fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Επίθεση με μπογιές

Επίθεση με μπογιές στο μεσιτικό γραφείο «ΟΝΕΙΡΟ»

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Διάβασε το προηγούμενο σχετικό άρθρο: Μεσιτικό γραφείο «Το όνειρο» | Σεξουαλική παρενόχληση


Η κοινωνία που ζούμε διαφεντεύται από πολλές και διαφορετικές εξουσιαστικές δομές. Η πατριαρχία από παλιά μάστιζε τις ανθρώπινες κοινωνίες δημιουργώντας τους πρώτους διαχωρισμούς μεταξύ των ατόμων που τις απάρτιζαν. Με την έναρξη της εποχής της ατομικής ιδιοκτησίας το μητριαρχικό/μητριστικό μοντέλο σταδιακά καταργείται και τη θέση του παίρνει η πατριαρχική δόμηση των νέων κοινωνιών των ανισοτήτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πρότυπα τα οποία κυριαρχούσαν και εν συνεχεία υπέτασσαν την υπόλοιπη κοινότητα.

Τα πρότυπα αυτά καταδείκνυαν ως εξουσιαστές τους δυνατούς, κυνηγούς, άντρες οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα επιβολής τόσο στις ζωές όσο και στα σώματα αυτά καθ’εαυτά των ατόμων που διαφοροποιούνταν. Με αυτόν τον τρόπο ρίζωσε βαθιά στη συλλογική αντίληψη το δίπολο άντρας/γυναίκα.

Με τη σειρά του, αυτό πήρε τη μορφή ενός μοτίβου εξουσίας που χρησιμοποιούσε ως όπλο του διάφορες αντιθέσεις όπως: δυνατός/αδύναμος, αφέντης/σκλάβος, πλούσιος/φτωχός κ.τ.λ.

Η πατριαρχία ως τον 15ο αιώνα αποτελούσε μια ξεκάθαρη μορφή εξουσίας. Με την έλευση του καπιταλισμού και της αποικιοκρατίας τα χαρακτηριστικά της άλλαξαν, εξαπλώθηκε και πήρε τη μορφή μιας αντίληψης που γαλούχησε ολόκληρες κοινωνίες. Δημιουργήθηκαν, έτσι, συσχετισμοί με βάση τους οποίους οι γυναίκες ήταν κτήμα των αντρών και όταν παρέκκλιναν*, αυτομάτως χαρακτηρίζονταν ως “μάγισσες” με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το οικονομικό σύστημα όντας σε ένα μεταβατικό στάδιο είχε την ανάγκη να διαχωρίσει περαιτέρω τους καταπιεζόμενους.

Ταυτόχρονα, έχοντας την ανάγκη για περισσότερους παραγωγούς έπρεπε να κυριαρχήσει πάνω στο αναπαραγωγικό μας σύστημα, καθιστώντας για πρώτη φορά την έκτρωση, την οποία αντιμετώπιζαν με κάψιμο στην πυρά, ως παράνομη.

Η κατάσταση αυτή βέβαια δεν έχει αλλάξει καθόλου μέχρι σήμερα, παρά μόνο έχει εξωραϊστεί από τη σύγχρονη αντίληψη περί ελευθερίας έκφρασης. Η ελευθερία αυτή βέβαια, μόνο πλασματική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αφού και στις σύγχρονες κοινωνίες το κορίτσι εκπαιδεύεται για να γίνει η σεμνή,παθητική,γυναίκα/μητέρα και νοικοκυρά, ενώ τα αγόρια για να είναι ενεργητικοί, κατακτητές που έχουν το δικαίωμα να επιβάλλονται τόσο στις γυναίκες όσο και στα υπόλοιπα άτομα που δεν εμπίπτουν στις νόρμες αυτές.

Οι λογικές αυτού του τύπου, δεν είναι μόνο θεωρητικές αλλά παίρνουν σάρκα και οστά, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις μέσα στις πόλεις και τις γειτονιές μας ενώ ,ταυτόχρονα, νομιμοποιούνται από θεσμούς όπως η εκκλησία, τα ΜΜΕ, το κράτος και τον καπιταλισμό εν γένει.

Επίθεση με μπογιές
Επίθεση με μπογιές στο μεσιτικό γραφείο “ΟΝΕΙΡΟ”

Σαφώς θα μπορούσε να παρατεθεί ολόκληρη λίστα με δολοφονίες, βιασμούς και παραβιαστικές συμπεριφορές των οποίων κινητήριος δύναμη είναι η πατριαρχία και το σύστημα που την συντηρεί. Το πλαίσιο αυτό περικλείει τα περιστατικά που έγιναν πρόσφατα γνωστά και αφορούν τα αφεντικά των Silver dollar (bar) και του μεσιτικού γραφείου “ΟΝΕΙΡΟ”. Ο ιδιοκτήτης της τελευταίας επιχείρησης προέβη σε μια σειρά από παραβιαστικές συμπεριφορές σε κοπέλες- πελάτισσες.

Θεωρούμε σκόπιμο να μην ειπωθούν πολλά σε σχέση με τα περιστατικά αυτά – τα οποία είναι διαθέσιμα για όποιον/α ενδιαφερθεί στο διαδίκτυο, ωστόσο κρίνουμε αναγκαίο να καταστεί σαφές σε κάθε τέτοιο κάθαρμα, ότι κάθε φορά που το χέρι του θα σηκώνεται με τέτοιο σκοπό, θα είμαστε εκεί να του το “κόψουμε”.

Εμείς από την πλευρά μας προτάσσουμε έναν διαφορετικό πολιτισμό όπου τα φύλα και τα γένη δεν θα μας ορίζουν(κοινωνικά), ενώ ταυτόχρονα οργανωνόμαστε για να αντεπιτεθούμε σε αυτούς που μας καταπιέζουν. Για τους παραπάνω λόγους, το Σάββατο 9/2 και ώρα 16:00 επιτεθήκαμε με μπογιές στο μεσιτικό γραφείο “ΟΝΕΙΡΟ”. ‘Ενα ελάχιστο ποσό αντι-βίας ενάντια σε έναν επίδοξο βιαστή. Χαιρετίζουμε τις δράσεις των συντρόφων/ισσών μας σε αντίστοιχους ξεφτίλες (παρα)βιαστές.

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΟΧΙ ΓΕΝΝΑΙΕΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ, ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ

*Θεωρούνταν ότι παρέκκλινε όποια ήταν ελευθερόφρων, όσες κατείχαν ιατρικές γνώσεις (μαίες), όσες αντιδρούσαν στο μοντέλο πατέρας/σύζηγος/αφέντης, όσες έκαναν σεξ πριν το γάμο κ.ά. http://paroksismos.squat.gr/files/2014/03/2011_federici_caliban.pdf

**Χαρήκαμε ιδιαίτερα όταν κόσμος από την γειτονιά μέσω των σχολίων αλλά και της στάσης του μας έδειξε την υποστήριξη του.

Αναρχική Συλλογικότητα Pueblo,Σύντροφοι/ισσες

Πηγή: https://athens.indymedia.org

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή