αυτό, απαγορεύεται αυστηρά».

 

Πηγή: thepressproject.gr

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Workerland

Στην Κορυφή