fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Στο κεμπαπτζίδικο Μπαρμπαδήμος δεν είναι όλα “όμορφα και ωραία”

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Ανακοίνωση του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων

 Στη Πλατεία Χαλεπά στα Άνω Πατήσια βρίσκεται και λειτουργεί ένα κεμπαπτζίδικο-εστιατόριο μέλος της αλυσίδας μαγαζιών ΄΄Μπαρμπαδήμος΄΄ το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει αλλάξει απλώς την ταμπέλα του και θέλει να λέγεται ΄΄Όμορφα και ωραία΄΄. Στην ουσία όμως πρόκειται για το ίδιο μαγαζί, με το ίδιο φαγητό που λανσάρει η επωνυμία ΄΄Μπαρμπαδήμος΄΄, ίδια εταιρία και ΑΦΜ και τον ίδιο ιδιοκτήτη,απλά έχει αλλάξει το όνομα της ταμπέλας του. Η πολυδιαφημισμένη αυτή επωνυμία με έξι συνολικά καταστήματα (Πειραιάς,Δραπετσώνα,Κορυδαλλός,Περιστέρι,Νέα Σμύρνη και Πατήσια) μέσα σε λίγα χρόνια διατυμπανίζει ότι προσφέρει στους πελάτες της εδέσματα αρίστης ποιότητας…

 Γι αυτό που είμαστε σίγουροι όμως είναι ότι στους εργαζόμενούς της δεν παρέχει ούτε τα βασικά εργασιακά δικαιώματα…

 Για να γίνουμε πιο σαφείς πίσω από την εικόνα που πλασάρει η συγκεκριμένη εταιρία κρύβεται όλη η σαπίλα και η εκμετάλλευση που βιώνουμε ως εργάτριες/ες στα μαγαζιά του επισιτισμού. Συγκεκριμένα στο κατάστημα ΄΄Μπαρμπαδήμος΄΄(νυν Όμορφα και ωραία) επικρατεί η μερικώς ασφαλισμένη ή ακόμα και η ανασφάλιστη εργασία δηλαδή κουτσουρεμένα ή και καθόλου ένσημα τα οποία οι εργάτες χρειαζόμαστε για την περίθαλψη και τη σύνταξή μας. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η τακτική του μαγαζιού να παρακρατεί τα φιλοδωρήματα από τους εργαζόμενους με την αιτιολογία πως από αυτά θα καταβάλλονται τα δώρα και τα επιδόματα. Όσο για τις νόμιμες προσαυξήσεις από βραδινά ωράρια, Κυριακές,αργίες κτλ. δε το συζητάμε καθόλου ενώ και το πρόγραμμα ήταν άγνωστη λέξη γι αυτούς γεγονός που είχε ως συνέπεια να σε ενημερώνουν στο παραπέντε για το πότε δουλεύεις. Οι συνθήκες αυτές που επέβαλλε το αφεντικό δημιουργούσαν συνεχώς προβλήματα πάνω στην δουλειά με αποτέλεσμα όποιος δεν προσαρμοζόταν στις συνθήκες-γαλέρα να απολύεται.

 Κάπως έτσι ήρθε και η απόλυση για τους συναδέλφους Α.Φ και Μ.Α. Οι οποίοι αντιδρούσαν στις παράλογες απαιτήσεις του αφεντικού αλλά και για την άλλη συναδέλφισσα Ε.Ν.(ανασφάλιστη καθ όλη τη διάρκεια της εργασίας της), η οποία μάλλον δεν ικανοποιούσε πλέον τα γούστα του. Έτσι μέσα σε διάστημα 2 μηνών και χωρίς καμιά προειδοποίηση το αφεντικό αποφάσισε να αφήσει χωρίς δουλειά τους 3 εργαζόμενους, δίχως να υπολογίσει τίποτα.

 Το αφεντικό στο μαγαζί franchise ΄΄Μπαρμπαδήμος΄΄ της πλατείας Χαλεπά είναι ο επιχειρηματίας Γιάννης Κορδάτος του οποίου η κύρια επαγγελματική του δραστηριότητα είναι η παροχή υπηρεσιών στο ναυτιλιακό και βιομηχανικό κεφάλαιο. Λόγω ΄΄πιεσμένου΄΄ προγράμματος οι εμφανίσεις του στο μαγαζί περιορίζονται στις Παρασκευές και τα Σάββατα για τις απαραίτητες δημόσιες σχέσεις με τους πελάτες και για κανένα κατσάδιασμα στους εργαζόμενους.

 Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η σχέση της επωνυμίας ΄΄Μπαρμπαδήμος΄΄ με τα franchise καταστήματά της και οι ευθύνες που έχει η μητρική εταιρία για τις συνθήκες γαλέρας που επικρατούν στο κατάστημα στα Πατήσια. Όπως γνωρίζουμε και από την εμπειρία μας από νικηφόρους αγώνες που έχουμε δώσει και σε άλλες αλυσίδες του επισιτισμού (Pizza fun, Everest), η κατάσταση σχεδόν παντού είναι πανομοιότυπη. Πέρα από τους αυστηρούς όρους και τις προδιαγραφές που θέτει η μητρική εταιρία για τη φήμη της, τα κοινά προιόντα και την ποιότητα των γεύσεων, κανόνες υγιεινής κ.α..,παράλληλα καθοδηγεί τους συνεργάτες της (franchise) και για τις εργασιακές σχέσεις. Εντατικοποίηση στους ρυθμούς εργασίας, μειωμένα ένσημα, κουτσούρεμα σε άδειες και επιδόματα. Και όλα αυτά παρέχονται ως κίνητρο στα καταστήματα franchise, γιατί η υποτίμηση της εργασίας μας μεγαλώνει το ποσοστό κέρδους τους. Παράλληλα παρέχεται συνήθως και νομική βοήθεια από τη μητρική σε δικαστήρια, εάν κάποιος εργαζόμενος σε κατάστημα franchise προβεί σε καταγγελία και διεκδικήσει τα δεδουλευμένα του.

Και τελικά δεν γνωρίζουμε γιατί ο εργοδότης Γιάννης Κορδάτος άλλαξε τις τελευταίες μέρες την επωνυμία του μαγαζιού από ΄΄Μπαρμπαδήμος σε ΄Όμορφα και ωραία”. Εμείς δηλώνουμε πως ως σωματείο μαζί και με άλλες ταξικές δυνάμεις θα σταθούμε στο πλευρό των 3 συναδέλφων μας μέχρι την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους και επίσης θέτουμε την μητρική εταιρία ΄΄Μπαρμπαδήμος΄΄ προ των ευθυνών της, γιατί για εμάς δεν είναι όλα ΄΄όμορφα και ωραία ΄΄ όταν μας ζητούν να δουλεύουμε σαν σκλάβοι…

Καλούμε κάθε συνάδελφο-συναδέλφισσα που δουλεύει σε κάθε ειδικότητα σε εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, καφέ να οργανωθεί στο σωματείο μας. Όλοι και όλες μαζί να σπάσουμε τον φόβο απένατι στα αφεντικά, να διεκδικήσουμε καλύτερους μισθούς και μια πιό αξιοπρεπή ζωή, για να μη γίνουμε οι σκλάβοι και οι δούλοι τους.

ΔΟΥΛΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ.

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ 3 ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ!

Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού

Πρώτη δημοσίευση στο : somateioserbitoronmageiron.blogspot.gr 

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή