Τα σοκολατάκια της παιδικής σκλαβιάς

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Τα σοκολατάκια της Φερρέρο Ροσέ φτιάχνονται με εργασία μικρών παιδιών και 12ωρα ωράρια, καταγγέλει βρετανική οργάνωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Παιδιά μολις 11 χρονών, που δουλεύουν ως και 12 ώρες τη μέρα, είναι «εργαζόμενοι» της γνωστής σκολατοβιομηχανίας Φερρέρο. Συγκεκριμένα, δεκάδες ανήλικοι δουλεύουν στην Τουρκία, για τη συγκέντρωση των φουντουκιών που χρησιμοποιεί η εταιρία στα σοκολατάκια του… κυρίου πρέσβυ.

Όπως ανακοίνωσαν, παρουσιάζοντας στοιχεία, την Παρασκευή, μέσω της εφημερίδας Guardian, οι βρετανικές οργανώσεις Κέντρο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και WeMove Europe, η συλλογή των φουντουκιών της Φερρέρο γίνεται στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και οι μικροί «εργάτες» δουλεύουν σε πολύ κακές συνθήκες. Σε απάντησή της στη Guardian, η εταιρία αποδέχεται ότι αυτό συμβαίνει, και βεβαιώνει ότι κάνει ότι μπορεί για να το εξαλείψει ως φαινόμενο.

Στα βίντεο που παρουσιάζονται από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, τα παιδιά που δουλεύουν για τη Φερρέρο αναφέρουν ότι τα υποχρεώνουν να εργάζονται 12ωρα και, φυσικά, δεν έχουν ούτε συμβόλαιο ούτε καν τους παρέχονται οι απαραίτητες εγγυήσεις και ο εξοπλισμός ώστε να κάνουν την δουλειά με ασφάλεια.

«Πάμε στα χωράφια στις 6:30πμ και ξεκινάμε τη δουλειά γυρω στις επτά, δουλεύουμε ως τις έξι το απόγευμα. Είναι η δεύτερη χρονιά που έρχομαι να δουλέψω εδώ», δηλώνει ένα κοριτσάκι μόλις 11 χρονών. Οι ιδιοκτήτες των δένδρων δικαιολογηθηκαν λέγοντας ότι υποχρεούνται από τους γονείς να παίρνουν στη δουλειά και τα παιδιά, γιατί «αν δε δεχτούμε να δουλέψουν και τα παιδιά τους, θα φύγουν και θα πάνε σε άλλες φυτείες που το δέχονται».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν οι οργανώσεις στα χέρια τους, μόνο το 2018, έχασαν τη ζωή τους, εργαζόμενοι σε μη ασφαλείς συνθήκες, 67 ανήλικοι στην Τουρκία. Επίσης, τα περισσότερα παιδιά στις αγροτικές εργασίες δεν παρακολουθούν κανονικά σχολείο και χάνουν στους πρώτους μήνες του σχολικού έτους – μήνες των περισσοτέρων αγροτικών εργασιών- όλα τα μαθήματα.

Υπολογίζεται ότι στην Τουρκία εργάζονται πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά σε αγροτικές εργασίες, από τα οποία αρκετές χιλιάδες είναι ηλικίας έξι με 14 ετών.

Πηγή: https://thepressproject.gr

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.