fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Το ξύγκι της μύγας | Νεό αφορολόγητο

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

 

Να, λοιπόν, γιατί δεν κλείνει τόσο καιρό αυτή η ρημάδα η αξιολόγηση: είναι υπερβολικό το αφορολόγητο! Εμ, έχουν και τα δίκια τους ο Τόμσεν και το ΔουΝουΤου. Σου λένε, στον πολιτισμένο κόσμο άντε να μη πληρώνει φόρο εισοδήματος ένα 10-12% των μισθωτών, πώς θέλετε εσείς οι βλαχοβαλκάνιοι να μη πληρώνετε φόρους σε ποσοστό πάνω από 50%; Ε, δεν θέλουν και πολύ να πάρουν αμπάριζα ο κυρ-Μπάμπης με την παρέα του…

Επειδή προβλέπω ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει απίστευτη σπέκουλα γύρω από το περίφημο αφορολόγητο, ας πούμε δυο-τρία πραγματάκια σήμερα ώστε να μη πιαστούμε αδιάβαστοι. Και πρώτα-πρώτα, ρίξτε μια ματιά στον παρακάτω πίνακα των ευρωπαϊκών κρατών:

 

[Πίνακας: Cogito ergo sum]
[Πίνακας: Cogito ergo sum]

Παρατηρήσεις:

(α) Επειδή κάποιες χώρες θεσπίζουν ελάχιστο ωρομίσθιο ή ελάχιστο ημερομίσθιο και σε κάποιες άλλες χορηγούνται περισσότεροι από 12 μισθούς ετησίως, σε όλες τις περιπτώσεις έχει γίνει αναγωγή σε μηνιαία βάση για τον προσδιορισμό τού ελάχιστου μισθού

(β) στις χώρες με αστερίσκο προβλέπονται επί πλέον αφορολόγητα ποσά ή εκπτώσεις φόρου ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, των προστατευόμενων μελών, την αναπηρία ή την ηλικία (π.χ. στην Ουγγαρία δεν υπάρχει ελάχιστο αφορολόγητο αλλά οικογένεια με τρία παιδιά φτάνει αφορολόγητο 8.474 ευρώ)

(γ) στις 8 τελευταίες χώρες του πίνακα δεν ισχύει ελάχιστος μισθός αλλά όλες οι αμοιβές προκύπτουν με την συμφωνία εργοδότη και εργαζόμενου.

 

Προσέξτε την τελευταία στήλη τού πίνακα, όπου το αφορολόγητο κάθε χώρας εκφράζεται σε ώρες με βάση το ελάχιστο ωρομίσθιο. Για παράδειγμα, το αφορολόγητο του βέλγου ισούται με 766,67 ώρες δουλειάς πληρωμένης με το βασικό ωρομίσθιο. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, η αντίστοιχη ένδειξη του έλληνα είναι η υψηλότερη σε όλη την Ευρώπη: αφορολόγητο ίσο με 2.191,88 βασικά ωρομίσθια. Προφανώς, αυτό είναι το νούμερο που έβγαλε το μάτι τού Τόμσεν και της παρέας του.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι δεν υπάρχει καμμιά λογική συνάφεια ανάμεσα στα αφορολόγητα ποσά των διαφόρων χωρών. Π.χ. στην πάμπτωχη Βουλγαρία δεν προβλέπεται καθόλου αφορολόγητο (μόνο επιστροφή φόρου 102 ευρώ για κάθε παιδί και μέχρι τρία) αλλά το ίδιο ισχύει και στην πάμπλουτη Ολλανδία. Επίσης, η εξαιρετικά προβληματική Κύπρος διατηρεί το υψηλότερο αφορολόγητο της Ευρώπης (αντιστοιχεί σε μισθό 1.625 ευρώ και έμεινε αμείωτο ακόμη και την περίοδο του μνημονίου!) ενώ πολύ ψηλά βρίσκεται και η οικονομικά πολύ πιο εύρωστη Φινλανδία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε γλιτώσει βλακώδη σχόλια του τύπου “παραδειγματιστήτε από την…” ή “μη θέλετε να είσαστε ίσια κι όμοια με την…”.

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η έλλειψη σχέσης ανάμεσα στον βασικό μισθό και στο αφορολόγητο.

Για παράδειγμα, η Γαλλία έχει θεσμοθετημένο αφορολόγητο 9.700 ευρώ και η Ολλανδία καθόλου, παρ’ ότι οι βασικοί μισθοί των δυο χωρών είναι υψηλοί και διαφέρουν ελάχιστα. Αντίστοιχα, ενώ Πολωνία και Κροατία έχουν παρόμοια εξευτελιστικούς μισθούς, το αφορολόγητο της δεύτερης όχι μόνο είναι περίπου τετραπλάσιο από εκείνο της πρώτης αλλά προβλέπει και προσαύξηση 2.088 ευρώ αν υπάρχει παιδί στην οικογένεια.

Ας αφήσουμε, όμως, τις παρατηρήσεις για να δούμε τι συμβαίνει με την περίπτωσή μας. Φυσικά, κανένας από τους τιμητές μας δεν τολμά να βάλει ως παράμετρο στην όλη συζήτηση την καθίζηση των πραγματικών εισοδημάτων των ελλήνων κατά την τελευταία επταετία. Κανείς δεν σημειώνει ότι ο μέσος μηνιαίος βασικός μισθός των 683,76 ευρώ παραμένει άπιαστο όνειρο για όσους δεν έχουν κλείσει τα 25 αλλά και για περισσότερους από τους μισούς εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν ξεχάσει τι σημαίνει μόνιμη και σταθερή δουλειά αφού δουλεύουν με ελαστικές μορφές εργασίας.

Επίσης, κανείς δεν προσμετρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία έχει επιβληθεί πλέον σχεδόν κάθε λογής φόρος (πλην του “φόρου λίπους” ίσως). Πόσες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιβάλει ειδικό φόρο στον καφέ ή στο υγρό των ηλεκτρονικών τσιγάρων; Πόσες χώρες επιβαρύνουν την τυρόπιττα, τα μπισκότα και τα μακαρόνια με 24% ΦΠΑ; Πόσες χώρες ζητούν από τον κάθε μικροεπαγγελματία να καταβάλει το 27% του εισοδήματός του για ασφάλιση και έναν βασικό μισθό ως “τέλος επιτηδεύματος” (ακόμη κι αν δεν έχει κέρδη); Ε, εμείς έχουμε καταφέρει να τα κάνουμε όλα αυτά μαζεμένα!

 

 

Ομολογώ ότι δυσκολεύομαι να αντιμετωπίσω με σοβαρότητα κάποιον που ισχυρίζεται ότι το σημερινό αφορολόγητο των 8.636 ευρώ είναι υπερβολικό και πρέπει να κατεβεί στα 6.000 ευρώ ή ακόμη πιο κάτω. Πού να βρω σοβαρότητα στην άποψη ότι κάποιος που παίρνει μισθό λίγο παραπάνω από 428,50 (6.000 / 14) έχει φοροδοτική ικανότητα και πρέπει να προσφέρει κι αυτός το κατιτίς του στον κρατικό κορβανά; Φοροδοτική ικανότητα κάποιος που δεν έχει καν ικανότητα να τραφεί σωστά; Θα τρελαθούμε τελείως;

 

Η αλήθεια είναι ότι… μας λένε ψέματα. Με άλλα λόγια, μας παραμυθιάζουν και όσοι λένε πως το αφορολόγητό μας είναι υπερβολικό και όσοι θα πουν (διότι σίγουρα θα το πουν!) ότι για όλα φταίει ο Σώυμπλε επειδή θεωρεί απαράδεκτο να έχουν Ελλάδα και Γερμανία το ίδιο περίπου αφορολόγητο. Η αλήθεια κρύβεται σε μια αδήριτη πραγματικότητα: για να πιάσεις πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ (όπως έχεις ήδη αποδεχτεί διά της υπογραφής σου) αλλά και για να μπορέσεις να κάνεις κάποια ψευτοδιαχείριση της ακραίας φτώχειας (κάτι σαν την “13η σύνταξη”, με την οποία πολύ γελάσαμε), πρέπει να βγάλεις από την μύγα ξύγκι. Μένει να δούμε πόσο ξύγκι έχει ακόμη αυτή η παλιόμυγα…

 

Πηγή: teddygr.blogspot.gr

 

Cover artwork:  the funeral of man by nicktheartisticfreak

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή