fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Teleperformance | Πώς να πεθάνετε δουλεύοντας

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Σίγουρα θα έχετε ακούσει την εν λόγω εταιρεία, και όχι τυχαία, αφού η Teleperformance είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικής υποστήριξης στην Αθήνα, απασχολώντας πάνω από 8.500 υπαλλήλους από τους οποίους σχεδόν το 70% είναι αλλοδαπής καταγωγής, από περίπου 90 διαφορετικές εθνικότητες.

Και αν δεν την είχατε ακουστά για τις υπηρεσίες της, σίγουρα θα την έχετε μάθει μέσα από κάποια ιστορία ακραίας εργοδοτικής αυθαιρεσίας ή τρομοκρατίας, από τις διάφορες που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Όπως η πιο πρόσφατη μετά τον σεισμό των 5,1 ρίχτερ, όπου ο υπεύθυνος ενός τμήματος αφού πληροφορήθηκε για την κατάρρευση της οροφής στον τέταρτο όροφο του κτηρίου της Καλλιθέας, παρότρυνε τους εργαζόμενους να αποχωρήσουν από τα πόστα τους και λίγα λεπτά αργότερα απολύθηκε από την κεντρική διοίκηση.

Εν μέσω της επιδημίας του κορονοϊού και με αρκετές επιχειρήσεις ήδη να αξιοποιούν τα μέτρα πρόληψης εις βάρος των εργαζομένων (πολλά περιστατικά απολύσεων, μη ανανέωσης συμβάσεων, υποχρεωτικών αδειών άνευ αποδοχών έχουν βγει στη δημοσιότητα), η Teleperformance δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτόν τον χορό ασυδοσίας και καταπάτησης στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων, έχοντας ταυτόχρονα μετατραπεί σε εν δυνάμει κέντρο διασποράς του κορονοϊού, αφού συνεχίζει να λειτουργεί με χιλιάδες εργαζόμενους/ες, να στιβάζονται ανά πολλά άτομα σε κάθε όροφο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν σε εμάς και που δημοσιοποιήθηκαν σε σχετικό κείμενο της συλλογικότητας «Καμία Ανοχή»: “στα γεμάτα κόσμο γραφεία τους, ο καθένας και η καθεμία βρίσκεται σε απόσταση το πολύ 30-40 εκατοστά από τον άλλο/άλλη.

Η εταιρία δεν έχει φροντίσει να παρέχει ούτε γάντια ούτε μάσκες.

Για την ακρίβεια, η εταιρία πιστεύει ότι αν διαθέσει ένα μπουκάλι αντισηπτικό σε κάθε όροφο, κάτι το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 100 εργαζόμενους/ες, και αγοράσει αντιβακτηριδιακό σαπούνι για τις τουαλέτες, έχει κάνει αυτό που χρειάζεται για την υγιεινή στους χώρους εργασίας.

Ο εξοπλισμός τον οποίο χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι/ες, και πολλές φορές μοιράζονται μεταξύ τους, δεν απολυμαίνεται.’” Σε κάθε όροφο υπάρχει ένα wc, που αντιστοιχεί σε περίπου 50 εργαζόμενους, ενώ στη μία καφετέρια που υπάρχει ανά κτήριο περνούν και παραμένουν για το διάλλειμα τους καθημερινά εκατοντάδες άτομα.

Την ίδια στιγμή, μεγάλο μέρος του προσωπικού της εταιρίας έχει ταξιδέψει πρόσφατα σε χώρες υψηλού κινδύνου, ενώ εργαζόμενος ο οποίος επέστρεψε από ταξίδι στο Ισραήλ ήταν στο ίδιο αεροπλάνο με άτομο στα οποίο αργότερα ανιχνεύθηκε ο ιός. Όταν ο ίδιος ζήτησε να δουλέψει από το σπίτι για ένα διάστημα δύο εβδομάδων, η εταιρία φυσικά το αρνήθηκε.

Και αν νομίζετε ότι η διοίκηση αδιαφορεί παντελώς για την υγεία των εργαζομένων της, υπάρχει και καλύτερο.

Οι εργαζόμενοι/ες κατά την είσοδο τους στο κτήριο για να μπουν στο κτίριο υποβάλλονται από τον σεκιουριτά σε έλεγχο της θερμοκρασίας τους, χωρίς την παρουσία ιατρικού προσωπικού, αγνοώντας επιδεικτικά τις τελευταίες διεθνείς αναφορές που μιλούν για τον κρίσιμο ρόλο των ανθρώπων με ήπια συμπτώματα ή και καθόλου συμπτώματα στην εξάπλωση του ιού.

Και όλα αυτά γιατί η εταιρία σχεδιάζει να διαχωρίσει τους υγιείς από τους ασθενείς σε δύο διαφορετικά κτίρια, έτσι ώστε και οι δύο ομάδες να συνεχίζουν να δουλεύουν κανονικά.

Εικόνα από υπερσύγχρονη εταιρεία του 21ου αιώνα, που μάλιστα έχει βραβευτεί για το εργασιακό της περιβάλλον, ή σενάριο κάποιας δυστοπικής ταινίας φαντασίας θα αναρωτιόταν κανείς.

Μαζί με όλα αυτά, η εταιρεία έχει το θράσος την ίδια στιγμή που ρισκάρει την υγεία και τις ζωές τόσων ανθρώπων και ενώ κινδυνεύει να μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα, να κάνει και χιούμορ με την επιδημία.

Σε ποστ της επίσημης σελίδας της Teleperformance Greece, που κατέβηκε μετά τη λαϊκή κατακραυγή, υποστηρίζεται ότι σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, η γνωστή κίνηση “dab” είναι ένας απλός και διασκεδαστικός τρόπος να προστατέψουμε εμάς και τους γύρω μας από τον ιό. Εκτός από αδίστακτοι, είναι και εγκληματικά επικίνδυνοι.

Μπροστά σε αυτές τις πρακτικές, που δε λογαριάζουν τη ζωή και την υγεία μας, που βάζουν πάνω από όλα τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρήσεων τους, δηλώνουμε ότι θα βρεθούμε απέναντι με κάθε τρόπο και μέσο, όσο και όπου χρειαστεί.

Καλούμε κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο να αντισταθεί σε οτιδήποτε υπονομεύει τα δικαιώματα του σε δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια. Να απευθυνθεί στο σωματείο του, σε εργατικά σχήματα και συλλογικότητες γειτονιάς, να μη διστάσει να φέρει στο φως τέτοια περιστατικά.

Για να μην χαθεί κανένας μισθός, καμία άδεια, καμία ασφαλιστική εισφορά, κανένα εργασιακό δικαίωμα. Ο κορωνοϊός δεν θα υποχωρήσει με απολύσεις, απώλειες μισθών και καταπάτηση των δικαιωμάτων μας.

Διεκδικούμε:

  • Να μη χαθεί κανένας μισθός, να μη γίνει καμία απόλυση. Απαγόρευση των απολύσεων την περίοδο των έκτακτων μέτρων. Καμία άδεια άνευ αποδοχών. Καμία δυσμενής μεταβολή στις αποδοχές, στα ωράρια και στις άδειες εργασίας για κανένα λόγο. Κατάργηση των διατάξεων για κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας και της απελευθέρωσης της υπερωριακής απασχόλησης.
  • Πλήρεις απολαβές και ασφαλιστικές εισφορές για όσους εργάζονται από το σπίτι. Καμία καταπάτηση του νόμιμου δηλωμένου ωραρίου. Η εργασία από το σπίτι να μην εφαρμοστεί σε όσους δικαιούνται άδειες ειδικού σκοπού. Ο εξοπλισμός για την εργασία από το σπίτι να βαρύνει την εργοδοσία. Το μέτρο να διακοπεί αμέσως μετά την λήξη των εκτάκτων συνθηκών και να μην πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά.Να δοθούν άδειες για όσο διάστημα απαιτηθεί με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση: α) Σε ένα μέλος της οικογένειας προκειμένου να φροντίσει αρρώστους ή άτομα σε απομόνωση, ή ανήλικα παιδία όσο είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός. β) στους εργαζόμενους ευπαθών ομάδων. γ) σε όσους εργαζόμενους οι επιχειρήσεις αναστέλλουν την λειτουργία τους λόγω των έκτακτων συνθηκών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. δ) Σε όσους εργαζόμενους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους, λόγω των έκτακτων μέτρων πρόληψης.
  • Η εξασφάλιση ασφαλούς περιβάλλοντος στον χώρο εργασίας είναι ευθύνη του εργοδότη και όχι ατομική ευθύνη. Να παρθούν όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα Υγείας και Ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς, στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης και να καλυφθούν όλα τα κενά σε γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφαλείας. Μείωση του χρόνου εργασίας για την αποφυγή συνωστισμού, χωρίς καμία μείωση των αποδοχών. Κάλυψη των εξόδων μετακίνησης από τις επιχειρήσεις για τους εργαζόμενους που μετακινούνται με ίδια μέσα για την προστασία τους και την προστασία των συναδέλφων τους. Πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας από τις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ικανοποιητική εφαρμογή των μέτρων υγιεινής. Μείωση του συνωστισμού των εργαζομένων σε γραφεία, εργοτάξια, τηλεφωνικά κέντρα κλπ. – άμεση και απαρέγκλιτη τήρηση των σχετικών κανονισμών.
  • Να γίνει αυστηρός έλεγχος της κανονικής καταβολής μισθών και αδειών σε επιχειρήσεις που αναστέλλουν την λειτουργία τους με απόφαση του εργοδότη. Καμία άδεια άνευ αποδοχών να μην επιτραπεί. Κεντρικός έλεγχος της εφαρμογής του δικαιώματος στις άδειες των γονιών και των ευπαθών ομάδων ώστε να αποτραπούν οι αυθαιρεσίες των εργοδοτών στην χορήγηση της άδειας. Αποσύνδεση των όποιων ενισχύσεων του κράτους από το ύψος του μισθού, δεν θα πληρώσουμε διπλά το καθεστώς της αδήλωτης εργασίας.α
  • Πλήρης εφαρμογή των μέτρων και για τους εργαζόμενους που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, χωρίς εξαιρέσεις, σε ιδιωτικό τομέα και ΔΕΚΟ.

 

Πηγή: www.attack.org.gr

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή