fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

όροι σύμβασης

Ζητούν από εργαζόμενο να δηλώσει εγγράφως αν ανήκει σε σωματείο

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Ξεπερνώντας κάθε όριο και αξιοποιώντας το αντιδραστικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, εργοδότης σε Κέντρο Ξένων Γλωσσών της Αττικής έφτασε σε σημείο να ζητά στη σύμβαση εργασίας έγγραφη δήλωση για το αν ο εργαζόμενος είναι μέλος συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Προχωρά μάλιστα και παραπέρα, ζητώντας ουσιαστικά να δεσμευτεί ο προσλαμβανόμενος πως θα ενημερώσει γραπτά για οποιαδήποτε μεταβολή στο μέλλον, αν δηλαδή γραφτεί σε σωματείο.

Το παραπάνω γεγονός κατήγγειλε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Λειτουργών Εκπαίδευσης (ΟΙΕΛΕ), που έδωσε στη δημοσιότητα και την επίμαχη σύμβαση με τίτλο:

«Όροι ατομικής σύμβασης εργασίας μερικής απασχόλησης».

σωματείο

Στο έγγραφο αυτό αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:

«Ο εργαζόμενος ερωτάται και δηλώνει σήμερα αν είναι μέλος ή όχι σε συνδικαλιστική οργάνωση και αναλαμβάνει την υποχρέωση να γνωστοποιήσει γραπτώς στον Εργοδότη οποιαδήποτε μεταβολή στο μέλλον», αναφέρεται και παρακάτω ο εργαζόμενος καλείται να επιλέξει ανάμεσα στα κουτάκια

«όχι δεν είμαι μέλος» ή «ναι είμαι μέλος» και να υπογράψει.

Η ΟΙΕΛΕ καταγγέλλει το γεγονός και δηλώνει πως έχει ενημερώσει το υπουργείο Εργασίας και τις υπηρεσίες του και θα εξετάσει την προσφυγή σε κάθε αρμόδιο θεσμικό όργανο, αλλά και στη Δικαιοσύνη, αν χρειαστεί.

«Φαίνεται, λοιπόν, ότι τα πράγματα δείχνουν να ξεφεύγουν σε όλο το φάσμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης το τελευταίο διάστημα, καθώς μεγάλος αριθμός εργοδοτών προφανώς πιστεύει ότι πλησιάζουμε σε μια εποχή πλήρους απορρύθμισης της εποπτείας της πολιτείας στον ιδιωτικό τομέα και ότι θα μπορούν να λειτουργούν ως κράτος εν κράτει», σημειώνει η Ομοσπονδία.

Το παραπάνω απαράδεκτο γεγονός έρχεται πάντως να προστεθεί στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν καθημερινά εργαζόμενοι σε χώρους ιδιωτικής εκπαίδευσης, με καταστρατήγηση κάθε εργασιακού δικαιώματος, με μαύρη – απλήρωτη εργασία, μείωση μισθών και ωρομισθίων, μη καταβολή Δώρων και δεδουλευμένων, ανασφάλιστη εργασία κ.ο.κ.

Αποτελεί πλευρά της επιχειρηματικής δράσης στην Εκπαίδευση, την οποία διατηρεί και η σημερινή κυβέρνηση που διακηρύσσει ότι βάζει τάξη στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, διατηρώντας στο ακέραιο την Παιδεία – εμπόρευμα με τους όρους των εργοδοτών.

Πηγή: https://www.rovespieros.gr

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή