fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Αφιερωμένο στη συντροφιά της γαλέρας | Οι ιστορίες σας

στo Οι ιστορίες σας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

#oi_istories_sas

Διηγείται ο Πρώην Μελκερίτης

Αφιερωμένο στη Συντροφιά της Γαλέρας

Εταιρία. Από τις καλές. Σε καλή γειτονιά. Από αυτές που εσύ μεγαλοπιάνεσαι και οι άλλοι σε εκμεταλλεύονται. Γυάλινη πρόσοψη. Για να μπορούν τα στελέχη να απολαμβάνουν τις μεγαλειότητές τους –και τις γελοιότητές τους ενίοτε- στους αντικατοπτρισμούς. Μικρό λογότυπο στην είσοδο. Μη μας πουν και καβαλημένους οι κακεντρεχείς. Καθόλου τοίχος, μη μας κουβαληθούν και τίποτα αναρχοκομμούνια και γράψουν τίποτα συνθήματα για το δίκιο του εργάτη κι έχουμε τρεχάματα…

Στο χώρο στάθμευσης, αραδιασμένα τα οχήματα. Τα φορτηγά των μεταφορών και των τεχνικών. Με μεγάλα λογότυπα. Χεσμένα από τα περιστέρια. Έτσι για να καταλαβαίνουν οι οδηγοί τους την κοινωνική τους τάξη. Μη σηκωθούν τα πόδια και βαρέσουν το κεφάλι. Στο χώρο στάθμευσης εκτός από τα οχήματα της πλέμπας μπορούν να σταθμεύουν με σειρά απολύτου προτεραιότητος: ο Αφεντικός Α`, ο Αφεντικός Β`, το πιστό σκυλί ευρέως γνωστός ως Τεχνικός Διευθυντής, ο Διευθυντής Πωλήσεων το πουλέν των αφεντικών, η Υπεύθυνη του Εμπορικού Τμήματος που…είναι αδερφή του αφεντικού Β` και κουμπάρα του αφεντικού Α’. Ω, μα τι σύμπτωσις… Και τέλος ο ρουφ…ο προσωπάρχης.

Τήρηση του ωραρίου προσέλευσης, αυστηρότατη. Για την πλέμπα. Οι υπόλοιποι αξιωματούχοι μπαινοβγαίνουν όποτε τους καπνίσει. Είτε καπνίζουν απλά σιγαρέτα είτε πούρα είτε ηλεκτρονικό τσιμπούκι. Γενικότερα οι καπνίζοντες και οι μπαρουτοκαπνισμένοι έχουν διαφορετική μεταχείριση. Τήρηση του ωραρίου αποχώρησης, χαλαρότατη. Δε χρειάζεται να βιάζεσαι να φύγεις στην ώρα σου. Μπορείς αν θέλεις, που για το καλό σου να θέλεις, να καθίσεις να εργαστείς για την εταιρία αφιλοκερδώς. Έτσι τονίζεται ο ανθρωπιστικός ρόλος της εταιρίας που δεν πιέζει τους εργαζόμενους κι ο εργαζόμενος εκτελεί κοινωνικό έργο.

Απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις άνω του ενός ατόμου. Μην κολλήσουμε και κορέους. Οι παραβάτες θα συλλαμβάνονται και θα δικάζονται από τη διοίκηση για συνδικαλισμό. Οι ποινές ποικίλουν, αναλόγως με τη σεξουαλική δραστηριότητα, των προηγούμενων ημερών, των Αφεντικών Α’ και Β’. Χιώτες, δημόσιοι υπάλληλοι, αριστεροί, συγγενείς της Αλέκας Παπαρήγα και δίδυμοι απαγορεύονται ως εχθροί της εταιρίας.

Στην εταιρία ξημερώνει γύρω στις 10 το πρωί. Την ώρα που προσέρχονται ο Αφεντικός Α’ και ο Αφεντικός Β’. Οχήματα σε φαντεζί χρώμα, με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων και πληθώρα ηλεκτρονικών βοηθημάτων κι ένα εσάνς από Μανχάταν να πλανάται στην ατμόσφαιρα. Μόλις βγουν από τα οχήματά τους, κοντοστέκονται και θαυμάζουν την κορμοστασιά τους στο γυαλί της προσόψεως. Διακρίνονται εύκολα ένδυση, υπόδηση και ηλεκτρονικά αξεσουάρ σαν αυτά που κάνουν τις έφηβες κορασίδες να υγραίνονται και τους εργαζόμενους της εταιρίας – την πλέμπα- να θερμαίνονται και να ξεστομίζουν θρησκευτικές εκφράσεις βαθιάς πίστης.

Στο εσωτερικό της εταιρίας όλα λειτουργούν σαν ελβετικό τυρί…εχμ…ρολόι. Είναι αυτό που λέμε μια εταιρία εύρυθμης λειτουργίας. Η πλέμπα τρέχει ολημερίς κι ολονυχτίς για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Εκτελούνται εργασίες υψηλής εξειδίκευσης και τρομακτικής ικανότητας, όπως μάζεμα των φύλλων της ταράτσας, η αγορά κουλουριών από το παρακείμενο ζαχαροπλαστείο, η αγορά τσιγάρων του αφεντικού και λοιπές επιστημονικές εργασίες.

Ο φτωχός πλην τίμιος και απυθμένως βλαξ τεχνικός διευθυντής κρώζει σαν χήνα σε οίστρο για να ακούν πιο πολύ οι από πάνω και πιο λίγο οι από κάτω, γενικά προσπαθεί να καλύψει την αξιομνημόνευτη ανικανότητά του με κρωξίματα και λοιπές κραυγές, στον ελεύθερό του χρόνο συνεχίζει να παίζει τα βιντεοπαιχνίδια που ξεκίνησε κατά την εργασία του. Προσπαθεί να προκαλέσει εντύπωση αλλά με το παρουσιαστικό του και το νοητικό του επίπεδο προκαλεί μόνο μια διάθεση για αφόδευση και τρανταχτό γέλωτα.

Η γραμματέας του τεχνικού διευθυντού, ανερχόμενη (κατά τη δική της άποψη) λατέρνατιβ κορασίδα, ολίγον βλαχάρα αλλά πολύ φιλόδοξη, όχι ως βλαχάρα, ούτε ως γραμματέας. Απλά φιλόδοξη, από άποψη. Ως χόμπι της έχει τη συλλογή φάσκελων και σεξουαλικών εμπειριών με ανθρώπους κάποιου κοινωνικού στάτους και την αναβάθμιση των ψυχολογικών προβλημάτων που προκαλεί η ανωτερότητα που τη διακρίνει. Μια σύμπτωση είναι ότι η μαμά, είναι εγκάρδια φίλη με τον Αφεντικό. Όχι δεν υπάρχει περίπτωση να τη μάζεψαν την ανίκανη και να της έδωσαν δουλειά λόγω αυτού. Είπαμε, σύμπτωση.

Στον άνω όροφο γνωστό και ως Παλμ Μπιτς της εταιρίας, η αδελφή και το πουλέν (εκ του πουλάω-πουλώ), φροντίζουν ώστε η εταιρία να πλέει με σιγουριά. Γενικότερα, κάνουν φανταχτερά διασκεδαστικά λάθη από εκείνα που σε κάνουν να γελάς και να λες απ’ έξω σου «μπα σε καλό σου, βάλθηκες να μας πεθάνεις» και από μέσα σου «Τσάμπα το κουβαλάς το κεφάλι, ούτε εγκεφαλικό κύτταρο δεν περιέχει». Πότε με παραγγελίες πολλών χιλιάδων ευρώ από πράγματα που ήδη υπάρχουν στην αποθήκη, πότε με μελέτες που κάνουν τους μηχανικούς να αφρίζουν σαν λυσσασμένοι σκύλοι.

Ο προσωπάρχης, που τυχαία είναι αδελφός του χοντρού αφεντικού. Του Β’ ντε. Κοίτα να δεις με τις συμπτώσεις. Αποτυχημένος γενικώς, ολίγον χοντρός και αυτός, πολύ υποχόνδριος και λίγο περισσότερο από όσο μπορεί κανείς να ανεχτεί, είρων. Περιφέρεται και σκορπά ρίγη, που όμοια τους μπορούν να προσφέρουν μόνο έκτακτες εντερικές κενώσεις. Α, φροντίζει και για την ασφαλή διακίνηση πληροφοριών από την πλέμπα προς την εξοχότητα της διοικήσεως. Κάνει δύο δουλειές και πληρώνεται για μία ο άνθρωπος.

Στον άνω-άνω όροφο, αναπαύονται οι μεγαλειότητές τους. Φαντεζί καλόγουστα γραφεία για να αντισταθμίζουν το κακόγουστο του χαρακτήρα των ενοίκων τους. Διάχυτη τεχνολογία, σοφία, ανωτερότητα και όπως θα έλεγε ένας νέος στις μέρες μας, γαματοσύνη. Οι δε κουβέντες που εκστομίζονται φλερτάρουν πάντοτε κάπου μεταξύ εμετού και κοπριάς. Πάντα μέχρι αργά στο γραφείο γιατί…πού να γυρνάς σπίτι…πέφτει και παντόφλα από τη γυναίκα…

Κι έτσι περνούν οι μέρες στην εταιρία. Από τις καλές. Σε καλή γειτονιά. Με τη γυάλινη πρόσοψη να αντανακλά ματαιοδοξία και να περικλείει ΟΛΥΜΠΙΑ γαματοσύνη και γυαλιστερές κουβέντες. Το λογότυπο να παιχνιδίζει με το φως, σαν κάτι να ξέρει για όλα αυτά…Apopatos S.A. Στα Εγγλέζικα φυσικά…να το παίξουμε και Ευρωπαίοι….

Σημείωση: Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα ή καταστάσεις είναι εντελώς συμπτωματική και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα…! Γιατί σέρνονται και ΡΟΥΦΙΆΝΟΙ

ΥΓ: Θα επανέλθω με τα εργασιακά απίστευτα που συνέβησαν στη ντροπή των εταιριών.

ΥΓ2: Η χιουμοριστική -πλην όμως αληθινή- ιστορία είναι ήδη δημοσιευμένη σε προσωπικό μου blog.

 

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Οι ιστορίες σας

Στην Κορυφή