fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Ανακοίνωση από την Συλλογικότητα Εμπορουπαλλήλων | Ορθοστασία

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Ανακοίνωση από την  Συλλογικότητα Εμπορουπαλλήλων “Ορθοστασία”: 

Παρακάτω, θα βρείτε την ανακοίνωση που μοιράζουμε όλο το προηγούμενο διάστημα σε χώρους δουλειάς αναδεικνύοντας τις νέες επιθέσεις της εργοδοσίας: black friday, θεσμοθέτηση επιπλέον εργάσιμων Κυριακών, κατάργηση κατ’ έθιμον αργίας στις 2/1. Οι παρεμβάσεις μας θα συνεχιστούν πιο εντατικά και δυναμικά το επόμενο διάστημα ενημερώνοντας τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες.

Για τα ίδια ζητήματα, ανακοινώσεις έχουν εκδόσει τα κλαδικά σωματεία των εμποροϋπαλλήλων σε Αθήνα (emporoipalliloi.blogspot.gr) και Θεσαλονική (emporoupallilos.blogspot.gr) καθώς η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (oiye.gr).

 

Η ΣΤΡΑΒΗ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠ’ΤΙΣ 2/1 ΦΑΙΝΕΤΑΙ..

(…η εργοδοτική αυθαιρεσία φανερώνεται από την 1η εργάσιμη του χρόνου)

Τα αφεντικά λυσάξανε! Και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, προσπαθούν να μας πάρουν και από κάτι. Μετά τις συλλογικές συμβάσεις, το πετσόκομμα των μισθών, τα ελαστικά ωράρια, τις 8 εργάσιμες Κυριακές και τις λευκές/κόκκινες νύχτες, επιχειρούν να νομιμοποιήσουν το νέο εμετικό θεσμό του «Black Friday». Πέρσι εφαρμόστηκε  πιλοτικά και σιωπηλά σε πολυκαταστήματα κολοσσούς τύπου ΜacArthourGlen, Golden Hall και φέτος  25/11, προμοταρίστηκε αδιάκριτα και πρόστυχα με μπροστάρηδες τις αλυσίδες Public & Media Markt  ως η «νέα επιτυχία του εμπορίου».

Η πολιορκία των εργαζομένων όμως δεν σταματά εδώ. Μόλις πέρσι στις 2/1/16, ημέρα που παραδοσιακά τα εμπορικά καταστήματα παραμένουν κλειστά και οι εργαζόμενοι παίρνουν το ρεπό για την τελευταία εργάσιμη Κυριακή κάθε χρόνου (κατ’ έθιμον αργία), η πολυεθνική αλυσίδα Media Markt «πρωτοπόρησε» στον ευτελισμό των εργασιακών μας δικαιωμάτων και με μυστικοπάθεια (μέσω mail & social media) διατήρησε τα καταστήματά της ανοιχτά! Φέτος, τη σκυτάλη παίρνουν οι πολυεθνικοί όμιλοι της INDITEX GROUP (Zara, Pull & Bear, Stradivarius, Massimo Dutti, Bershka, Oysho) και της H&M καθώς και τα εμπορικά κέντρα GOLDEN HALL και MCARTHURGLEN. Άλλο ένα πείραμα πετυχαίνει. Άλλη μια αργία που μας κλέβουν.

Παράλληλα, οι εργοδότες μας δείχνουν τα δόντια τους ξανανοίγοντας την κουβέντα για τις «52 εργάσιμες Κυριακές» τον χρόνο! Μετά την απαίτηση του ΔΝΤ για επίσημη θεσμοθέτηση των 52 εργάσιμων Κυριακών, ήρθε με προθυμία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να περάσει τροπολογία στις αρχές του Δεκέμβρη αυξάνοντας τον αριθμό των εργάσιμων Κυριακών από 8 σε 10, επιμηκύνοντας την διάρκεια των περίφημων «ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων» από 10 σε 30 μέρες! Ταυτόχρονα, κλείνει το μάτι στους εντολοδόχους της, είτε το ΔΝΤ είτε την εργοδοσία, μιλώντας για «αυτορύθμιση της αγοράς» και παραχωρώντας το δικαίωμα στις Περιφέρειες για παραπάνω εργάσιμες Κυριακές μέσα στον χρόνο! Σε μια περίοδο που ήδη η 5ωρη εργασία τις Κυριακές αποτελεί γενικό κανόνα στερώντας ακόμα το «τυράκι» του επιπλέον ρεπό, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας συνεχίζει να αποτελεί αιχμηρό όπλο στα χέρια κράτους και εργοδοτών ώστε να πετσοκόψουν περαιτέρω δικαιωματά, μισθούς, ρεπό και αργίες.

 Να μη γίνει ο κλάδος του εμπορίου ο δοκιμαστικός σωλήνας και οι εμποροϋπάλληλοι τα πειραματόζωα για τις ορέξεις της αγοράς που το μόνο που ζητά είναι ανάπτυξη και κέρδη!

Αφού τα πειράματα πάνε καλά στο εμπόριο, σιγά σιγά θα εφαρμοστούν σε όλο το φάσμα της μισθωτής εργασίας. Γι΄αυτό πρέπει να σπάσουμε τον σωλήνα αυτό. Η καφρίλα των αφεντικών δεν έχει όρια.  Γι’αυτό ούτε 1% έκπτωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων στο 1% των πλουτοκρατών.

Όλα όσα βιώνουμε στον κλάδο του εμπορίου, με το διαρκές τσαλαπάτημα των εργασιακών δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειάς μας, θα χειροτερέψει αν δεν ενεργήσουμε μέσα στους χώρους εργασίας μας. Οι μόνοι που μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, να διεκδικήσουμε όσα μας κλέβουν και όσα δικαιούμαστε, να ακυρώσουμε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, είμαστε εμείς οι ίδιοι, μέσα στους χώρους εργασίας μας. Μέσα από ορατές ή αόρατες επιτροπές εργαζομένων, μέσα από εργατικές συλλογικότητες, μέσα από τα σωματεία μας.

Να μη κάνουμε καμία έκπτωση στα εργασιακά μας δικαιώματα απέναντι στην εργοδοσία.  Τις Κυριακές, τις νύχτες & τις αργίες να πάνε για δουλειά, οι υπουργοί, οι δήμαρχοι και τα πάσης φύσεως αφεντικά!

 

ΣΤΙΣ 2/1, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ!

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ/ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή