fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Μηνύσεις σε δύο μέλη του Radical I.T. | Αλήθεια, πιστεύετε ότι τρομάξαμε;

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Το γεγονός…

Η εργοδοτική αυθαιρεσία του “κυρίου” Ηρακλή Μπάμζα, ιδιοκτήτη της εταιρίας Vresnet, δεν έχει τέλος. Αυτή τη φορά βάζει στο στόχαστρο και μηνύει δύο μέλη του Radical IT. Ο λόγος…; Πρόσφατα ήρθαν σε σύγκρουση με τις εργοδοτικές του μεθοδεύσεις υπερασπιζόμενοι τα αυτονόητα δικαιώματα μιας εγκύου εργαζόμενης στην εταιρεία του.

Τα δύο μέλη μας, τα οποία δραστηριοποιούνται συνδικαλιστικά στο χώρο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών, και μάλιστα ένας εξ αυτών είναι εκλεγμένος στο ΔΣ του κλαδικού σωματείου ΣΕΤΗΠ, θα πρέπει την ερχόμενη Τετάρτη 21/2 να προσέλθουν στο Α.Τ. Ομονοίας ώστε να λάβουν γνώση για τις μηνύσεις εις βάρος τους.

Το ιστορικό…

Η συνάδελφος Α.Μ. εργαζόταν στην εταιρία Vresnet, ιδιοκτησία του Ηρακλή Μπάμζα. Όταν έμεινε έγκυος, ο γιατρός της στον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης, της χορήγησε κάποιες ημέρες αναρρωτική άδεια. Όταν επέστρεψε για δουλειά, ο εργοδότης της δεν αναγνώριζε τα χαρτιά της άδειας και εκτός αυτού, μέσω απειλών και φωνών της απαγόρευσε την εργασία της και την είσοδό της στην εταιρεία. Η εγκυμοσύνη της ήταν δηλωμένη εδώ και μήνες και η ίδια ήρθε μετά από αυτό σε απόλυτο αδιέξοδο.

Η συνάδελφος όμως δεν τα παράτησε. Βλέποντας ο εργοδότης τη στάση της, ξεκίνησε μια άνευ όρων σωρεία απειλών προς τους υπόλοιπους εργαζομένους της εταιρίας του. Απαίτησε από τους ίδιους να πάψουν να έχουν οποιαδήποτε επικοινωνία με τη συνάδελφό τους και a priori να πάρουν τη δική του θέση ώστε να “υπερασπιστούν τα συμφέροντα του εργοδότη τους”. Το εξωφρενικό είναι όταν τρεις εργαζόμενοί σήκωσαν κεφάλι και κάνανε την αυτονόητη κριτική υπερασπιζόμενοι τη συνάδελφό τους, ο ίδιος τους απέλυσε αμέσως.

Ο απόλυτος εκβιασμός. Ωμή τρομοκρατία!

Προηγούμενες ανακοινώσεις του Radical IT για το ιστορικό της υπόθεσης:

https://www.radicalit.gr/2017/10/24
https://www.radicalit.gr/2017/10/18/

Η στάση του Radical IT…

Ως Radical I.T. ήρθαμε σε επαφή με τη διωκόμενη συνάδελφο από την πρώτη στιγμή. Επιλέξαμε σε συνεργασία με το κλαδικό σωματείο, το ΣΕΤΗΠ, αλλά και με άλλες εργατικές και κοινωνικές συλλογικότητες να πραγματοποιήσουμε κινητοποίηση και παράσταση διαμαρτυρίας στην επιχείρηση του Η. Μπάμζα.

Σκοπός μας ήταν εξ’ αρχής, να ενημερώσουμε τον κύριο αυτόν σχετικά με την εργατική νομοθεσία, σχετικά με την υποχρέωσή του να καλύψει ως οφείλει την έγκυο καταβάλλοντας όλα όσα προβλέπει ο νόμος, να ενημερωθεί πως η απόλυση εγκύου είναι κατάφωρη παραβίαση των εργατικών δικαιωμάτων και φυσικά πως οφείλει να την ανακαλέσει.

Αυτό που είδαμε μπροστά μας, έμοιαζε να είναι βγαλμένο από τις πιο σκοτεινές εποχές. Το αφεντικό που κάνει τον “Κινέζο” – που δε γνωρίζει απολύτως τίποτα. Έναν άνθρωπο που μαίνεται εναντίον των εργατικών δικαιωμάτων, που απολύει ανεξέλεγκτα και αντιμετωπίζει με περιφρονητικό, “μαγκιόρικο και τσαμπουκαλεμένο” ύφος όποιον έρχεται να του θυμίσει τις βασικές του υποχρεώσεις.

Είδαμε ένα μαινόμενο αφεντικό να ξεστομίζει απειλές προς όλες τις κατευθύνσεις, να ξεστομίζει με περίσσια μισανθρωπιά “και τι με νοιάζει εμένα που είναι έγκυος;”, να υψώνει τον τόνο της φωνής του απέναντι σε συνδικαλιστές. Ο ίδιος δεν είχε καμία διάθεση να συζητήσει το οτιδήποτε, αντιθέτως απαντούσε συνεχώς με “εξυπνάδες” και υπεκφυγές για τα καμώματά του.

Πρώτη μας κίνηση λοιπόν, ήταν σε συνεργασία με τη συνάδελφο και το σωματείο που την καλύπτει, να καταγγείλουμε το περιστατικό στην επιθεώρηση εργασίας. Να την υπερασπιστούμε φυσικά στη συνεδρίαση της επιθεώρησης εργασίας που έλαβε χώρα στο παράρτημα της Καλλιθέας και σε οποιαδήποτε δικαστική μάχη προκύψει, μέχρι η ίδια να δικαιωθεί και να επιβληθούν στον εργοδότη οι αντίστοιχες ποινές.

Η εργοδοτική τρομοκρατία δε θα περάσει…

Ο “κύριος” Η. Μπάμζας δε μπορεί να χωνέψει ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να του χαλάσουν τη σούπα και να υπερασπιστούν τα αυτονόητα δικαιώματα των συναδέλφων τους απέναντι στις μισανθρωπικές του ορέξεις, πόσο μάλλον μιας εργαζόμενης γυναίκας στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης της. Δε μπορεί να χωνέψει πως η υπόθεση αυτή δε θα έχει αίσιο τέλος. Και η ίδια δικαστικά θα δικαιωθεί λαμβάνοντας τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις και ο ίδιος θα δεχθεί τις ανάλογες ποινές.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν καθημερινά πολλά αντίστοιχα περιστατικά. Έτσι συμπεριφέρονται οι εργοδότες αν ξέρουν ότι δεν πρόκειται να τους πειράξει ποτέ κανείς. Αν αγνοούμε ή δεν σηκώνουμε το κεφάλι απέναντί τους, τότε όλο και περισσότεροι θα αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους με αυτόν τον τρόπο, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις θα έχουν υπαλλήλους στο σκοτάδι της ανασφάλειας και της τρομοκρατίας

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να καταγγέλλουν αυτά τα περιστατικά στο κοντινότερο σωματείο, στην κοντινότερη εργατική συλλογικότητα. Δεν έχει έρθει ακόμα η μέρα που θα υποχωρήσουμε!

Καλούμε τους συναδέλφους μας και τα σωματεία του κλάδου σε κοινό συντονισμό για την υπεράσπιση των διωκόμενων συναδέλφων μας την ερχόμενη Τετάρτη στις 19:00 στο ΕΚΑ (3ης Σεπτεμβρίου 48Β, δεύτερος όροφος)

Καμία δίωξη απέναντι στους συναδέλφους του Radical I.T.!

Κανένας συνάδελφος μόνος του, ποτέ!

Δεν τρομοκρατούμαστε! Καμία εργοδοτική αυθαιρεσία να μη μείνει αναπάντητη!

Πηγή: https://www.radicalit.gr

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή