fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Στερνή μου γνώση, να μη σ’ είχα πρώτα (το παράδοξο του overqualified)

στo Ημερολόγιο Καταστρώματος

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Μέτα από κάμποσα εκατομμύρια βιογραφικά, βαράει το τηλέφωνο. Σηκώνεις, μιλάς, κανονίζεις το interview, κουρεύεσαι, ξυρίζεσαι και γενικά, κάνεις όλα τα τυπικά που θες πριν πας σε μια συνέντευξη. Ξέρεις, όμως, ότι κουβαλάς μαζί σου ένα παράλογο βάρος.

Το CV σου είναι γεμάτο. Πολύ γεμάτο. Πτυχία, γλώσσες, μεταπτυχιακά, σεμινάρια, διδακτορικά. Απ΄όλα έχει ο μπαχτσές. Βαριές περγαμηνές σε ακολουθούν. Αν μέσα σ’ όλα αυτά έχεις και μια μικρή (κι όχι μεγάλη) προϋπηρεσία; Ασήκωτο το βάρος.

Είναι φοβερά τραγική ειρωνεία να ζητάς δουλειά ως άνεργος, χωρίς να έχεις πολλές φορές την απαίτηση να αναγνωριστούν τα εχέγγυά σου μισθολογικά και να ξέρεις ότι έχεις μεγάλη πιθανότητα να απορριφθείς λόγω αυτών. Αυτά που τόσα χρόνια κόπιασες για να σε πλασάρουν σε μια καλύτερη θέση στην εργασιακή κούρσα, να είναι το βαρίδι σου και να σε κρατάνε πίσω.

Κι ειλικρινά, εγώ (κι ο κάθε εγώ) με τι μούτρα να απορρίψω κάποιον που έχει τα διπλάσια εχέγγυα από εμένα; Πώς καταφέρνει το στόμα και μεταφράζει τη σκέψη «Θα μου φας τη δουλειά 100% αν σε προσλάβω» σε «Λυπάμαι, είσαι πολύ καλός για να σε πάρω για αυτή τη δουλειά»;

Τι εννοείς «πολύ καλος», ρε μάστορα, θα μας τρελάνεις; Σαν ατάκα από παλιά, κακή αμερικάνικη κομεντί ακούγεται. «It’s not you, it’s me». Όχι, μαδαφάκα, it is me. Είμαι εγώ που φοβάμαι για τη δουλειά μου, είμαι εγώ που ίσως ζηλεύω τον κόπο σου, είμαι εγώ που φοβάμαι για την ανεπάρκειά μου που θα βγάλεις στη φόρα, είμαι εγώ που δε θέλω δίπλα μου κάποιον αρκετά ικανό και διαβασμένο, πάρα κάποιον που να μαθαίνει μόνο ό,τι εγώ θέλω να του δείχνω. Δεν είσαι εσύ που κάνεις την αίτηση πολύ καλός αναγκαστικά, εγώ είμαι χειρότερος από εσένα. Και φοβάμαι για αυτό.

Λογικός ο φόβος, ειδικά μια εποχή που για να βρεις δουλειά ψάχνεις με το κυάλι. Αλλά πώς μπορώ να σε κοιτάξω στα μάτια και να σου πω αυτά τα λόγια; Εκείνη την ώρα κανονικά πρέπει να πάρεις ένα ποτήρι νερό και να μου το πετάξεις στη μούρη, να ισιώσω. Πώς εγώ, απλά μειδιάζοντας για να μη γευτώ την απογοήτευση και την οργή σου, βάζω τη δικιά μου ανικανότητα πάνω από τη δικιά σου ικανότητα;

Ρητορικές οι ερωτήσεις, όλοι ξέρουμε τις απαντήσεις. Και δεν είναι εύκολο να τις πεις παράλογες. Σε μια εποχή που επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας, αν είσαι μικρό ψάρι απλά ελπίζεις να βρεις ένα μικρότερο για να σταθείς δίπλα του και να φαίνεται σαν να μεγάλωσε το μέγεθός σου, ή η έλλειψη του δικού του. Αλλά πόσο άδικο είναι αυτό, γαμώ το κέρατο μου;

Προσωπικά, δεν είμαι overqualified. Είμαι σε έναν μέσο όρο που μου επιτρέπει να βρίσκω σχετικά εύκολα δουλειά. Κάποια πράγματα τα κρύβεις, άλλα τα λες με διαφορετικό (λιγότερο πομπώδες) όνομα, για να μη νιώσει ο από πάνω σου ότι τον απειλείς. Αλλά ξαναρωτάω, πόσο άδικο όλο αυτό;

Χρησιμοποίησα τη λέξη βάρος αρκετές φορές στο κείμενο. Είναι παράλογος ο συσχετισμός της γνώσης με την έννοια του «βάρους». Αλλά όταν ένα από τα μεγαλύτερα αγαθά του ανθρώπου, η γνώση, τον δυσκολεύει να επιβιώσει μέσα σε μια οργανωμένη κοινωνία και ευνοεί τους λιγότερο παιδεμένους (ακαδημαϊκά ή εργασιακά), τότε εύκολα μπορεί κανείς να συνειδητοποιήσει, με τον πιο ειρωνικό τρόπο, μια ακόμα φορά τον εργασιακό παραλογισμό στον οποίο καταφέραμε να ζούμε. Ότι καταφέραμε να κάνουμε τη γνώση ένα βάρος στην αγορά εργασίας.

Γράφει ο Βαγγέλης Βαΐτσης

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Ημερολόγιο Καταστρώματος

17η Νοέμβριου 2020

Γράφει ο ΣτΑκ Για το #IFI Η καταδίκη της χρυσής αυγής σίγουρα
Στην Κορυφή