fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Mercedes | Οι εργάτες σταματούν την παραγωγή

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Η Ισπανία είναι μια από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό και βρίσκεται σε καθεστώς σχεδόν καθολικής καραντίνας.

Λέμε σχεδόν, γιατί η μηχανή του κέρδους δε σταματά ποτέ και ζητάει από τους εργαζόμενους να συνεχίσουν να έρχονται -μέχρι νεωτέρας- κανονικά στις δουλειές τους, αν δεν έχουν τη δυνατότητα της εργασίας απ’ το σπίτι. “Show must go on”, το ίδιο και η κερδοφορία. Ε, και αν έχουμε καμιά παράπλευρη απώλεια λόγω του κορονοϊού, όλα μες στο πρόγραμμα είναι.

Μπορεί λοιπόν κάποιες αυτοκινητοβιομηχανίες να έκλεισαν προληπτικά τις μονάδες παραγωγής τους στην Ισπανία, ωστόσο η διεύθυνση της Μερσέντες-Μπενζ στη Βιτόρια, στη χώρα των Βάσκων, δεν ήθελε να ακολουθήσει το παράδειγμά τους, και παρέμενε άκαμπτη παρά το ένα τουλάχιστον κρούσμα και τους 23 εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καραντίνα, όπως αναφέρουν ισπανικά μέσα.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν πως ήταν πρακτικά αδύνατο εν ώρα εργασίας να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας -αποστάσεις ασφαλείας, να μη μοιράζονται τα ίδια εργαλεία-αντικείμενα κτλ-, ότι δε γινόταν απολύμανση στους κοινόχρηστους χώρους και δεν υπήρχε καν επαρκής εξοπλισμός ασφαλείας για όλο το προσωπικό.

Κάλεσαν μάλιστα τουλάχιστον δύο φορές την τοπική αστυνομία της χώρας των Βάσκων για να ελέγξει την κατάσταση.

Η διεύθυνση του εργοστασίου, ωστόσο, αδιαφορούσε στα αιτήματά τους, θεωρώντας ως επαρκή μέτρα προστασίας τα αντισηπτικά και τις μάσκες!

Μετά από αυτό, οι εργάτες πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και αποφάσισαν μόνοι τους να σταματήσουν την παραγωγή, παρά την αντίθεση της εταιρίας, που εξακολουθούσε να βάζει κυνικά το κέρδος της πάνω από τις ζωές τους και τη δημόσια υγεία.

“Ούτε ένα αμάξι ακόμα” ήταν το σύνθημά τους, με τους επικεφαλής να ανακοινώνουν στους εργάτες την απόφαση, που έγινε δεκτή με ζεστό χειροκρότημα και γενικό ενθουσιασμό.

Οι εργάτες της Μερσέντες Μπενζ στη Βιτόρια δίνουν το παράδειγμα στους συναδέλφους τους στην Ισπανία και σε όλο τον κόσμο.

Η αστική τάξη διψάει για κέρδη και δεν έχει τον παραμικρό ενδοιασμό να θυσιάζει ζωές και την ασφάλειά μας, για να διασφαλίσει το δικό της συμφέρον.

Οι εικόνες αυτές που βλέπουμε μπορεί να μην είναι πολύ μακρινές για την Ελλάδα, αλλά προβολή από τα προσεχώς και το άμεσο μέλλον.

 

Πηγή: katiousa.gr

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή