fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Μανωλάδα

Καμία δικαιοσύνη για τα θύματα στη Μανωλάδα;

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Αδικαίωτα τα θύματα στη Μανωλάδα

Ακόμα ένα θλιβερό επεισόδιο στην προδιαγεγραμμένη αρνητική δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης της άγριας ρατσιστικής επίθεσης στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας το 2013 γράφτηκε χθες στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πάτρας.

Το δικαστήριο βάσει του μεταγενέστερου νόμου 4411/2016 κήρυξε παραγεγραμμένη υφ’ όρον την ποινή των 8 ετών και επτά μηνών που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως στον απλό συνεργό (ιδιοκτήτη του κτήματος) και έκανε δεκτό το αίτημα αναβολής (επ’ αόριστον) της υπόθεσης για τον φυσικό αυτουργό (τον έναν επιστάτη) ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 14 χρόνια φυλάκισης.

Και οι δύο αρχικά καταδικασθέντες παραμένουν ελεύθεροι καθώς οι ποινές τους είχαν ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Το πραγματικό σκάνδαλο στην αρχική απόφαση-ντροπή ήταν πως κανείς δεν τιμωρήθηκε για εμπορία ανθρώπων, ενώ αθώοι όλων των κατηγοριών είχαν κριθεί ο εργολάβος-επιχειρηματίας καθώς και ακόμα ένας επιστάτης.

«Το πόσο μαλακά είχε ρίξει το καταδικαστικό σκέλος της απόφασης του 2014 τους δύο επιστάτες της Μανωλάδας για την πράξη των επικίνδυνων σωματικών βλαβών κατά συρροή και το πόσο αποκατέστησε τη δικαιοσύνη η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου φάνηκε στη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) δικάσιμο της έφεσής τους», σχολίασε δηκτικά ο δικηγόρος των μεταναστών, Βασίλης Κερασιώτης.

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως παραμένει «σημαντικό το γεγονός ότι η εκ του νόμου (υποχρεωτική) παραγραφή της ποινής δεν αναιρεί την ιδιότητα των πολιτικώς εναγόντων ως θυμάτων εγκληματικής πράξης, δικαιούχων άδειας διαμονής».

Τουλάχιστον 25 από τα θύματα παραβρέθηκαν, χθες, στο δικαστήριο παρότι γνωρίζουν την αρνητική εξέλιξη της υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στις 30 Μαρτίου του 2017 καταδίκασε την Ελλάδα για σαφή παράβαση της απαγόρευσης της καταναγκαστικής εργασίας, με το σκεπτικό ότι το κράτος απέτυχε τόσο να αποτρέψει τέτοιες καταστάσεις και να προστατεύσει τα θύματα όσο και να πραγματοποιήσει αποτελεσματική έρευνα για τα αδικήματα που καταγγέλθηκαν και να τιμωρήσει τους υπευθύνους.

Μανωλάδα

Ευθύνες στην τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη για το γεγονός ότι κανείς δεν τιμωρήθηκε για εμπορία ανθρώπων έχει επιρρίψει η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η καθημερινότητα για τους μετανάστες στη Μανωλάδα παραμένει άθλια («Εφ.Συν.» «Ορθάνοιχτη η πληγή της Μανωλάδας», 9.10.2018), ενώ τον Ιούνιο του 2018 εκατοντάδες αλλοδαποί, κυρίως από το Μπανγκλαντές και το Πακιστάν, είδαν τα πρόχειρα καταλύματα στα οποία διέμεναν να καταστρέφονται ολοσχερώς μαζί με τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα εξαιτίας πυρκαγιάς.

Σε μια σημαντική εξέλιξη πριν από λίγες μέρες η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αμαλιάδας χαρακτήρισε τους 355 πυρόπληκτους εργάτες της πυρκαγιάς του Ιουνίου 2018 «θύματα ιδιαίτερα καταχρηστικών όρων εργασίας».

Εξάλλου η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου έχει διαβιβάσει στην ίδια Εισαγγελία μηνυτήρια αναφορά του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), σύμφωνα με την οποία οι 355 αλλοδαποί εργάτες γης δεν είχαν δηλωθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Πηγή: https://www.efsyn.gr

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή