fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Η εργασία απελευθερώνει | Τι περιμένετε;

στo Ημερολόγιο Καταστρώματος

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Arbeit Mach Frei – Work sets you free – Le travail rend libre

 

Στις πολυτελείς εισόδους των μεγαλοεταιριών, λίγο πριν περάσεις την πύλη του κτιρίου, ή κρεμασμένες σαν κάδρα στην ρεσεψιόν, ή έστω πάνω από την είσοδο του ασανσέρ ή δίπλα στα καθίσματα αναμονής των επισκεπτών και υποψήφιων υπαλλήλων –εκεί που σε αφήνουν να ξεροσταλιάζουν πριν τις συνεντεύξεις-  θα πρότεινα να τοποθετηθούν διακριτικές αλλά ευανάγνωστες συνάμα επιγραφές · «Η εργασία απελευθερώνει».

Στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο,  η ίδια φράση δέσποζε στις πύλες εισόδου προς τη φρίκη και αφορούσε την πνευματική απελευθέρωση όσων εισέρχονταν στα στρατόπεδα και όχι απαραίτητα τη ρεαλιστική διαφυγή τους από τον επερχόμενο θάνατο. Πιστεύοντας ότι η Θεία Χάρη θα έρθει σαν λύτρωση μέσω της σκληρής εργασίας, οι Ναζί μάλιστα ανέθεσαν στους ίδιους τους κρατούμενους να σφυρηλατήσουν τις επιγραφές.

Για τον ίδιο λόγο σκέφτομαι πως και η κάθε σύγχρονη εργασιακή γαλέρα-εταιρία που σέβεται το κεφαλαιοκρατικό συμφέρον της και θέλει να τονίσει τα οφέλη της σκληρής εργασίας,  μπορεί να αναθέσει τη δημιουργία των σχετικών επιγραφών στους ίδιους τους υπαλλήλους της και έτσι θα επιτύχει το ίδιο οξύμωρο σχήμα.

Θα μπορούσε κάλλιστα να καθιερωθεί και η επένδυση του ωραρίου με ήχο. Το μηδαμινό διάλειμμα του κάθε εργαζόμενου να συνοδεύεται από ηχητικά μηνύματα που θα εκπέμπουν από  στρατηγικά τοποθετημένα μεγαφωνάκια , στις τουαλέτες, στο κουζινάκι, στο πλατύσκαλο του κάθε ορόφου και στις εξόδους κινδύνου:

«Η εργασία απελευθερώνει! Δούλεψε σκληρά από το πρωί μέχρι το βράδυ. Μην σπαταλάς χρόνο σε τσιγάρα. Μην κατουράς. Μην περπατάς άσκοπα μέσα στο χώρο εργασίας σου. Να είσαι παραγωγικός. Μην σκέφτεσαι πολλά,  «ἀπέχεσθαι τῶν ἀλλοτρίων καὶ μὴ ἅπτεσθαι» (Πλάτων, Πολιτεία Β΄ 360b). Μην χρονοτριβείς, μη ξεχνιέσαι. Να είσαι παραγωγικός.»

Θα μπορούσε να είναι κήρυγμα προς τους νεοπροσληφθέντες:

«Να αποταμιεύεις λεφτά αρκεί να αυτό να μη σε κάνει οκνηρό. Δεσμεύσου ότι δε θα σταματήσεις να εργάζεσαι για να λυτρωθείς. Αυτοτιμωρήσου μέσα από την εργασία. Δέξου τη μοίρα που σου έφτιαξαν οι άλλοι.  Η φτώχεια είναι αρρώστια και εσύ πρέπει να θες να γίνεις καλά. Σκύψε το κεφάλι σου χαμηλά λοιπόν και δούλεψε. Δούλεψε σκληρά για να απελευθερωθείς.»

Γιατί μάλλον φαντάζει λογικό, σαν κάποια στιγμή αποφασίσεις να κλείσεις τα μάτια σου, το μόνο που θα ευχηθείς να είναι: «Αχ, να ‘χα προλάβει να δουλέψω λίγο παραπάνω».

 

 

Γράφει η Αμάντα Πατσοπούλου

 

Cover artwork: downfall by dementedsped

 

 

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Ημερολόγιο Καταστρώματος

17η Νοέμβριου 2020

Γράφει ο ΣτΑκ Για το #IFI Η καταδίκη της χρυσής αυγής σίγουρα
Στην Κορυφή