fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Υπάλληλοι με τσιπάκι RFID κάτω από το δέρμα

στo Workerland

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

ΣτΜ: Το παρακάτω κείμενο δεν είναι απόσπασμα από σενάριο επιστημονικής φαντασίας και σίγουρα δεν είναι ταινία που προβλέπει το μέλλον.  Το κείμενο είναι η ανάλαφρη περιγραφή της παρούσας τεχνολογικής-εργασιακής πραγματικότητας. Ίσως τελικά οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών να μην είναι το πιο δυνατό τους όπλο.

“Η εταιρία Newfusion (Βρυξέλλες)  αποφάσισε να εμφυτεύσει πομποδέκτες (τσιπάκια) τύπου RFID κάτω από το δέρμα των υπαλλήλων της. Ένας εκ των διευθυντών της εταιρίας, ο Tim Pauwels,  εξηγεί πως «είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα με ένα κλειδί, ένα κλειδί που σας ανοίγει την πόρτα εισόδου στον υπολογιστή σας. Η ιδέα άλλωστε προέκυψε από το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι έχασαν τα πάσα τους! Τώρα πια έχετε υποδόρια ταυτοποίηση και έτσι την έχετε πάντα μαζί σας»

Το μίνι τσιπ που θάβεται στη σάρκα του χεριού τους, έχει τα ο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού. Κοστίζει 100 ευρώ και περιλαμβάνει τα προσωπικά δεδομένα του κάθε υπαλλήλου. Ένας υπάλληλος ενθουσιασμένος με την νέα τεχνολογία (!) λέει πως: «Φανταζόμαστε στο μέλλον ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης θα είναι πλέον εξοπλισμένες με σαρωτές για να ανιχνεύουν εύκολα το RFID. Έτσι, σε περίπτωση ατυχήματος, οι διασώστες θα έχουν άμεση πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα»

Ουσιαστικά η τεχνολογία των «ετικετών» RFID υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Συγκεκριμένα, πριν από 10 χρόνια, οι πελάτες ολλανδικού νυχτερινού κέντρου διασκέδασης πλήρωναν τον λογαριασμό τους μέσω ενός αντίστοιχου τσιπ.  Ασθενείς στις ΗΠΑ, οι οποίοι  υποφέρουν από τη νόσο Alzheimer έχουν επίσης δεχθεί εμφυτεύματα χωρίς να έχουν ποτέ ερωτηθεί τη γνώμη τους γι αυτά.

Περί ιδιωτικότητας;

Στις Βρυξέλλες λένε πως οι ίδιοι οι υπάλληλοι προσφέρθηκαν να δεχθούν το εμφύτευμα. Μπορούμε φυσικά όμως να φανταστούμε ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτής της τεχνολογίας όσον αφορά την πειρατεία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας.

Ο Alexis Deswaef , πρόεδρος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκτιμά:

«Πρόκειται για έναν πραγματικό κίνδυνο. Τώρα επιτηρούμε τους εργαζόμενους σε μεγαλύτερο βάθος, πέρα από τη θέση εργασίας τους. Πρόκειται για μία εφαρμογή που επιτρέπει πλήρη έλεγχο. Πλέον θα γνωρίζουμε τι ώρα ξεκίνησε την ημέρα του ο εργαζόμενος, πότε έκανε διάλειμμα για τσιγάρο. Μήπως να τα αναλύουμε όλα αυτά στη συνέχεια και θα κρίνουμε εάν είναι παραγωγικός;  Τι θα τα κάνουμε όλα αυτά τα δεδομένα που θα μας προσφέρουν τα τσιπ; Στο μέλλον, θα τολμήσουμε να περικόψουμε τα δικαιώματά μας στην  ιδιωτική ζωή για λίγη ασφάλεια ή λίγη τεχνολογική άνεση;”

 

 

Ελεύθερη απόδοση / μετάφραση: Αμάντα Πατσοπουλου

από : “Une société belge implante une puce électronique sous la peau de ses employés”

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Workerland

Στην Κορυφή