fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

υπερωρίες Ουγγαρία

«Νόμο σκλάβων» με 400 υπερωρίες τον χρόνο ετοιμάζεται να ψηφίσει η Ουγγαρία

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Σφοδρές αντιδράσεις από συνδικάτα εργαζομένων έχει προκαλέσει η απόφαση της ακροδεξιάς κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία να δώσει, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα στους εργοδότες να απασχολούν εργαζόμενους για 400 ώρες εκτός του κανονικού ωραρίου, από 250 που προβλέπεται σήμερα. Οι επικριτές του νομοσχεδίου κάνουν λόγο για «νόμο σκλάβων», ενώ στη χώρα πραγματοποιούνται διαδηλώσεις εργατικών συνδικάτων

Ο νεός νόμος, που προωθεί η ουγγρική κυβέρνηση στα πλαίσια της «μεταρρύθμισης» του Εργατικού Δικαίου, θα σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα υποχρεώνονται να δουλεύουν σχεδόν δύο έξτρα ώρες την ημέρα ή αλλιώς μία επιπλέον μέρα τη βδομάδα.

υπερωρίες

Η κυβέρνηση, που είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να αυξήσει τις υπερωρίες και το 2017, υποστηρίζει ότι το κανονικό ωράριο θα παραμείνει στις 40 ώρες την εβδομάδα και ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται για τις υπερωρίες τους, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο ως «ευκαιρία για όποιον θέλει να δουλέψει και να κερδίσει περισσότερα». Τα συνδικάτα απο την πλευρά τους απαντούν πως μια νέα αύξηση θα οδηγήσει πρακτικά σε ως και 800 ώρες υπερωριακής απασχόλησης, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον προγραμματισμό της ζωής, αλλά ακόμα και την υγεία των εργαζομένων, ενώ καταγγέλλουν ότι ήδη οι περιπτώσεις απλήρωτων υπερωριών στη βιομηχνία και στο μεπόριο είναι πάρα πολλές.

Όπως μεταφέρει το katiousa.gr, στην ανακοίνωση των συνδικάτων αναφέρεται: «Οι κυρίαρχοι ξεκίνησαν μια επίθεση σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας. Θέλουν να υποχρεώσουν τους εργαζόμενους σε 50 μέρες υπερωριακής απασχόλησης, να φέρουν το δημόσιο τομέα σε ακόμα δυσκολότερη θέση και βρίσκεται σε κίνδυνο η ελευθερία της διδασκαλίας και της έρευνας».

Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι New York οι ώρες υπερωριακής εργασίας δε θα υπολογίζονται πλέον εντός ενός έτους, αλλά εντός τριών, ενώ οι αμοιβές για τις υπερωρίες θα συμφωνούνται μόνο μεταξύ του εργοδότη και του εργαζόμενου, ακυρώνοντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, ενώ τα συνδικάτα έχουν ήδη ξεκινήσει κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με το Reuters, χιλιάδες Ούγγροι διαδήλωσαν στη Βουδαπέστη το περασμένο Σάββατο, ενώ διαδηλώσεις και απεργίες αναμένονται τις επόμενες μέρες.

Πηγή: https://www.thepressproject.gr

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή