fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Οι μαθητές πάλι στους δρόμους για «σχολείο δημιουργικό, όχι κέντρο εξεταστικό

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Στους δρόμους βγάζουν το τελευταίο διάστημα τους μαθητές τα συσσωρευμένα προβλήματα στα σχολεία, οι πρόσφατες αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις αλλά και τα νέα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Μετά από μια σειρά πολύμορφων κινητοποιήσεων που έχουν ήδη πραγματοποιήσει σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, δημαρχεία και κεντρικούς δρόμους δήμων της Αττικής, ενώνουν τις φωνές τους στο μαθητικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται τη Δευτέρα 10 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Επιστρέφοντας στα σχολεία τους μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, οι μαθητές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα ίδια προβλήματα. Ελλείψεις και προβλήματα υποδομών, με εκείνο της θέρμανσης να ξεχωρίζει, ελλείψεις καθηγητών ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, καθώς στα τέλη Γενάρη έγιναν νέες προσλήψεις αναπληρωτών που και πάλι άφησαν κενά. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προωθούσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Μεταφέροντας την εμπειρία από το 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου, ο Θανάσης, μαθητής του σχολείου, σημειώνει πως «άνοιξε η συζήτηση συνολικά για το εκπαιδευτικό σύστημα, την ισοτίμηση των πτυχίων των κολεγίων με αυτά των πανεπιστημίων. Ακόμα κι αν δεν είμαστε ακόμα στο πανεπιστήμιο, βρίσκεται στο άμεσο μέλλον μας». Την ίδια στιγμή έρχονται νέες δυσκολίες για τους μαθητές στο να περάσουν στο πανεπιστήμιο, όπως η βάση εισαγωγής και η «τράπεζα θεμάτων» που έχουν εξαγγελθεί.

Ο Θανάσης μάς περιγράφει πώς οι μαθητές μέσα από συλλογικές διαδικασίες, με Γενική Συνέλευση, αποφάσισαν να κινητοποιηθούν. Το σχολείο του, μαζί με άλλα σχολεία της πόλης, κάποια από τα οποία αντιμετωπίζουν ακόμα τις συνέπειες του σεισμού, πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο δημαρχείο, πορεία μαζί με σχολεία του Αιγάλεω, στη συνέχεια προστέθηκαν σχολεία του Περιστερίου και όλοι μαζί συμμετείχαν σε συγκέντρωση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Μετά από εκείνη την κινητοποίηση υπήρξε επαφή με τα σχολεία των παραπάνω περιοχών, στη βάση των κοινών προβλημάτων, και πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας στις 3 Φλεβάρη.

Εκεί συναντήθηκαν με δεκάδες σχολεία από διάφορες περιοχές της Αττικής, ενώ την ίδια μέρα έγιναν κατά τόπους κινητοποιήσεις.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας απευθύνει κάλεσμα στους μαθητές «Τώρα να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά η φωνή μας!». Να την ενώσουν διεκδικώντας «σχολείο να μορφώνει. Σχολείο δημιουργικό – όχι κέντρο εξεταστικό».

Όπως τονίζει στο κάλεσμά της:

«Όσο όλες οι κυβερνήσεις…

  • Κάνουν το σχολείο μας εξοντωτικό, ακριβό εξεταστικό κέντρο
  • Στέκονται απέναντι στο δίκαιο αίτημα των μαθητών και των φοιτητών για αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών
  • Βλέπουν τους μαθητές και τους φοιτητές σαν “κόστος”
  • Μας αφήνουν χωρίς καθηγητές και μετά τις πανελλαδικές θα μας κάνουν κριτική ότι έχουμε χαμηλό επίπεδο μόρφωσης!
  • Ενώ μας λένε ότι δεν έχουν λεφτά για καθηγητές και σχολικές υποδομές, ταυτόχρονα δίνουν δισεκατομμύρια ευρώ στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ, είναι έτοιμοι να στείλουν και στρατό για επεμβάσεις σε ξένες χώρες…»

σχολεια

Στο πλευρό τους η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής

«Θα είμαστε μαζί με τους μαθητές», δηλώνει η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής, που συμμετέχει στην κινητοποίηση της Δευτέρας, εκφράζοντας τη στήριξή της στον αγώνα τους και στις μορφές πάλης που τα συλλογικά τους όργανα θα επιλέξουν, τη συμπαράστασή της στα δίκαια αιτήματά τους για τη βελτίωση των συνθηκών μόρφωσής τους.

Η Ομοσπονδία αναφέρεται στον νέο νόμο για την εξίσωση των πτυχίων πανεπιστημίων και κολεγίων, στα χρήματα που πληρώνει συνεχώς η κάθε οικογένεια ζητώντας Παιδεία αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν, στις άθλιες υποδομές στη σχολική στέγη, στις ελλείψεις σε προσωπικό.

«Η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής στέκεται στο πλευρό των μαθητών, καλεί τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων της Αττικής να συμπορευτούμε μαζί με τους μαθητές στον δίκαιο αγώνα τους για το σχολείο που τους αξίζει και για ζωή με δικαιώματα», τονίζει ανάμεσα σε άλλα.

Με πληροφορίες από mathites.gr

Πηγή: https://atexnos.gr/

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή